• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Interzicerea fumatului in spatiile publice este sustinuta de 84% dintre romani

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Interzicerea fumatului in spatiile publice este sustinuta de 84% dintre romani
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
Interzicerea fumatului in spatiile publice este sustinuta de 84% dintre romani

78% dintre romani sustin interzicerea comercializarii tigarilor la mai putin de 250 de metri de scoli si licee


Mai mult de 60% dintre romani doresc interzicerea vanzarii tigarilor si a produselor din tutun in apropierea scolilor, spitalelor si a universitatilor


1 din 3 nefumatori sau fosti fumatori sunt expusi fumatului pasiv la serviciu sau acasa


68% dintre fumatori au inceput sa fumeze pana la varsta de 20 de ani

Asociatia React si Centrul de Marketing si Prognoza Sociala (CMPS) anunta lansarea studiului “Atitudinea romanilor privind interzicerea fumatului in spatiile publice”. Studiul face parte dintr-o suita de 4 cercetari pe teme de sanatate publica pe care organizatia le-a comandat pentru anul acesta si a fost realizat pe un esantion reprezentativ realizat la nivel national pentru populatia de peste 18 ani. Studiul a vizat urmatoarele obiective:

  • Explorarea atitudinii cetatenilor privind interzicerea fumatului in locurile publice,
  • Identificare atitudinii privind limitarea comercializarii produselor de tutun in apropierea spitalelor si a institutiilor de invatamant,
  • Identificarea gradului de expunere a nefumatorilor la fumul de tigara – fumatul pasiv
  • Care este varsta la care fumatorii au inceput sa fumeze
  • Care sunt metodele de renuntare la fumat cele mai utilizate in randul fostilor fumatori.

Conform cercetarii, interzicerea fumatului in spatiile publice este sustinuta de 84% dintre respondenti care se declara, la nivel general, total sau partial de acord cu aceasta masura. Interzicerea fumatului in spatiile inchise, fapt deja stipulat de legislatia in vigoare, se bucura de cea mai mare sustinere (cu peste 90 % acord total sau partial) si reprezinta in fapt asumarea la nivel individual a normelor legale.

Citeştedespre

De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?

De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?

15 decembrie 2020
Note de etiologie a tulburării obsesiv-compulsive

Note de etiologie a tulburării obsesiv-compulsive

29 noiembrie 2020
Creativitatea este forța vieții ce se opune instinctului morții

Creativitatea este forța vieții ce se opune instinctului morții

22 noiembrie 2020

Peste 80% dintre respondenti sustin, prin acord total sau partial, interzicerea fumatului in spatiile deschise – locuri de joaca pentru copii, in parcuri, in curtile scolilor si liceelor.

Efectele nocive ale fumatului asupra sanatatii sunt arhicunoscute. Este misiunea noastra, a Asociatiei React, sa ne ingrijim de sanatatea comunitatii si mai ales de tineri. Adultul tanar este cel mai expus la riscul de a deveni fumator: potrivit studiului nostru, varsta medie la care romanii incep sa fumeze este de 19 ani, in conditiile in care 44% dintre respondentii fumatori au devenit fumatori in jurul varstei de 18 ani iar 36% intre 18 si 20 de ani. Avem nevoie de politici publice solide, bazate pe preventie si de implicarea cat mai multor actori socio-medicali pentru a asigura sanatatea populatiei.

a declarat dr. Anca Stefan – presedinta Asociatiei React

In ceea ce priveste interzicerea vanzarii produselor din tutun in magazinele aflate la mai putin de 250 de metri de scoli, licee, universitati si spitale se remarca o atitudine pozitiva din partea respondentilor. Astfel 78 % se declara pentru interzicerea vanzarii in apropiera scolilor si liceelor, 69% in apropierea spitalelor si 66% in apropierea universitatilor, ceea ce denota o atentie sporita pentru protejarea copiilor si a tinerilor in general, precum si a bolnavilor.

20% dintre respondentii nefumatori sau fosti fumatori declara ca locuiesc impreuna cu cineva care fumeaza in interiorul locuintei, iar 11% sunt expusi la serviciu la fumul de tigara al colegilor mai mult de 1 ora pe zi.

15% dintre fostii fumatori declara ca au renuntat la fumat in ultimul an. Ca metode utilizate pentru renuntarea la fumat 94% dintre fostii fumatori declara ca au renuntat brusc, printr-un efort de vointa. Reducerea treptata a numarului de tigari a fost utlizata ca metoda de renuntare la fumat de doar 5% dintre fostii fumatori.
In acelasi timp, grupa de varsta 18-25 de ani manifesta rezistenta cea mai mare la masurile anti-fumat. Interzicerea fumatului in locatii frecventate de acestia (baruri si spatiile deschise ale universitatilor), cat si in masina personala sau pe strada sunt propuneri care se bucura de o sustinere de pana la 30% in cazul barurilor si 46% in cazul spatiilor deschise din universitati.

Mai multe informatii privind atitudinea romanilor fata de interzicerea fumatului in spatiile publice sunt disponibile in Raportul de cercetare care poate fi consultat aici.

Nota: Cercetarea a fost realizata de Centrul de Marketing si Prognoza Sociala, la solicitarea Asociatiei React. Interviurile au fost realizate telefonic, pe baza unui chestionar structurat (CATI). Colectarea datelor a avut loc in perioada 20.03.2015 – 03.04.2015. Studiul a fost realizat pe un esantion aleator de 1067 de persoane, reprezentativ la nivel national pentru populatia cu varsta de 18 ani si peste. Structura esantionului a fost asigurata prin generarea aleatoare a numerelor de telefon. Marja de eroare este de ±3.00%, la un nivel de incredere de 95%.

Asociatia React este o organizatie neguvernamentala ce participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Suntem printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din Romania, cu 14 premii de excelenta nationale si internationale castigate in ultimii ani. Implementam proiecte integrate, care produc schimbari majore in viata oamenilor prin sprijin competent si implicare activa. In cei noua ani de la infiintare, am contribuit la schimbarea vietii unui numar de aproximativ 100.000 de romani si am salvat peste 200.000 de vieti omenesti. React are filiale in 5 orase din tara si o echipa de 50 de angajati si peste 200 de voluntar.

Foto: http://www.myvmc.com/

www.cafegradiva.ro

Tags: rubrică: În actualitaterubrică: Sic transit

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Parentalitate şi adopţie
Cafe Gradiva

Parentalitate şi adopţie

by Alexandra Frîncu
22 noiembrie 2020
Moartea ne distruge, ideea de moarte ne salvează
Cafe Gradiva

Moartea ne distruge, ideea de moarte ne salvează

by Alexandra Frîncu
22 noiembrie 2020
Simbolistica psihică a inelului în basme
Cafe Gradiva

Simbolistica psihică a inelului în basme

by Alexandra Frîncu
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Fetisismul marfii si un performance anti-moda

Fetisismul marfii si un performance anti-moda

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu
Cafe Gradiva

Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu

22 noiembrie 2020
Sindromul alunecarii: varstnicul ce absenteaza din sine insusi
Cafe Gradiva

Sindromul alunecarii: varstnicul ce absenteaza din sine insusi

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

25 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.