• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Brindusa Orasanu: Complex fratern si disimetrie. Emmy von N.

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Cafe Gradiva
Brindusa Orasanu: Complex fratern si disimetrie. Emmy von N.
Share
Psihanalistii Brindusa Orasanu si Françoise Neau

De ce „Iubiri si rivalitati fraterne” si de ce „o abordare psihanalitica” a acestora? Tema si consideratiile psihanalistului Brindusa Orasanu vin dintru inceput sa clarifice sau cel putin sa justifice tema colocviului international organizat la Universitatea „Titu Maiorescu”.

Relatia fraterna, spune Brindusa Orasanu, nu a stat in prim-planul dezbaterilor psihanalitice. Inseamna oare aceasta ca fratria este o tema secundara – sau poate chiar neimportanta?

Catusi de putin, dimpotriva. Doar ca, argumenteaza psihanalistul, unele teme de traditie au aruncat un con de umbra asupra relatiilor fraterne. Urmand o analogie cu desfasurarea unei interpretari, ca de pilda a unui vis, putem vedea si descrie, cu cuvintele lui Freud, cum unele elemente importante raman secundare, prin efectul deplasarii, tocmai din cauza limpezimii frapante, captivante a anumitor imagini din amintiri ori vise. Tot astfel am putea considera, fara teama de a gresi, ca relatia cu parintii, care este fara doar si poate nodala in psihanaliza clasica, lasa neexplorata in mare parte si nediscutata cat ar trebui relatia fraterna.

Dar o relectura a materialului clinic din unghiul fratriei este intotdeauna interesanta si poate deschide noi si interesante perspective teoretice si interpretative.

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Tot cu o preocupare metodologica, Brindusa Orasanu se intreaba de ce, totusi, am acorda o atentie privilegiata unei teme anume, cand analistul se presupune, se doreste, se prescrie sa mentina o atentie flotanta in analiza? Daca el intra in sedinta, asa bionian zicand, fara memorie si fara dorinta? Raspunsul posibil ar fi ca atentia flotanta nu exclude totusi largirea permanenta a campului de cunoastere al analistului, care poate vedea, simti, percepe aspecte noi in clinica tocmai in urma acumularii de cunoastere teoretica, poate chiar fara teama ca propriile preocupari si interese ar putea influenta inconstient alegerile analizandului si procesul analitic.

Largirea campului de cunoastere teoretica privilegiaza prin urmare o lectura din unghiul relatiei fraterne, foarte fertila si foarte profitabila, a materialului clinic. Ar fi vorba, in cele din urma, despre supradeterminare, principiu esential in interpretare (de pilda a viselor), prin care diferite elemente, de pe diferite paliere de interpretare „se intaresc reciproc”, asa cum precizeaza Freud. Sau despre o abordare polifonica, in termenii Brindusei Orasanu. Drept care nu putem vorbi despre o contradictie ori opozitie intre transferul parental si transferul fratern, oricum – nu despre o concurenta, ci mult mai degraba despre o complementaritate productiva.

Un alt motiv pentru care relatia fraterna este putin dezbatuta de psihanalisti ar putea fi cel subliniat de Bernard Brusset, care are in vedere dimensiunea orizontala din relatia analitica – iata, cea a relatiei fraterne, si dimensiunea verticala – exact, cea a relatiei parentale. Privilegierea primeia in intelegerea proceselor ar putea intari, in fapt, rezistentele din analiza, ar putea functiona asadar ca aparare fata de conflictele oedipiene inconstiente si fata de triangularitate. Chestiunea e delicata si e de inteles ca ridica probleme de principiu in (re)considerarea rolului global al discutiei despre fratrie in cadrul analitic.

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Minoratul relatiei fraterne in dezbaterile psihanalistilor poate avea, de altfel, explicatii originate chiar in vederile fondatoare, ilustrativ pentru acestea fiind lapsusul lui Freud dintr-o interpretare despre Hamlet, prin care numele lui Polonius este substituit de cel al lui Laerte (fiul celui dintai), in care anumiti comentatori vad o dorinta de fratricid a lui Freud. Relatia fraterna poate fi problematizata de asemenea pe baza materialului clinic, precum cel prezentat intr-un articol de Irene Ruggiero, despre insolubila rivalitate dintre doi frati. Si poate fi nuantata in contextul marii literaturii, aici a probabil celui mai important roman din toate timpurile (cum il considera Freud), Fratii Karamazov. Si poate intra, teoretizarea rolului fratriei in psihanaliza, ca element-cheie intr-o discutie despre isterie, care, potrivit lui Juliet Mitchell, „nu poate fi inteleasa fara a lua in considerare relatiile laterale”. Argumentatia merge in acest caz pana la momentul fondator reprezentat in psihanaliza de Studii despre isterie si de clasicul caz al lui Emmy von N.

Sintetizand, s-ar putea spune – in cuvintele psihanalistului Brindusa Orasanu – ca „figura fraterna a stat ascunsa dincolo de complexul Oedip si teoria relatiilor de obiect, unde centrala este figura fraterna”. Ceea ce nu inseamna ca nu poate fi, mai departe, adusa in prim-planul teoriei psihanalitice.

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihanalist-in-formare, scriitor si jurnalist. A fondat si conduce AIPsA, Cafe Gradiva si Psihoo. Cea mai recenta carte publicata: Asa s-a nascut omul nou. In Romania anilor ’50.

Toate articolele acestui autor

>> Cu ce se ocupă un psihanalist

Share28SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

Maelström, un film despre Oedip şi inconştient
Psihanaliză

Maelström: un alt scenariu psihanalitic

by Marin Marian-Bălaşa
3 aprilie 2023
l-a omorât pe tata
Societate

L-a omorât și l-a înviat pe tata. O fabulă psihanalitică cu final deschis

by Raluca Ignat
2 martie 2023
Oedip Conversatia Coppola psihanaliza
Psihanaliză

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

by Marin Marian-Bălaşa
3 ianuarie 2022
Load More
Next Post
Rodica Matei: Hansel si Gretel – fratele ca obiect al Sinelui

Rodica Matei: Hansel si Gretel - fratele ca obiect al Sinelui

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Hoţii de atenţie Johann Hari
Psihologie

Hoţii de atenţie: Unde se duc nopţile nedormite?

17 mai 2023
Erich Fromm despre fenomenul narcisismului individual
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului individual

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.