Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Dementa si eutanasia

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Dementa si eutanasia
Share

Dementa si eutanasia

Este titlul care mi-a atras atentia dintre lucrarile prezentate in a doua zi a Conferintei Nationale Alzheimer 2015, lucrare avandu-i ca autori pe dr. Mihaela Staicu (Bucuresti) si Adrian Ivanoiu (Bruxelles).

Un subiect dificil. Daca as spune eutanasia dementei sau de dementa eutanasiei ar fi mai putin dificil?

Autorii precizeaza la debutul lucrarii ca este un subiect complex si sensibil, dificil pentru un medic care prin definitie se afla in slujba vietii. Dar, daca exista viata buna, de ce nu atunci si moarte buna, adica eutanasia, ma gandesc ca si-au zis, probabil, oamenii.

Citeştedespre

Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022
O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală

O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală

29 noiembrie 2020
Utilizarea dramei creative şi a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu boala Alzheimer

Utilizarea dramei creative şi a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu boala Alzheimer

29 noiembrie 2020

Astfel, in continuare ne sunt prezentate definitiile si tipurile de eutanasie si sinucidere asistata. Pentru cei interesati recomand biblioteca. Ni se precizeaza care tipuri sunt legale si care ilegale si in ce tari sunt legale. Pentru cei interesati, consultati legislatia in domeniu.

In Romania eutanasia nu este permisa. In Belgia, da. Asa ca restul lucrarii este belgiana, ca sa zic asa. Ni se face deci cunostinta cu practica eutanasiei in Belgia.

Da, asa cum am spus, acolo eutanasia este permisa. Sigur, nu in orice conditii. In ce priveste boala, trebuie sa fie vorba de o boala incurabila, de o durere insuportabila, constanta si imposibil de vindecat. Cat despre bolnav, acesta trebuie sa faca o cerere voluntara care trebuie sa fie gandita, informata si persistenta in timp. Medicul? Medicul trebuie sa indeplineasca de indata cererea de eutanasie a bolnavului daca aceasta a fost acceptata legal. Ba, in Olanda, medicul trebuie sa dea curs cererii chiar daca personal nu este de acord cu ea. Iar, legat de dementa, conform legilor belgiene nu este permisa eutanasia bolnavilor de dementa.

Clar, nu? Nu? Sa vedem.

eutanasia dementa conferinta nationala alzheimer

A fi bolnav presupune un diagnostic. De dementa, in cazul nostru. Or, exista si ceea ce se numeste incertitudinea diagnosticului, mai ales intr-o boala cu evolutie progresiva ca dementa. Rezultatele unui studiu au aratat ca in cazurile de dementa diagnosticate precoce si cu asteptari mari de evolutie negativa aproximativ 30% din acestea sunt confirmate.

In discutie mai este adusa si ireversibilitatea starii de inconstienta (coma), care este de asemenea interpretabila. Am retinut aici ca, de exemplu, starea de constienta a unui bolnav comatos, in cazul membrilor de familie, este legata de… legaturile afective (acel „vorbiti-i, va aude” adresat de medici familiei).

Simtiti nevoia de un caz clinic concret? Iata, o pacienta din cadrul unei institutii medicale catolice (din Belgia, bineinteles). Este diagnosticata, relativ devreme, cu dementa. Face, conform legii, o cerere anticipata voluntara de eutanasie, adica isi exprima intentia. O intentie informata si gandita?! Concret, in aceasta cerere bolnavul spune ca ,,nu mai doresc sa mai traiesc daca ajung in conditiile medii de gravitate a bolii”…

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Starea ei se deterioreaza – deficit cognitiv, nu se mai poate ingriji si nu mai poate face cumparaturi, are accese de comportament violent.

Tot conform legii, face o a doua cerere (spuneam ca cererea trebuie sa fie persistenta in timp), care ar trebui sa echivaleze legal cu decizia (si nu cu intentia) de a fi eutanasiata. Aflam ca aceasta cerere este mult influentata de copiii pacientei. De altfel, in cele mai multe dintre cazuri, familia este cea care adreseaza astfel de cereri, ne mai putand suporta suferinta celor dragi, ni se spune.

Ce decizie credeti ca ia medicul? Pentru ca nu va pot oferi mai multe date despre caz, nu o sa o lungesc. Raspunsul medicului a fost ca, desi este vorba de o boala incurabila, nu poate garanta consimtamantul constient al bolnavei si nici caracterul insuportabil al durerii. Deci… fara eutanasie.

In raspunsurile date de autorii lucrarii la intrebari am retinut ca legea permite bolnavului sa faca cerere de eutanasie, nu-l obliga sa o si faca. La fel, legea ii permite medicului sa faca eutanasia, nu-l obliga sa si o faca. Este insa obligat insa sa informeze pacientul daca nu doreste sa o faca si sa-l indrume in alta parte.

In finalul discutiilor s-a dezbatut dreptul la viata versus dreptul de a dispune de o moarte demna.

Voi ce decizie ati lua? Revenind la titlul lucrarii, as intreba: dementa sau eutanasia? O viata (doar?) rea sau o moarte (doar?) buna?

Tags: Adrian Ivănoiuautor: Carmen Apopeidementaeutanasiamanifestare 2015: A IV-a ediţie a Conferinţei Naţionale AlzheimerMihaela Staicusinucidere asistata

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Stigmatizarea „morţilor vii”? Către o Românie prietenoasă cu demenţa
Societate

Stigmatizarea „morţilor vii”? Către o Românie prietenoasă cu demenţa

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Oskar Fischer Alzheimer placi
Psi

Boala Alzheimer, o infecţie a creierului? O ipoteză revoluţionară la Conferinţa Naţională Alzheimer 2020

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Demenţa în România încă nu e recunoscută ca problemă de sănătate publică – Conferinţa Naţională Alzheimer 2020
Societate

Demenţa în România încă nu e recunoscută ca problemă de sănătate publică – Conferinţa Naţională Alzheimer 2020

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Virginia Maracine la Conferinta Nationala Alzheimer 2015: Ce lectii am invatat si ce concluzii am tras…

Virginia Maracine la Conferinta Nationala Alzheimer 2015: Ce lectii am invatat si ce concluzii am tras…

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Despre o viziune cu „Imitatio Christi” şi altele
Cafe Gradiva

Despre o viziune cu „Imitatio Christi” şi altele

8 octombrie 2020
Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?
Cafe Gradiva

Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.