• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Depresie si stigmatizare in accidentul aviatic din Alpi

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Depresie si stigmatizare in accidentul aviatic din Alpi
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
Depresie si stigmatizare in accidentul aviatic din Alpi

Accidentul aviatic din Alpii francezi care a provocat moartea a 150 de oameni a adus in atentia publica o problematica din sfera sanatatii mintale mai complexa decat pare ea la prima vedere. Copilotul Andreas Lubitz, cel care ar fi prabusit intentionat avionul, ar fi suferit de depresie. Date oficiale in acest sens exista, dar nu sunt solide. Tanarul in varsta de 28 de ani ar fi primit diagnosticul de episod depresiv major in urma cu 6 ani cand, din aceasta cauza, a fost nevoit sa intrerupa o perioada pregatirea sa aviatica.

Un alt indiciu care ar confirma ipoteza existentei unei depresii inainte de momentul accidentului ar fi gasirea de catre anchetatori a unor antidepresive in locuinta barbatului. In acelasi timp, alte surse spun ca tanarului ii erau prescrise si medicamente antipsihotice. Desigur, se poate specula asupra diagnosticului oricat, dar, cu siguranta, cineva suferind un sindrom depresiv nu comite acte hetero-agresive atat de violente precum cel pus pe seama lui Andreas Lubitz.

O persoana suferind de depresie NU ucide oameni!

Despre supra-diagnosticarea depresiei s-a tot vorbit in ultimii ani. Deoarece depresia este o problema de sanatate mintala intalnita din ce in ce mai frecvent si din cauza asocierii sale cu numeroase alte tulburari mintale, exista frecvent riscul de a pune gresit diagnosticul de depresie. Trebuie stiut ca cineva care sufera un episod depresiv poate dezvolta, ulterior, o tulburare psihotica, episodul depresiv fiind o preconditie pentru aparitia unei tulburari severe. De asemenea, un episod depresiv poate suferi si cineva cu o functionare mintala sanatoasa care, in anumite imprejurari, ea este zdruncinata. In functie de intensitatea episodului depresiv, persoana poate trece peste suferinta psihica provocata de boala cu ajutor medicamentos si / sau psihoterapeutic. Persoanele care sufera de depresie si care cauta ajutor sunt apte sa munceasca si sa-si asume responsabilitati pe care sa le indeplineasca.

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Rata sinuciderilor COVID-19 coronavirus

Rata sinuciderilor a scăzut în primele 6 luni de pandemie COVID-19, spun studiile

10 ianuarie 2021
Sindromul geamănului pierdut

Sindromul geamănului pierdut

27 decembrie 2020

Ideatia suicidara si tentativele de suicid in cazul unor depresii majore sunt frecvent intalnite. Insa, ceea ce este caracteristic depresiei, este faptul ca agresivitatea bolnavului este indreptata asupra lui insusi, nu asupra celorlalti. El poate comite cu succes un suicid, dar nu va manifesta acte agresive si violente impotriva altora.

O persoana cu tendinte antisociale grave, asa cum vedem in cazul copilotului care in mod deliberat a facut rau unor oameni, poate manifesta depresie, insa depresia nu este o conditie necesara pentru comiterea unor astfel de fapte. Daca acest barbat este intr-adevar responsabil pentru ceea ce s-a intamplat cu avionul celor de la Germanwings, cu siguranta el suferea o tulburare mult mai grava decat depresia.

Care e problema cu diagnosticul de depresie asociat lui Andreas Lubitz?

A suferi o tulburare mintala reprezinta in continuare, din pacate, o stigmatizare a celui afectat. Sentimentul care apare atunci cand cineva primeste un diagnostic psihiatric este rusinea. Apoi, desigur, este vorba si despre teama. Specialistii din domeniul sanatatii mintale fac eforturi intense de educare a populatiei in acest sens. Suferinta psihica nu inseamna stigmatizare, iar cautarea ajutorului nu ar trebui sa trezeasca rusine. Or ceea ce s-a creat in ultima saptamana in mintea miilor de cititori si privitori care au urmarit indeaproape ancheta despre avionul prabusit in Alpi duce catre o stigmatizare si mai fioroasa a suferintei psihice si a tulburarilor asociate cu aceasta. Mecanismul functioneaza cam asa:

Daca simt ca am o suferinta sufleteasca sau simt ca ceva nu merge cum trebuie in viata mea, este posibil sa sufar de depresie. Daca sufar de depresie nu pot cauta ajutor pentru ca, astfel, colegii de munca ar putea afla, m-ar putea judeca si, mai rau, chiar as putea pierde locul de munca. Ascund, prin urmare, starea in care ma aflu pentru ca imi este teama. Apoi, nu as vrea sa fiu asociat cu cineva care a comis fapte criminale doar pentru ca merg sa caut ajutor intr-o problema ce tine de sanatatea mea psihica.

Iata cat de vicios este un astfel de rationament indus de un eveniment singular si, trebuie completat, destul de izolat. Adevarul este ca, asa cum cautam ajutor atunci cand suferim fizic, la fel de legitim este sa cautam ajutor si cand avem o suferinta psihica. A accepta suferinta si a cauta ajutor reprezinta conditii esentiale in procesul vindecarii. Despre asta am scris intr-un articol, aici.

Depresie si stigmatizare in accidentul aviatic din Alpi

Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

Tags: antidepresiveantipsihoticeautor: Alexa Bîtfoidepresiadepresieepisod depresiv majorsănătate mintalăsinucidere / suicidstigmatizareasuferinta psihicatulburare psihica

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Stigmatizarea „morţilor vii”? Către o Românie prietenoasă cu demenţa
Societate

Stigmatizarea „morţilor vii”? Către o Românie prietenoasă cu demenţa

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric
Psi

Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

by Alexa Bîtfoi
29 noiembrie 2020
Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei
Cafe Gradiva

Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post

Vintage comunist

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Foamea şi libidoul. O revizuire gestaltistă a lui Freud
Cafe Gradiva

Foamea şi libidoul. O revizuire gestaltistă a lui Freud

8 octombrie 2020
Gustave Le Bon despre “era multimilor”
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre “era multimilor”

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.