Institutul National de Statistica gazduieste, ca in fiecare an de altfel, Conferinta Nationala Alzheimer. Si, tot ca in fiecare an, Cafe Gradiva este partener media. Organizata ca de obicei de Societatea Romana Alzheimer, anul acesta, conferinta, aflata deja la a cincea editie, are tema Politici nationale si internationale in domeniul dementelor – diagnostic precoce, ingrijirea pacientului si cercetare. Si in acest an conferinta se bucura de o participare internationala. As mentiona aici pe doamna Annette Dumas – Public Affairs Officer Alzheimer Europe si ca am remarcat in programul stiintific al conferintei lucrari ale unor medici romani care au plecat si lucreaza in strainatate. Iata ca macar asa ni se intorc medicii in tara!
V-a lasat impresia inceputul articolului ca nu spun nimic nou in ceea ce priveste dementa Alzheimer? A fost si una dintre intrebarile de la conferinta de presa de ieri, 26 februarie 2015.
Eu va pot spune ca nu particip in fiecare an la acesta conferinta de dragul monotoniei. Dimpotriva, tocmai pentru ca intr-o problema atat de complexa si de dificila, ce necesita o abordare multidisciplinara, implicand nivelele social, familial si economic, Societatea Romana Alzheimer reuseste sa faca lucrurile sa se miste. Si eforturile depuse se simt la fiecare conferinta. De exemplu in premiera la Conferinta Nationala Alzheimer, in paralel cu sectiunile stiintifice, se vor desfasura sesiuni plenare si workshop-uri pentru membrii de familie, ingrijitori calificați sau familiali, pentru publicul larg.
Dar eram la conferinta de presa, nu?
Doamna Annette Dumas a prezentat politicile internationale in domeniul dementelor, dintre care am retinut preocuparea crescanda a tarilor europene pentru demente. De ce? Pentru ca dementa Alzheimer, de exemplu, apare din ce in ce mai des la varste tinere. Statistic, la fiecare 4 secunde o persoana este afectata de aceasta boala.
De notat aici ca, in cadrul acestor politici si proiecte internationale, la noi a demarat un proiect al unui Centru de Cercetare Transnationala in Psihiatrie si Neurostiinte in cadrul Spitalului de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, proiect co-finantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Prof. dr. Catalina Tudose – presedinte al Societatii Romane Alzheimer a precizat ca este nevoie de un nivel de educatie al societatii pe care nu-l avem. Mai precis, societatea are inca o atitudine retrograda si stigmatizanta fata de boala Alzheimer si sanatatea mentala in general. Intr-un studiu facut in Romania, a mai spus dr. Tudose, asupra bolnavilor ce sunt dependenti de ingrijiri, ca in cazul celor ce sufera de dementa, se arata ca un procent de 95% din acesti bolnavi e ingrijit de familie sau… deloc!
Dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu – director al Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, a reluat in cuvantul sau dificultatile intalnite de profesionisti si familiile pacientilor cu boala Alzheimer.
Din cuvantul domnului conf. dr. Gabriel-Ioan Prada – presedintele Societatii Romane de Geriatrie si Gerontologie, am retinut cifre: astfel in 2014 procentul persoanelor in varsta de peste 65 de ani care sufera de Alzheimer este de 16,1%, fata de 10% in 1990, si am mai retinut ca se apreciaza ca un procent de aproape 50% din cei in peste varsta de 85 de ani e afectat de aceasta boala. De asemenea, ca in ceea ce priveste ingrijirea bolnavilor suferind de boala Alzheimer, trebuie acordata atentie tandemului pacient-familie, ca metodele de ingrijire trebuie sa fie progresive, pentru ca vorbim de o boala cu o evolutie progresiva. Si ca o astfel de conferinta prilejuieste reunirea initiativelor individuale la nivel national.
In cadrul conferintei de presa a mai luat cuvantul dr. Cosmin Alexandru – vicepresedinte al Aliantei pentru Sanatate din Romania, care a punctat faptul ca, desi am reusit sa ne integram in politicile internationale in domeniul dementelor, la nivel national stam foarte slab. A atras atentia ca trebuie sa avem grija de cei care ingrijesc acesti bolnavi, adica de medici. Medicii, in randurile carora avem un adevarat exod, ceea ce a avut ca impact, de exemplu, cresterea costurilor cu ingrijirea pacientilor.
Doamna Virginia Maracine – reprezentant din partea familiilor pacientilor, dupa experienta personala – l-a ingrijit, impreuna cu mama sa, pe tatal sau bolnav de Alzheimer, s-a hotarat sa participe la aceasta conferinta pentru a prezenta impactul, costurile asupra familiei (nu neaparat financiare, a tinut sa precizeze) ale bolii. Din experienta cu tatal meu, a spus doamna Maracine, aceasta boala apare mai intai in mintea si sufletul pacientului.
Cifrele trec pe langa noi, a mai afirmat doamna Virginia Maracine, si cand cele aproximativ 28 de procente probabilitate ca dementa Alzheimer sa atinga un membru al familiei devin 100%, lucrurile se schimba. Si familia are nevoie de leucoplast pentru suflet.
La final ma alatur si eu sperantei exprimate de doamna Virginia Maracine de a constientiza importanta problemei reprezentate de dementa Alzheimer, inainte ca boala sa ne atinga personal.
Doresc succes conferintei!