Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Matei Georgescu: Fa-te frate cu dracul si dupa ce treci puntea

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
Matei Georgescu: Fa-te frate cu dracul si dupa ce treci puntea
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
Matei Georgescu: Fa-te frate cu dracul si dupa ce treci puntea
Brandusa Orasanu, Francoise Neau, Fanny Dargent, Daniela Luca, Matei Georgescu

Fa-te frate cu dracul si dupa ce treci puntea: de la formele radicale ale fratriei la originarul social

In cadrul Colocviului de Psihanaliza din 4 aprilie 2015 de la Universitatea Titu Maiorescu, Matei Georgescu a prezentat o lucrare despre aspectele arhaice ale fratriei. Abordand mai intai problematica diabolicului in psihanaliza, apoi pe cea a complexului Oedip si a relatiei fraterne, psihanalistul Matei Georgescu propune o perspectiva originala privind fratria in originarul social romanesc.

Un bine-cunoscut proverb romanesc spune astfel:

Fa-te frate cu dracul pana treci puntea!

Uneori, pentru a indeplini cu succes un obiectiv, fiinta umana este nevoita sa faca un pact cu Necuratul. Matei Georgescu propune o noua cheie interpretativa a acestei zicale. Din punctul lui de vedere, pactul facut cu diavolul reprezinta “formele de recuperare a necurateniei”. Cel care evita sau neaga un astfel de pact este sortit suferintei si repetitiei compulsive. Sa explicam: diavolul, diabolicul este corelat cu viata pulsionala, cu instinctualitatea refulata. Demonii sunt cei ce incarneaza aceste refulari. Cu cat persoana umana impinge mai departe de constiinta dimensiunea sa pulsionala, cu atat “diavolii” vor fi mai inversunati in a face rau si a produce suferinta. In plan clinic, multi-dimensional, dimensiunea diabolica a fratriei, explica Matei Georgescu, trimite spre registrul nevrotic, pervers sau psihotic.

Citeştedespre

Charcot isterie sex

De la Charcot la „revistele pentru bărbaţi”: când isteria devine fantezie

18 decembrie 2020
Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

29 noiembrie 2020
Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

22 noiembrie 2020

Alaturi de imaginea Necuratului sta figura vrajitoarei ca aliat si trimis al Diavolului. Parintele psihanalizei, Sigmund Freud a fost interesat de fenomenul vrajitoriei si de felul in care erau prinse si pedepsite vrajitoarele in Evul Mediu. Acest subiect l-a preocupat pe Freud cu atat mai mult cu cat psihanaliza avea sa se nasca in urma reflectiilor asupra noului chip al vrajitoriei, isteria.

Intorcandu-ne la proverbul de mai sus, Matei Georgescu isi continua incursiunea catre adancurile psihismului si ajunge intr-un loc, dincolo de principiul placerii, acolo unde isi are radacinile dimensiunea diabolica a psihicului uman. Puntea catre acest loc semnifica travaliul de elaborare si pe cel al intricarii pulsionale, obiective atinse intr-o cura analitica.

René Kaës vorbeste despre complexul fratern ca despre un conflict radical echivalent celui dintre viata si moarte. Conform unei istorisiri cosmogonice,

Fartatul si Nefartatul pluteau deasupra apelor iar Fartatul ii cere fratelui sau sa culeaga nisip de pe fundul marii, in numele sau, pentru a se putea odihni amandoi pe o bucata de pamant. Din putinul nisip strans, Fartatul reuseste sa faca o turta de pamant pe care cei doi se intind. Nefartatul incearca sa puna stapanire pe pamant, aruncandu-si fratele in apa. Pamantul creste mereu pentru a-l tine pe Fartat si astfel se naste intregul uscat.

Iata dialectica dintre pulsiunea vietii si pulsiunea mortii, dintre Eros care unifica, aduce impreuna, si Thanatos care dezbina, separa.

Matei Georgescu aduce, in continuare, cateva exemple care sa ilustreze caracterul radical al fratriei. Ideologia comunista, de pilda, promova un “unul comunitar”, tovarasul. Alte forma de fratrie nu erau acceptate si, daca ele totusi existau, trebuiau anihilate. Caracterul regresiv si fuzional al Unului apartine registrului mortifer care nu lasa loc aparitiei conflictului si, deci, a cresterii. Acest Unul duce catre clivaj, spargere in bucati, aneantenizare. Radicalitatea complexului fratern se zareste si in istorisirea biblica a fratilor Cain si Abel in care Cain il omoara pe fratele sau mai mic din cauza ca acesta “placuse Domnului” pentru ca adusese o jertfa de sange, iar el, Cain, adusese jertfa din roadele campului.

Dimensiunea fratriei este deosebit de importanta in perioada vechi-testamentara in care tatal investea in mod deosebit relatia cu primul nascut (vezi cazul lui Iacob si Esau in care Esau, fratele cel mare, isi vinde dreptul de intai nascut fratelui mai mic pe o ciorba de linte). Conform scrierilor Vechiului Testament, intaiul nascut era urmasul direct al tatalui si era investit cu o autoritate deosebita, avand dreptul de a lua decizii in locul tatalui sau, in anumite situatii. Constatam, prin urmare, ca piatra de temelie a triangularii fraterne si oedipiene este data de figura paterna. Daca in cazul complexului Oedip vorbim despre structurarea psihismului prin interdictia incestului care face posibila si diferentierea intre sexe, complexul fratern, propune Matei Georgescu, reprezinta o defensa fata de cel oedipian. Complexul fratern se regaseste in forma lui radicala in relatia dintre copiii lui Oedip, Polinice si Eteocle care se omoara reciproc, pentru ca cel din urma incalca regula prin care cei doi trebuiau sa domneasca alternativ.

Complexul Oedip pune baza relatiilor sociale, a moralei si a religiei si instaureaza societatea umana. Paricidul originar da nastere sentimenului de vinovatie. O fratrie si, in general, o comunitate sociala iau fiinta in urma legarii urii primare si a transformarii rivalitatii si a agresivitatii in spirit empatic si colaborare “frateasca”.

Matei Georgescu: Fa-te frate cu dracul si dupa ce treci puntea

Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

Tags: autor: Alexa Bîtfoicomplex fraterncomplexul lui OedipcompulsivfratrieisterieMatei Georgescupulsiune de moarte

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic
Cafe Gradiva

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud
Cafe Gradiva

Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Identificarea isterică în visul cu somon afumat şi în cazul Dora
Cafe Gradiva

Identificarea isterică în visul cu somon afumat şi în cazul Dora

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Psihologul exista! Ocupatia de psiholog a fost reintrodusa in COR

Psihologul exista! Ocupatia de psiholog a fost reintrodusa in COR

Comments 1

  1. Bogdan Popa says:
    6 ani ago

    Structurile de tip fraternitate sau suroritate trebuie gandite ca opuse complexului lui Oedip, dar nu ca fiind defecte, sau anormale, cat ca imaginand un nou tip de relatii umane, care scapa de structura mommy-daddy. Juliet Mitchell a arat asta in Siblings. Deleuze si Guattari au sugerat asta in Anti-Oedip. Desi "tovarase" a functionat ca norma socialista, apelativul a fost gandit initial sa propuna o forma diferita de relationare umana. Psihanalistii care sustin numai complexul mommy-daddy vor doar o adaptare functionala la asa zisele norme "naturale." Munca critica pleaca de la gandirea unei alte structuri relationale care se plaseaza dincolo de Oedip ca norma unica.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Trauma si mecanismele de aparare disociative in psihologia abisala
Cafe Gradiva

Trauma si mecanismele de aparare disociative in psihologia abisala

24 noiembrie 2020
Sindromul geamănului pierdut
Psi

Sindromul geamănului pierdut

27 decembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.