Tulburarea obsesiv compulsiva
Este o afectiune definita de prezenta obsesiilor si a compulsiilor. Obsesiile sunt ganduri sau imagini care apar in mintea celui afectat in mod recurent, intr-o maniera invadanta. Ele sunt egodistonice, nu sunt dorite de bolnav si nici nu pot fi controlate de acesta. Pentru a diminua anxietatea, suferindul indeplineste o serie de compulsii, adica niste actiuni repetate (ordonarea obiectelor, verificarea, spalatul mainilor, numaratul etc.) cu caracter rigid si ritualic.
Tulburarea obsesiv compusiva poate duce la o deteriorare severa a functionarii sociale a individului. Simptomele caracteristice acestei afectiuni pot afecta in sens negativ relatiile bolnavului cu familia si cu prietenii.
Ce se afla in mintea unei persoane afectate de tulburarea obsesiv-compulsiva?
Asa este caracterizata tulburarea obsesiv compulsiva. Ce se afla insa in mintea unei persoana care traieste cu acest diagnostic? Dincolo de stigmatizarea pe care o aduce cu sine prezenta unei afectiuni psihice, mediul social al celor cu tulburare obsesiv compulsiva nu este foarte prietenos. Comportamentele compulsive ajung sa fie obositoare pentru cei apropiati persoanei afectate. Ei sunt pusi in situatia de a se adapta unei noi realitati, de a accepta ca, uneori, vor fi nevoiti sa ia parte la diverse actiuni pentru a integra obsesiile si compulsiei celui afectat.
Va propun, in continuare, sa vizionati un scurt film despre experienta subiectiva a unui barbat care sufera de tulburare obsesiv compulsiva. Initiativa sa are scopul de sensibilizare si de solidaritate fata de cei diagnosticati astfel. Acum ceva vreme, am prezentat pe Cafe Gradiva povestea emotionanta a unui tanar care a facut un filmulet in care vorbea despre experienta sa cu depresia. Astazi, aflam despre o lume macinata de intrebari aparent fara sens, o lume dominata de frici intense si de incercari repetate de a le risipi. O lume a unui om preocupat excesiv de ceea ce se intampla cu corpul si mintea lui. O oglinda in care sa privesti dincolo de simptom. O provocare de vedea omul din spatele diagnosticului.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.