Universitatea Spiru Haret impreuna cu partenerii va invita la un eveniment de avergura, atat prin prezenta profesorului Tobie Nathan, cat si prin cea a invitatilor speciali si a numarului mare de asociatii implicate.
Tobie Nathan in Romania, 5 mai 2015
Universitatea „Spiru Haret” – Facultatea de Sociologie-Psihologie, Tv H, Universitatea Paris 8, Centrul „Georges Devereux” din Paris, Universitatea Catolica din Lille, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Societatea Romana de Psihanaliza, Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica, Fundatia Generatia, Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti, Insight – Asociatia pentru promovarea psihanalizei teoretice si clinice, Asociatia Romano-Franceza de Psihoterapie si Psihanaliza „André Green”
va invita la conferinta-eveniment O aventura intelectuala – constructia ethnopsihiatriei in Franta, din 1980 pana in zilele noastre. Georges Devereux, romanul / Histoire d’une aventure intelectuelle – la construction de l’ethnopsychiatrie en France de 1980 à nos jours. Georges Devereux, le roumain.
Marti, 5 mai 2015, orele 18.00-21.00
Universitatea Spiru Haret, Str. Ion Ghica nr. 13, Sala STUDIO, parter
Invitat extraordinar: profesor emerit dr. Tobie Nathan
Universitatea Paris 8
fondatorul Centrului Georges Devereux, Paris
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
visiting prof. dr. Irena Talaban – Universitatea Catolica din Lille
prof. univ. dr. Vintila Mihailescu – SNSPA
psihanalist Vera Sandor – membru fondator Societatea Romana de Psihanaliza, fondator Fundatia Generatia
psihanalist lect. univ. dr. Rodica Matei – vicepresedinte Societatea Romana de Psihanaliza, coordonator activitate stiintifica
psih. Sanda Lepoiev – presedinte Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica
din partea USH:
prof. univ. dr. Carmen Costea
prof. univ. dr. Laura Goran
prof. univ. dr. Matei Georgescu
INTRAREA LIBERA
Parteneri media: Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera, Institutul Central de Cercetare Stiintifica, Opinia Nationala, Editura Trei, Editura Herald, Realitatea Evreiasca, Seeds for Happiness, Familie Sanatoasa, A-ma Events, The Path, United Nation Academic Impact, Adleton Academic Publishing, Centrul Self, consiliere si psihoterapie, Cafe Gradiva, Alternative Science Association, Psihologieanalitica.ro, Scoala de optimism, Minune mica
Psihoterapeut Bucuresti – aici
Tobie Nathan este o mare personalitate a stiintei si culturii, fiind considerat, in calitate de continuator, co-fondatorul etnopsihiatriei.
Nascut in Egipt, Cairo, pe 9 noiembrie 1948, din parinti evrei de nationalitate italiana (bunicul lui matern a fost un farmacist). Tobie Nathan trebuie sa paraseasca Cairo cu familia sa in 1957 ca urmare a revolutiei egiptene si a expulzarii evreilor. A obtinut cetatenia franceza la varsta de 21 de ani, un doctorat in psihologie (1976) sub conducerea lui Georges Devereux, pe care l-a intalnit in 1969, si un doctorat in stiinte umaniste (1983). El a fost numit asistent si lector la Universitatea din Paris XIII, iar, din 1986, profesor de psihologie clinica si patologica la Universitatea din Paris VIII.
Psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger
Tobie Nathan a devenit interesat de psihanaliza, psihoterapii si etnopsihiatrie. In timpul cercetarilor sale a studiat caracteristicile tehnice ale multor vindecatori, din Africa, Orientul Mijlociu, cum ar fi doamna Visnelda in Reunion. A creat prima consultatie de etnopsihiatrie din Franta, in 1979, in cadrul departamentului de psihiatrie a Copilului si a Adolescentului Avicenne Hospital (Bobigny), condus apoi de profesorul Serge Lebovici, psihanalist si psihiatru.
Principiile consultatiei de etnopsihiatrie introduse de Tobie Nathan au fost adoptate de numeroase in Franta si in strainatate (Quebec, Italia, Belgia, Elvetia, Brazilia, Israel, Tahiti, Reunion).
A fondat in 1993 Centrul „Georges Devereux”, Centrul Universitar de asistenta psihologica pentru familiile de emigranti, in cadrul Laboratorului UFR „Psihologie, sociale si practica clinica” de la Universitatea din Paris VIII, pe care l-a condus intre 1993 si 1999.
Sub egida Georges Devereux a fondat, in 1978, prima revista franceza de etnopsihiatrie, Ethnopsychiatrica, care a aparut intre 1978 si 1981. Apoi a fondat, in 1983, New ethnopsychiatric Journal, din care au iesit 36 de numere intre 1983-1998 (editiile Savage Mind, Grenoble). Din februarie 2000 a condus un nou jurnal, Ethnopsy / lumi de vindecare contemporane.
Din 1996 pana in 2000 a condus Laboratorul UFR „Psihologie, social si practica clinica” de la Universitatea Paris VIII, iar intre 2000-2003 Institutul de Invatamant la Distanta (ISD) de la aceeasi universitate.
Din februarie 2003 pana in august 2004, a condus delegatia Agence Universitaire de la Francophonie pentru regiunea Marilor Lacuri Africane in Bujumbura (Burundi). Din 2004 pana in 2009 a fost consilier pentru cooperare si actiune culturala la Ambasada Frantei in Israel, in Tel Aviv. Din septembrie 2009 pana in luna august 2011 a ocupat aceeasi pozitie in Conakry, Guineea.
Este, de asemenea, un scriitor si a publicat sapte romane si eseuri – inclusiv etno-roman (2012), care a castigat premiul Femina.
Tobie Nathan este un Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor.
Lucrari majore:
L’Étranger ou le pari de l’autre, Paris, Autrement, 2014.
Les Nuits de Patience (roman), Paris, Rivages, 2013 ; Paris, Rivages/Noir, 2015.
Ethno-roman (roman), Paris, Grasset, 2012. Prix Femina essai6 2012.
Qui a tué Arlozoroff ? (roman), Paris, Grasset, 2010.
Mon patient Sigmund Freud (roman), Paris, Perrin, 2006.
Serial Eater (roman), Paris, Rivages, 2004.
613 (roman), Paris, Odile Jacob, 1999; Paris, Rivages/Noir, 2004.
La Damnation de Freud (avec Isabelle Stengers et Lucien Hounkpatin), Paris, Les Empêcheurs de penser en rond, 1997.
Dieu-Dope (roman), Paris, Rivages, 1995.
Saraka Bô (roman), Paris, Rivages, 1993.
Coécrit avec Nathalie Zajde, Psychothérapie démocratique, Paris, Odile Jacob, 2012.
La Nouvelle Interprétation des rêves, Paris, Odile Jacob, 2011.
Sous la direction de Tobie Nathan, La Guerre des psy. Manifeste pour une psychothérapie démocratique, Paris, Les Empêcheurs de penser en rond, 2006.
« Ceci n’est pas une psychothérapie… L’ethnopsychiatrie au Centre Georges-Devereux » (en collaboration avec Émilie Hermant), in Le Livre noir de la psychanalyse (sous la direction de Catherine Meyer), Paris, Les Arènes, 2005.
Du commerce avec les diables, Paris, Les Empêcheurs de penser en rond, 2004.
Nous ne sommes pas seuls au monde, Paris, Les Empêcheurs de penser en rond, 2001.
« Éléments de psychothérapie », in Psychothérapies (en collaboration avec Alain Blanchet, Serban Ionescu et Nathalie Zajde), Paris, Odile Jacob, Paris, 1998.
« Manifeste pour une psychopathologie scientifique », in Tobie Nathan et Isabelle Stengers, Médecins et sorciers, Paris, Odile Jacob, 1998.
L’Influence qui guérit, Paris, Odile Jacob, 1994.
Psychanalyse païenne. Essais ethnopsychanalytiques, Paris, Bordas, 1993 ; édition poche, Paris, Odile Jacob, 2000.
Fier de n’avoir ni pays ni amis, quelle sottise c’était ! Principes d’ethnopsychanalyse, Grenoble, La Pensée sauvage, 1993.
Le Sperme du Diable. Éléments d’ethnopsychothérapie, Paris, PUF, 1988.
La Folie des autres. Traité d’ethnopsychiatrie clinique, Paris, Dunod, collection „Psychismes”, 1986.
Psychanalyse et copulation des insectes, Grenoble, La Pensée sauvage, 1983.
Sexualité idéologique et névroses. Essai de clinique ethnopsychanalytique, préface de Georges Devereux, Grenoble, La Pensée sauvage, 1977.
Irena Talaban preda in cadrul Facultatii de Psihologie a Universitatii Catolice din Lille, Franta. Este doctor in psihologie, Universitatea Paris VIII, cu o teza coordonata de Tobie Nathan, si membru fondator al Societatii Romane de Psihanaliza. Pana in 1989 a lucrat ca psiholog clinician la Spitalul Berceni si apoi la Spitalul „Gh. Marinescu” din Bucuresti. In 1990 pleaca in Franta, invitata de o asociatie franceza de psihanaliza. In 1992 obtine la Paris o diploma de studii superioare in psihologie clinica, iar in 1993 o diploma de studii in psihanaliza. Se specializeaza in etnopsihiatrie. Debuteaza publicistic cu proza scurta in revista Orizont. Debutul editorial are loc cu microromanul Cursa de suferinta si cu grupajul de proza scurta Traiesc la hotar (Editura Cartea Romaneasca, 1983). Colaboreaza cu proza scurta si eseuri la revistele: Orizont, Vatra, Steaua, Viata Romaneasca, Memoria, Luceafarul s. a., precum si cu articole in reviste de psihanaliza si de psihopatologie din Franta, isi publica teza de doctorat in Franta sub titlul Terreur communiste et resistence culturelle. Les Arracheurs de masques (Presse Universitaire de France, 1999). In tara publica traducerea tratatului de etnopsihiatrie Sperma diavolului de Tobie Nathan (Editura „Jurnalul literar”, 1999).
Vintila Mihailescu a fost cercetator al Centrului de Antropologie pe langa Academia Romana (1979-1991). A avut mai multe burse de studii la Mission du Patrimoine Ethnologique. A fost profesor invitat la universitati din Franta (Lyon, Paul Valery Montpellier, Provence), Elvetia (Neuchatel), Germania (Humboldt), Ungaria (Pecs), Canada (U.Q.A.M.) etc. Este specializat in etnopsihologie, identitate si etnicitate, studiul comunitatilor. Din 1991 coordoneaza programe de cercetare si proiecte pe probleme rurale coordonate de PHARE si Banca Mondiala, fondand Observatorul Social de pe langa Universitatea Bucuresti. Din 1993 este profesor universitar la Facultatea de Sociologie si Psihologie a Universitatii Bucuresti, iar din 1997 coordoneaza Scoala Masterala in Antropologie in cadrul Universitatii Bucuresti. Din 2000 este seful Catedrei de Sociologie la Scoala Nationala de Stiinte Politice (SNSPA) unde sustine cursurile de Antropologie si cele de Comunitati Sociale.
In anul 2006 a fost decorat de Presedintele Romaniei pentru serviciile aduse culturii romane.
A publicat:
Fascinatia diferentei, Editura Paideia (republicata in 2014 intr-o editie actualizata la Editura Trei);
Socio-hai-hui, Editura Paideia, 2000;
Socio-hai-hui prin arhipelagul Romania, Editura Polirom, Iasi, 2006;
Antropologie. Cinci introduceri, coordonator, Editura Polirom, 2007 si 2009;
Etnografii urbane. Cotidianul vazut de aproape, Editura Polirom, 2009;
Scutecele natiunii si hainele imparatului, Editura Polirom, 2013;
Povestea maidanezului Leutu, Editura Cartier, 2013.
Din 2013 este coordonator al seriei „Cartier antropologic” al Editurii Cartier.
Vera Sandor este primul psihanalist din Romania care a devenit membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza (1994), unicul psihanalist roman care o obtinut un premiu international (Kestemberg) pentru o lucrare de psihanaliza (1995), unicul psihanalist roman membru al Societatii Psihanalitice din Paris (1999), unicul psihanalist din Romania recunoscut de IPA ca formator in psihanaliza copilului (2003), membru fondator al Societatii Romane de Psihanaliza si fondator al Fundatiei Generatia. Autorul cartii Itinerar de psihanaliza, Editura Fundatiei Generatia.
Rodica Matei este doctor in psihanaliza, Universitatea Paris XIII, lector universitar in cadrul SNSPA, psihanalist formator, Societatea Romana de Psihanaliza, membru direct IPA, vice-presedinte SRP, membru al Fundatiei Generatia.
Sanda Lepoiev este psiholog clinician, psihoterapeut. Este specializata in psihologie clinica si psihoterapie printr-un program organizat de Ministerul de Sanatate al Statului Israel. Este formator de formatori in Psihoterapie Psihanalitica, in cadrul unui program organizat de „Stichting Psychotherapie in Roemenie”, Rotterdam, Olanda. Este membru fondator al Asociatiei Romane pentru Psihoterapie Psihanalitica, in prezent presedinte. Membru fondator al Fundatiei Romano-Olandeze pentru Psihoterapie Psihanalitica, in prezent, formator.
Psihoterapeut bun Bucuresti – cum il gasesti
Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre