Acest eveniment a atras atenția presei internaționale care a arătat lumii un fenomen pe cât de extrem pe atât de disperat. Autoritățile indiene au promis că vor amenda crud un astfel de comportament considerat unul infracțional. Nu mai puțin de 600 de elevi au fost exmatriculați din școală pentru că au primit ajutor din partea părinților.
Uitându-te la o astfel de știre nu poți să nu te întrebi câteva lucruri: dincolo de senzaționalismul pe care o astfel de informație îl cuprinde, de ce a devenit ea atât de populară? Ce emoții, sentimente și atitudini stârnește citirea unei astfel de informație? Și, ceva mai pragmatic, în ce fel afectează popularizarea mondială a unei astfel de informații sistemul educațional din India? Sigur, gestul făcut de părinții care s-au gândit să-i ajute pe copii facilitându-le metode de copiere la un examen important este unul deplasat și, probabil, imatur. Este, de asemenea, și un gest disperat. Se pare că absolvirea examenului la finalul studiilor gimnaziale este extrem de important pentru aceste familii. Promovarea acestui examen asigură continuarea studiilor liceale. Pe de altă parte, informații au arătat că doar 48% dintre elevii de clasa a V-a reușesc să citească un text al cărui nivel de dificultate este de clasa a II-a. Absenteismul profesorilor și infrastructura constituie motive serioase pentru care accesul la educație al acestor copii este mult îngreunat. Într-un sistem educațional atât de defectuos, fiecare se descurcă așa cum poate mai bine. Iar dacă acest „mai bine” înseamnă ca părinții să-și pună viața în pericol pentru a-și ajuta copilul să copieze, atunci acest risc merită.
Scriam într-un alt articol despre dificultățile pe care le întâmpină copiii din diferite colțuri ale lumii în drumul lor către școală. În acest articol, dificultatea constă în nevoia disperată a unor oameni de a promova la un examen. Este o luptă pentru supraviețuire, o luptă câștigată doar de cel care știe să se cațere mai bine, să disimuleze fără a trezi suspiciuni și să trișeze un sistem sufocat și sufocant.
Fenomenul din India vorbește despre un simptom și o plagă a societăților sărace, în special, pentru care educația nu facilitează creșterea sau emanciparea, ci dimpotrivă.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Imi aduce aminte de "pregatirea" romaneasca sau "prep" scolile din America. Dar oamenii astia imi sunt mai simpatici pentru ca fac un gest extrem de a-si ajuta copii. Nu stiu daca in societatile bogate educatia inseamna emancipare. de fapt, nu stiu ce inseamna societate bogata.