Layla Walet Mohamed: Vedeta de cinema descoperita intr-o tabara de refugiati
Pe 12 iunie, Timbuktu se lanseaza in cinematografele din țara. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a gasit intr-o tabara de refugiați o mica vedeta de cinema. Cu peste 1 milion de spectatori in Franța, filmul a caștigat numeroase premii importante și a obținut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film strain.
Timbuktu a pornit de la o poveste reala. In 2012, un cuplu din Mali, care avea doi copii, a fost ucis de militanții islamiști. Motivul: mama și tatal nu erau casatoriți. Povestea l-a inspirat pe Sissako și a declarat ca inițial filmul trebuia sa fie un documentar. Dar lucrurile au luat o alta intorsatura.” Nu poți sa realizezi un documentar daca oamenii nu sunt liberi sa vorbeasca. Am renunțat la idee, cadeam in capcana de a face un film doar despre jihadiști. Doar ei aveau dreptul sa vorbeasca și de regula, știu sa manipuleze camera” , așa ca Timbuktu este mai mult o ficțiune.
In tabara de refugiati s-a gasit o mica comoara
Filmarile au inceput in Timbuktu, dar s-au oprit brusc din cauza unui atentat și s-au mutat in Mauritania. Cum nu exista niciun cinema sau teatru, procesul de casting nu a fost realizat in maniera tradiționala, marturisește Sissako. A trebuit sa caute actorii in jurul sau. A mers intr-o tabara de refugiați din Mauritania , unde erau peste 50,000 de oameni. A cautat o fetița in varsta de 3 ani pentru unul din rolurile filmului. Timp de 3 zile, era permanent urmarit de Layla (Walet Mohamed), o fetița de 12 ani pentru care a și modificat scenariul. In momentul in care Sissako a trebuit sa plece, asistentul lui i-a spus ”trebuie sa faci ceva pentru Layla, iși dorește extrem sa joace in Timbuktu”. Așa și-a obținut rolul și a ajuns sa fie cunoscuta de publicul internațional.
Layla joaca rolul lui Toya, fiica unui cuplu care traiește in deplina armonie in dunele din deșert. In oraș, oamenii sufera, neputincioși, din cauza regimului impus de fundamentalismul islamic. Muzica, rasul, țigarile, chiar și fotbalul sunt interzise. Kidane și familia sa sunt separați de haosul ce stapanește Timbuktu, pana la un moment dat cand destinul lor se schimba subit și Kidane va avea de-a face cu noile legi ale ocupanților straini. Schimbarea se produce in momentul in care este ucis animalul preferat al familiei, o vaca pe nume GPS – un simbol adecvat al unei tari care si-a pierdut calea.
Layla iși interpreteaza rolul impecabil și nu lasa nicio clipa impresia ca este prima sa experiența. Este naturala, frumoasa, și știe sa dea profunzime personajului. Din 12 iunie, o vom urmari la cinema intr-o poveste despre muzica, culoare și jihad. Timbuktu este un film care trebuie vazut. Sissako este un maestru și filmul i-a adus 7 premii César Awards , premiile François Chalais Award și Ecumenical Jury la Festivalul de film de la Cannes, in competiția oficiala și lista poate continua.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Poate fi vizionat din 12 iunie in București la Cinema City din Mega Mall, Cinema City din Afi Cotroceni, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Cine Grand din Auchan Titan, Hollywood Multiplex București Mall, Grand Cinema Digiplex, Pitești la Cinema Trivale, in Cluj Napoca la Cinema Victoria, in Botoșani la Cine Grand, in Constanța și Brașov la Cityplex și din 19 iunie la Cinema Studio.
Partenerii media: Ziare.com, Rock Fm, Foreign Policy, Cinemarx, Urban.ro, CafeGradiva, Psihoo.ro, Ziarul Metropolis, Rol.ro, Societatesicultura.ro, Eva.ro, Filme-carti.ro, Hyperliteratura, Orasulm.eu, MovieNews.ro, @FiLM, Cineamator.
Asociatia Culturala Macondo
Inființata in 2007, Asociația Culturala Macondo deține o experiența considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic.
Ca distribuitor de filme, Asociatia a adus in Romania filme independente de succes pe plan international precum Winter Sleep (de Nuri Bilge Ceylan), Heli (de Amat Escalante) Hannah Arendt (de Margarethe von Trotta), Incendii (regia Denis Villeneuve) si altele.
Contact:
Anca Truța
asociatia.macondo@gmail.com