• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Pacientul ii gaseste psihanalistului punctul vulnerabil. Mai devreme sau mai tarziu.

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
Pacientul ii gaseste psihanalistului punctul vulnerabil. Mai devreme sau mai tarziu.
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
Pacientul ii gaseste psihanalistului punctul vulnerabil. Mai devreme sau mai tarziu.

Pacientul ii gaseste psihanalistului punctul vulnerabil. Mai devreme sau mai tarziu.

Exista si alte motive pentru a nu crede in cuplu [in cuplul analitic – n. red.]. In realitate, functia analitica este foarte complexa si, mai devreme sau mai tarziu, pacientul ii gaseste psihanalistului punctul vulnerabil. Acesta, la sfarsit, va trebui sa se angajeze in batalii in cele mai neplacute locuri pentru ca acolo pacientul se va angaja in lupta; si va iesi cu bine in masura in care isi va putea surmonta dificultatile personale si limitele sale tehnice si teoretice. Asa cum explica [David] Liberman, pacientul retroalimenteaza nu numai succesul analizei, dar si erorile, in asa fel incat, mai devreme sau mai tarziu, dificultatea va aparea. Daca nu-mi tratez pacientii cu nevroza obsesionala este pentru ca-mi par plictisitori sau lipsiti de imaginatie, de simpatie sau spontaneitate, si dupa o vreme toti pacientii mei vor prezenta trasaturi obsesionale, provenite din faptul ca nu am stiut cum sa le rezolv. Sau, si mai rau, toti pacientii mei vor fi niste isterici seducatori sau niste psihopati veseli care îşi vor fi refulat nevroza obsesionala prezenta la fiecare dintre ei. In mod independent de faptul ca pacientul meu refuleaza sau isi intareste aceste trasaturi, eu cred ca se produce un fel de selectie naturala; daca analizez corect trasaturile isterice, schizoide sau perverse, dar le neglijez pe cele obsesionale, aceste simptome vor deveni din ce in ce mai predominante. Imi aduc aminte de un eminent coleg care a venit sa ma consulte pe motivul ca multi dintre pacientii lui aveau fantasme suicidare. Dupa ce am studiat materialul pacientilor sai, am ajuns la concluzia, pe acest punct, ca el nu-i analiza in mod corect, ceea ce contrasta in mod evident cu excelentul sau nivel de lucru.

ricardo horacio etchegoyen
R. H. Etchegoyen

Atunci mi-a spus ca incerca sa nu piarda pacienti cu tendinte suicidare, caci fratele sau mai mare se sinucisese atunci cand el insusi era adolescent. Cand am debutat, ma temeam de iubirea de transfer si toate pacientele se indragosteau de mine.

Citeştedespre

anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
escapismul simtul realitatii fantezie

Escapismul ca diversiune: cum ne regăsim (sau nu) pe noi înșine

17 martie 2021
catharsisul emotional scrierea creativa

Catharsisul emoţional şi procesare cognitivă în scrierea creativă

9 martie 2021

Experienta tinde sa arate ca pacientii care esueaza cu un analist pun din nou aceleasi probleme cu un altul; si de talentul noului analist va depinde daca problema va fi rezolvata sau nu. Bineinteles, remarcam cateodata ca un pacient care a esuat cu unul sau mai multi analisti (si in acelasi fel) evolueaza favorabil cu un altul. Lasand de o parte competenta, trebuie sa luam in considerare mai multe elemente. In primul rand analiza sau analizele anterioare pot sa fi declansat cateva schimbari pozitive; in al doilea rand eventualitatea unei situatii specifice. Daca un pacient este al patrulea copil, poate doar in a patra analiza se va produce cea mai buna functionare, in asa fel incat acesta nu mai este acelasi si situatia va putea fi diferita.

r. horacio etchegoyen fundamentele tehnicii psihanalitice editura fundatiei generatia

Fragment din R. Horacio Etchegoyen, Fundamentele tehnicii psihanalitice, traducere de Simona Gabriela Chiru, Mihaela Dumitru, Rodica Speranţa Pantelie, Anatoli Eduard Reghintovschi, Ileana Trandafir, Editura Fundatiei Generatia, 2011, pp. 46-47.

www.cafegradiva.ro

Tags: autor: Ricardo Horacio Etchegoyencuplul analiticrelatia analiticarubrică: Ca la carterubrică: Gradivariumrubrică: Romanul psihanalizei

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

scrierea creativă expresivă traumei
Psi

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

by Alexandra Frîncu
4 martie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină
Psi

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

by Teodora Dobrescu
10 martie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici
Psi

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

by Teodora Dobrescu
27 februarie 2021
Load More
Next Post
Psihanaliza manelelor

Psihanaliza manelelor

Comments 2

  1. Mircea Ordean says:
    6 ani ago

    Un punct de vedere foarte interesant!

    Răspunde
  2. Anonim says:
    2 ani ago

    Normal că asta e reacția pacienților la vulnerabilitățile psihanalistului, dar nu pentru că ar urmări să-i găsească și atace punctul sensibil, ci din cauză că ei sunt atrași ca un magnet de dorințele terapeutului din spatele respectivelor frici și vulnerabilități. Pacienții care doresc cu ardoare să împlinească voia terapeutului ghicesc aici, în aceste dorințe-vulnerabilități, un spațiu de neîmplinire pe care-l văd ca oportunitate de a face și ei ceva pentru salvatorul lor. Poate că ceea ce transpare în exterior este frica, dar frica nu e decât reacția la o dorință inacceptabilă, iar răspunsul pacienților este la dorința analistului, nu la frica de care halucinează că ajungând la dorință, îl vor vindeca.
    Așa că, dacă pacienții devin obsesionali, isterici, veseli psihopați sau suicidari, e un loc comun că în spatele precauțiilor psihanalistului, putem bănui o dorință, dintr-un motiv sau altul, de a-i aduce în astfel de ipostaze. În special când cineva apropiat moare, cazul terapeutului din exemplul de mai sus, invidiezi pe orice supraviețuitor plasabil într-un rol similar, așa încât e plauzibil ca o legătură fraternă frustrată prin moarte să te facă să vrei să-i vezi morți pe pacienți, dacă fantasmezi o legătură de acest gen cu ei. Iar dacă analistul a mai și dorit moartea fratelui, asta întâmplându-se, n-a avut decât să-i sporească frica față de dorințele înspăimântătoare care se pot împlini.
    Prins în acest destin abscons, pacientul, săracul, ajunge să se identifice cu dorințele terapeutului – în mod cert mai adaptate și mai importante ca ale lui; lipsit de orizont, el și-ar da bucuros și viața pentru ele – la propriu, sau simbolic, devenind o extensie a lor. Aici intervine însă rolul terapeutului, care, indiferent de măreția sa și a nevoilor sale, n-are voie să se lase astfel gratificat. Deci dacă simte că mai mulți pacienți, altfel fără legătură între ei, ar fi înclinați să-i facă același dar, ar trebui probabil, să evite capcanele defensive și să-și inspecteze cu sinceritate, dorințele. Să se întrebe dacă nu cumva l-a cerut inconștient, dacă frica de care pare să nu scape, nu e, de fapt, eterna dorință care se cere recunoscută pentru a fi mai bine stăpânită.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Ediţia Freud la capăt de drum
Cafe Gradiva

Ediţia Freud la capăt de drum

8 octombrie 2020
Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei
Cafe Gradiva

Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.