Bogdan Ghiu, Linia de productie. Lucrand cu arta
În Linia de productie. Lucrand cu arta (Tact, 2014), al doilea volum de texte despre arta contemporană după Eu(l) Artistul. Viaţa după supravieţuire (cod de bare pentru viitorul monstruos al artei) (Cartea Românească, 2008), Bogdan Ghiu analizează şi conceptualizează filosofic şi politic practicile artistice actuale din perspectiva unei perpective teoretice integratoare cu totul neaşteptate: aceea a traducerii generalizate.
Cunoscut traducător de filosofie franceză contemporană (Foucault, Derrida, Deleuze, Bourdieu, Bataille, Latour, Baudrillard etc.) şi comentator media şi de arhitectură, Bogdan Ghiu propune in Linia de productie. Lucrand cu arta metafora transversală a „liniei de productie” de-a lungul căreia ne producem unii pe alţii ca societate împreună cu şi prin intermediul artefactelor noastre, în rândul cărora arta ocupă un loc decisiv, strategic.
Recent, după masivul volum Linia de productie. Lucrand cu arta (peste 500 de pagini, dintre care aproape 100 de imagini), Bogdan Ghiu a lansat un manifest intitulat Totul trebuie tradus. Noua paradigma (Cartea Românească), prin care prelungeşte reflecţia asupra noţiunii de traducere, pe care o propune drept cheie de înţelegere a lumii contemporane.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.