Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Etnopsihiatrie la Bucuresti: o intalnire cu Tobie Nathan

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Etnopsihiatrie la Bucuresti: o intalnire cu Tobie Nathan
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
etnopsihiatrie tobie nathan georges devereux

Despre etnopsihiatrie cu Georges Devereux

Tobie Nathan, una dintre figurile reprezentative ale etnopsihiatriei, profesor de psihologie clinica si psihopatologie la Universitatea Paris VIII, a conferentiat zilele acestea in Bucuresti. Motivul vizitei sale in Romania a fost acela de a merge in Lugoj, orasul in care s-a nascut Georges Devereux. Fondator al etnopsihiatriei, Devereux constituie pentru Tobie Nathan mentorul si sursa de inspiratie in aprofundarea preocuparilor sale clinice si stiintifice.

Prezentarea lui Tobie Nathan, tradusa intr-o maniera foarte captivanta de Irena Talaban, a purtat publicul prin lumea magica a culturii indienilor Mohave, atat de indragiti de Devereux, continuand cu descrierea unor tehnici specifice consultatiei de etnopsihiatrie. Primele referiri ale lui Tobie Nathan la Devereux trimiteau la relatia dificila pe care acesta a avut-o cu psihanaliza institutionalizata. S-a apropiat tot mai mult de psihiatria transculturala, urmand pasiunea lui pentru analiza miturilor grecesti. Munca in clinica Menninger a Universitatii Topeka din Kansas l-a ajutat in conceptualizarea a ceea ce avea sa numeasca etnopsihiatrie. In aceasta clinica a cunoscut pacienti suferind de nevroza post-traumatica, amerindieni veterani de razboi. El a vazut legatura dintre tulburarile psihopatologice ale acestor pacienti si cultura din care ei faceau parte. Astfel s-a nascut un sistem nou de gandire a bolii psihice si o forma de tratament care tine cont, in primul rand, de atasamentele pacientului. Familiale, sociale, culturale, religioase. Toate acestea sunt extrem de importante in intelegerea suferintei pacientului si in vindecarea acestuia.

Psihoterapeut Bucuresti – click aici

Citeştedespre

Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Donald Trump presedintia identificare proiectiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

29 noiembrie 2020

Spre exemplificare, Tobie Nathan aduce in discutie cartea scrisa de Devereux, Psihoterapia unui indian al preerilor. Dupa aceasta carte s-a ecranizat si filmul Jimmy P., pe care il foarte recomand. Pe scurt, este vorba despre un barbat nativ american, pe nume Jimmy Picard, care are un accident in timpul serviciului militar. Ulterior, este diagnosticat cu nevroza post-traumatica si astfel ajunge sa-l intalneasca pe Georges Devereux. Ceea ce terapeutul i-a transmis de la bun inceput pacientului a fost necesitatea de a-i cunoaste lumea culturala din care venea. O intrebare simpla: “cum va numiti?” avea sa deschida un spatiu extrem de bogat, populat de credinte si spirite stravechi. Jimmy Picard era numele sau, dar acest nume era doar unul de suprafata. Numele sau, caracteristic ca modalitate de formare pentru indienii black foot, era Cel-despre-care-se-va-vorbi-multa-vreme. Iata continutul de la care pleaca Devereux, psihoterapeutul-saman, in procesul terapeutic cu acest om.

Etnopsihiatria astazi: tehnica si tratament

Si astazi, subliniaza profesorul Tobie Nathan, un rol deosebit in consultatia etnopsihiatrica il detine intelegerea universului cultural al pacientului, precum si limba acestuia. A gandi in limba pacientului, iata o provocare la care etnopsihiatria raspunde cu succes. In cadrul consultatiei e necesara prezenta unui traducator care sa se fi nascut si sa fi apartinut aceleiasi culturi cu cea a pacientului. De asemenea, e important sa se exploreze atasamentele pacientului in raport cu parintii, familia extinsa, credintele religioase specifice culturii din care vine, gandirea comunitatii in care a trait. Astfel, o consultatie poate numara pana la 20 de participanti. Atasamentele, in viziunea etnopsihiatriei, sunt mai importante decat persoana, decat identitatea acesteia. In acest punct te poti intreba, desigur, care (mai) este rolul fantasmelor pacientului referitoare la familie si mediul cultural de provenienta.

Nathan ilustreaza cu un exemplu clinic din experienta proprie. Un preot originar din Africa vine la consultatie dupa ce in Congo, aflandu-se la volanul masinii sale, accidenteaza un baietel care, in urma impactului, moare. Barbatul merge la politie pentru a declara evenimentul tragic si pentru a-si asuma responsabilitatile unui astfel de act. Politia instiinteaza familia baiatului decedat care, desi indurerata din pricina pierderii fiului lor, livreaza o explicatie extrem de unica si interesanta. Membrii familiei sustin ca fiul lor fusese deja mancat in noaptea anterioara accidentului. Acest lucru, explica Nathan, inseamna ca exista un spatiu – Noaptea, in care oamenii mananca oameni, iar acest lucru se concretizeaza ziua, intr-un accident, de pilda. Vedem astfel cum un verb – a manca -, nu poate cuprinde in limba franceza (sau romana) ceea ce el semnifica pentru lumea pacientului venit in tratament. A manca, in acest caz, are sens de negativitate a existentei. Or, demersul terapeutic consta in a impiedica aceste consecinte negative rezultate din faptul de a fi mancat. Rezultate care se traduc, in fapt, in simptome.

Psihoterapeut bun Bucuresti – cum il gasesti 

Bolnavul, sustine Nathan, nu este o persoana fragila care sufera un anume deficit, ci, dimpotriva, el are ceva in plus care il face extrem de sensibil la contactul cu o forta noua.

etnopsihiatrie tobie nathan bucuresti irena talaban
Sanda Lepoiev, Irena Talaban, Tobie Nathan
Etnopsihiatrie la Bucuresti: o intalnire cu Tobie Nathan

Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexa Bîtfoibolii psihiceetnopsihiatrieGeorges Devereuxnevroza post-traumaticapsihanalizăpsihiatria transculturalapsihopatologieTobie Nathan

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
copilul corporalitate dorinta parintilor dolto
Psi

Copilul, corporalitate şi limbaj al dorinței părinților

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
copil parinte psihoterapeut dolto
Psi

Dar adulţii chiar îi înţeleg pe copii? Ce crede Françoise Dolto

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Fascism: tanjim oare? Dupa Anti-Oedip de Deleuze si Guattari

Fascism: tanjim oare? Dupa Anti-Oedip de Deleuze si Guattari

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Experienta traumatica si reactia imediata la stres
Cafe Gradiva

Experienta traumatica si reactia imediata la stres

22 noiembrie 2020
Perioada postimediată traumei
Cafe Gradiva

Perioada postimediată traumei

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.