Grand Central, iubire radioactiva
Filmul francez Grand Central va avea premiera în Romania la 27 februarie 2015. Pasiune, angoasă și dragoste, în apropierea unei centrale nucleare, cu Léa Seydoux (noua „Bond Girl”) și Tahar Rahim (A Prophet).
De la un loc de muncă la altul, Gary ajunge să fie angajat într-o centrală nucleară, unde găsește ce spera: bani, o familie și o echipă de lucru unită. Acolo, aproape de reactoare, unde radiațiile sunt cele mai puternice, se îndrăgostește de Karole, soția lui Toni. Dragostea interzisă și radiațiile îl contaminează lent pe Gary. Fiecare zi care trece devine o amenințare. Viața nu e mai ușoară nici pentru Karole, interpretată de Léa Seydoux, care are o alegere dificilă de facut, între iubit și amant. Léa Seydoux face un rol plin de erotism și voluptate, iubirea ei pentru ambii bărbați fiind plină de ambiguitate.
Regizoarea Rebecca Zlotowski în filmul Grand Central construiește un univers al dragostei obsesive cu un triunghi amoros plin de suspans. Dragostea ilicită plină de pasiune și emoție aduce filmul în topul dramelor romantice și erotice ale cinematografului francez. Cu o notă asemănătoare lui Renoir sau Becker, regizoarea construiește subtile paralele între iubirea interzisă și radiații.
Rebecca Zlotowski explică de unde a pornit ideea filmului Grand Central: „pasiuni iesite din comun se nasc în medii ieșite din comun, cum este această tabară pentru muncitorii din centrale nucleare. E un loc în care oamenii se confruntă cu frica și pericolul morții în fiecare zi. Am vrut să arăt emoții nobile și puternice și am vrut să arăt povestea acestor muncitori care nu sunt atât de cunoscuți”. Centrala nucleară nu e numai un loc de muncă unde sarcinile sunt istovitoare și prost plătite, e un loc straniu și misterios unde constanta nevoie de monitorizare a contaminarii cu radioactivitate este un efort de echipă, o solidaritate diferită.
Filmul Grand Central este inspirat din filmele franțuzești clasice, ale anilor ’30, iar portretizarea clasei muncitoare, a realității dure este împletită cu un fir narativ romantic. Plasarea filmului în jurul unei centrale nucleare e o șansă de a aduce în prezent marile teme ale cinema-ului francez. „Am vrut să reinventez aceste figuri eroice, care au valori puternice și înfruntă obstacole”, spune regizoarea.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Filmarea pentru Grand Central a avut loc într-o centrală nucleară părăsită, în Austria, iar imaginile din film surprind exact atmosfera dintr-o centrală nucleară.
Grand Central va rula la cinema Elvira Popescu, Union, Grand Cinema Digiplex, Movieplex, în Cluj-Napoca la Cinema Victoria, în Târgu Mureș la Cinema Arta, în Constanța și Brașov la Cityplex, în Craiova la Cinema Modern, în Botoșani la Cinema Unirea, în Iasi la Cinema Republica, în Deva la Cinema Patria și în Piatra Neamț la Cinema Dacia.
Filmul Grand Central este lansat în România cu sprijinul Tv5Monde.
Parteneri: GDF Suez, RFI, Cinemagia, CinemaRx, Unica, Cafe Gradiva, Ziarul Metropolis, Societatesicultura.ro, Urban.ro, Postmodern.ro, Psihoo.ro.