Terorism de fratii Presniakov
O piesa cu un amplu ecou international, al carei titlu isi gaseste o dramatica rezonanta in actualitate, jucata de o distributie de marca, intr-o viziune regizorala incitanta, Terorism de fratii Presniakov este noua premiera care va asteapta in Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti: 20, 29 si 30 mai, de la ora 20.00.
Claudiu Bleont, Marius Bodochi, Ileana Stana Ionescu, Adela Marculescu, Irina Movila, Andrei Finti, Mihai Calin, Tania Popa, Mihai Calota, Razvan Oprea, Florentina Tilea, Rodica Ionescu, Natalia Calin, Victor Tapeanu dau relief, in scenografia Andradei Chiriac, unor personaje comune aflate in situatii-limita…
La fel ca Ilf si Petrov, Oleg si Vladimir Presniakov scriu in tandem. Semnatura sub care publica, fratii Presniakov, a devenit, rapid, „marca inregistrata” a teatrului rusesc. Piesa Terorism le-a adus celebritatea internationala si onoarea de a fi cei mai jucati dramaturgi rusi dupa Cehov.
Dupa premiul concursului de dramaturgie lansat de Ministerul Culturii al Federatiei Ruse si de Teatrul de Arta „A.P. Cehov” (MHAT), unde este imediat pusa in scena sub conducerea regizorala a lui Kirill Serebriannikov, piesa Terorism cunoaste, incepand din 2003, o cariera internationala bogata, fiind jucata din Europa (Anglia, Germania, Suedia, Polonia, Norvegia, Spania, Irlanda) pana in Australia si America.
Cu Terorism, regizorul Felix Alexa practica un tip de teatru aflat in priza directa cu realitatea. Ideea montarii acestui text la TNB s-a nascut in zilele ulterioare atentatului de la Paris impotriva revistei Charlie Hebdo.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
O piesa cu un asemenea titlu are o rezonanta accentuata in acest moment, aprecia Michael Billington in The Guardian. Extraordinar e insa felul in care aceasta piesa scaparatoare a fratilor Presniakov extinde definitia de „terorism” pentru a cuprinde aproape toata viata Rusiei moderne.
Piesa sugereaza ca este imposibil sa traiesti in lumea contemporana fara sa devii o potentiala arma de distrugere in masa, scria Ben Brantley in New York Times. Personajele, conectate intre ele printr-un sir de scene scurte, isi transmit, de la unul la altul, o tristete nelinistitoare, care naste violenta, ca si cum toti ar fi loviti de o gripa contagioasa.
De ce, brusc, devenim cu totii incontrolabili? – se intreaba unul dintre personajele cheie ale acestei piese. Raspunsul il puteti afla intr-un spectacol modern, construit pe baza unor povesti de viata legate intre ele. Terorism – o punere in scena cu structura circulara, aidoma unei hore a terorii, in care se inlantuie umorul sardonic, ironia, frica si absurdul existentei. O farsa apocaliptica despre esecul lumii contemporane.
Piesa demonstreaza ca nu e neaparata nevoie de cadavre, pentru ca undeva, in adancul nostru, sa murim incet sub teroarea propriei vieti cotidiene. Avand, totusi, iluzia fericirii…,
crede Felix Alexa.
Pretuiti in Rusia pentru limbajul firesc, pentru dialogurile care par preluate „de pe strada”, pentru scriitura spirituala, sarcastica, fratii Presniakov examineaza, cu amaraciune si haz, viata si cultura din Rusia post-sovietica.
Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani.
Durata spectacolului este de 1 ora si 30 de minute, si se joaca fara pauza.
Foto: Florin Ghioca
Sursa: Modernism.ro