Doctorul psihiatru Virginia Rosabal din Costa Rica a vorbit la Congresul International de Psihiatrie 2015 despre efectele violentei si a abuzului asupra copiilor si adolescentilor. Abuzul asupra copiilor si neglijarea lor din punct de vedere emotional pun in discutie o serie de consecinte negative asupra cresterii si dezvoltarii acestora. Sunt studii care arata, de pilda, ca unele tipuri de abuz sunt mai frecvent asociate cu efecte adverse negative decat alte tipuri de abuz. De exemplu, exista o asociere intre abuzul fizic si comportamentul violent sau agresiv.
La ce se refera, in termeni mai specifici, abuzul fata de copii si adolescenti? Abuzul reprezinta un comportament al parintilor sau al ingrijitorilor care este in afara normelor de conduita si care provoaca un risc substantial in functionarea fizica si/sau psihica a unui copil sau a unei persoane tinere. Aceste comportamente abuzive pot fi cu intentie sau fara intentie (in cazul neglijarii emotionale) de catre adult.
Principalele forme de abuz
- abuz fizic;
- abuz emotional;
- neglijarea copilului;
- abuzul sexual;
- a fi martorul violentei domestice.
Fenomenul de bullying este si el asociat abuzului asupra copiilor si adolescentilor. Important de stiut este faptul ca nu toti copii expusi unor experiente similare de abuz reactioneaza la fel. Pentru unii, abuzul lasa urme psihice adanci si se poate ajunge la tulburari cronice. Altii, manifesta o mai buna rezilienta, adica au capacitatea de a se adapta chiar si celor mai tulburatoare experiente care implica abuz si suferinta.
Factorii care contribuie la rezilienta unui copil sunt legati de stima de sine a acestuia, de independenta si autonomia lui, de mediul familial din care provine, de mediul scolar si de resursele comunitatii din care face parte. Cand un copil care a experimentat abuzul sau neglijarea are o stima de sine ridicata, sau provine dintr-o familie sau mediu social in care sunt incurajate relatiile bazate pe comunicare si incredere, sansele ca efectele abuzului sa fie devastatoare scad.
Cum este trait un abuz si tulburarile psihice asociate unei astfel de experiente
Alti factori care contribuie decisiv la felul in care copilul sau adolescentul traieste experienta de abuz includ frecventa si durata comportamentului abuziv. Desigur, importante sunt si varsta si gradul de dezvoltare ale celui abuzat. Cand abuzul se produce cu o frecventa ridicata pentru o perioada de timp indelungata, riscul este aparitia unei traume complexe. Aceasta afectiune reflecta multiple simptome care interactioneaza intre ele. Efectele negative se vad atat in plan cognitiv, cat si in cel afectiv si comportamental. O trauma complexa afecteaza dezvoltarea creierului si interfereaza cu capacitatea copilului de a integra informatiile senzorial, cognitiv si emotional. In relatie cu apartinatorii sau ingrijitorii copilului se observa aparitia tulburarilor de atasament. Sunt prezente, de asemenea, si tulburarile legate de invatare si de limbaj. Sunt alterate relatiile cu colegii sau prietenii, iar efectele unui abuz se vad, ulterior, la varsta adulta, in alegerea unui partener de viata.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Tulburarea de stres posttraumatic este si ea asociata experimentarii abuzului. Copiii cu tulburare de stres posttraumatic prezinta simptome din aria tulburarii hiperkinetice cu deficit de atentie, anxietate, depresie, stari dispozitionale extreme, au un comportament opozitionist si pot ajunge sa consume substante psihoactive.
Un copil abuzat poate dezvolta la adolescenta tulburari ale comportamentului alimentar precum bulimia sau anorexia. Creste riscul aparitiei ideatiei suicidare in cazul celor abuzati si tentativele de sinucidere. Comportamentul este fie unul expansiv, asociat cu agresivitate manifesta sau chiar violenta, fie unul bazat pe retragere si izolare sociala. Vedem astfel cum un abuz este asociat cu multiple simptome prezente in afectiunile psihice. Aceasta nu face doar mai greu de depistat un abuz in istoricul copilului sau adolescentului, ci arata cat de nefaste sunt consecintele unei astfel de experiente asupra victimei, pentru intreaga sa viata.
Cititi aici toate relatarile de la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2015