• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Psihanaliza manelelor

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
3
Psihanaliza manelelor
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

22 noiembrie 2020
De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

22 noiembrie 2020

psihanaliza manelelor

Psihanaliza manelelor

Eu sunt cu tine la partea de afect, adica si eu intru in subiect afectiv, Ioana. Si spre deosebire de Stefan, eu cred mai puternic ca judecatile estetice sunt amestecate cu mecanisme sociale (cine canta manele? de ce majoritarii au atitudinea asta ambivalenta fata de manele?) si cu mecanisme psihologice. Adica m-am despartit de Kant care le vroia distincte. Dar imi place exercitiul pe care l-a propus si ii multumesc pentru asta.

Psihanaliza manelelor: ambivalenta si aparari

Mi se pare ca noi avem in minte lucruri diferite cand zicem manele. Eu, cand zic manele, zic si Shukar Collective si ADM. Eu pot sa ascult in masina Shukar Collective si sa mor de placere. Cu manelele foarte populare am o atitudine ambivalenta, adica sunt impartit intre un supraeu educat care imi zice ca nu e ok sa ascult si o curiozitate care ma face sa inteleg de ce ma identific cu genul asta. Mi se pare foarte complex si curios ce se intampla psihologic cu mine cand sunt atat de ambivalent. Eu zic ca in loc sa te gandesti mai bine la apararile altora (Andrei Plesu si Freud, de pilda), cred ca apararile personale sunt foarte pasionante. Daca am apasat un buton rosu cand citesti asta, sa stii ca am facut-o intentionat 🙂

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

La mine e vorba de metoda. Pentru ca gandesc relational, nu cred ca am acces mare la apararile altora, si cand am, am in primul rand ca urmare a tensiunilor din ce simt eu. De acolo plec la analiza, de la problemele mele, si nu de la ce banuiesc eu ca ar fi in neregula cu altii.

Psihoterapeut Bucuresti – aici

De pilda, in discutia cu Stefan, mi se pare interesant ca eu am vazut o usoara tusa sarcastica, pe care el nu a intentionat-o. Asta mi se pare mie cu adevarat fascinant. Cred ca de la neintelegerea intre doi oameni sau de la o lectura creativa gresita, sa spun si eu ca Stefan, se poate face un salt calitativ. Sa citesti gresit pe cineva e cumva conditia lecturii creative. Harold Bloom a scris o carte, The Anxiety of Influence, care zice freudian tocmai asta. Lautarii care improvizeaza pe text, sau Winnicott care il interpreteaza creativ pe Freud, asta fac, citesc gresit si produc lucruri noi. Si asta facem si noi aici cand ne citim productiv unul pe altul.

[…]

Psihanaliza creativa: Ce inseamna ca Winnicott l-a interpretat pe Freud dupa ureche?

Ce inseamna ca Winnicott l-a interpretat pe Freud dupa ureche? Inseamna ca l-a citit in mod creativ. Dupa cum spune unul din psihanalistii mei preferati, Stephen Mitchell, inseamna ca l-a citit prin distorsiune. Adica, Winnicott a spus intotdeauna ca formuleaza problemele in traditie freudiana, ca ii este loial lui Freud, pentru a schimba sensul conceptelor freudiene in textele lui. De pilda, la Freud, agresiunea este instinctuala, este o pulsiune innascuta. Pentru Winnicott, agresiunea devine un cuvant general pentru vitalitate si actiune, si se departe de sensul innascut al pulsiunii freudiene. Uite si un al doilea exemplu. Pentru Freud, Oedipul se naste din conflictul intre pulsiuni si frica de raspuns de la supraeu. Adica este un conflict intre tensiuni interne si realitatea sociala. Pentru Winnicott, Oedipul este un conflict intre iubire si ura. Adica, ne spune Mitchell, Winnicott l-a citit pe Freud ca si cum ar fi fost Melanie Klein, adica Oedipul devine un conflict al ambivalentei emotionale. Winnicott a facut o lectura creativa in sensul in care a vrut sa se puna in traditie freudina, si in acelasi timp a schimbat sensul termenilor lui Freud. De asta zic eu ca s-au nascut concepte cum sunt “spatiu tranzitional”, “eu adevarat”, “folosirea obiectului”, “good enough mothering” si altele. Pe Winnicott nu l-a mai interesat atat de tare sa fie fidel conceptelor freudiene. Pe el l-a interesat cum poate sa conceptualizeze ceea ce a observat in experienta lui directa de clinician.

Articolul “Psihanaliza manelelor” subsumează comentarii de Bogdan Popa la articolul “Manelele si mutilarea limbajului” de Ştefan Lungu

Articolul “Psihanaliza manelelor” a fost publicat de Cafe Gradiva

Tags: agresivitatecomplexul lui OedipD. W. Winnicottpsihanaliza manelelorrubrică: Comentarii alese

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Mai există isteria astăzi? Pledoarie pentru isterie şi pentru diagnosticul psihanalitic
Cafe Gradiva

Mai există isteria astăzi? Pledoarie pentru isterie şi pentru diagnosticul psihanalitic

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Erich Fromm despre limbajul uitat al viselor si psihanaliza
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre limbajul uitat al viselor si psihanaliza

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Nevroza familiala de caracter paranoid
Cafe Gradiva

Nevroza familiala de caracter paranoid

by Alexandra Frîncu
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Selfie si nevoia de validare narcisica pe internet

Selfie si nevoia de validare narcisica pe internet

Comments 3

  1. Anonim says:
    6 ani ago

    E vorba de prostul gust agresiv adoptat fara discernamant ori tolerat cu lasitate si promovat de televiziunile"comerciale",programatic. Esti agresat cu aceasta mizerie,"gen muzical",nelipsita din meniu chiar la nuntile"cu staif"ori localuri publice.Unde e muzica lautareasca,instrumentala a fratilor Dinicu,Nicusor Predescu etc.).Oare de ce ungurii,sasii nu asculta manele?… Cheful fara porceala la romani,fara bancuri groase,obscene nu e chef adevarat…Poporul trebuie educat prin institutii(scoala,televiziunile de stat platite din bani publici,etc.) daca familia traditionala devenita fragila,timorata prin atacuri concentrate,programatice isi da duhul. Vina si lasitatea revine intelectualilor autentici(tot mai putini)deveniti mercenarii intereselor straine romanilor.

    Răspunde
  2. Mircea Ordean says:
    6 ani ago

    Cîmpul pe unde evoluezi cu scrisul dumitale de aici mă depășește.
    Dar mai incită a desțeleni și eu, raportat la mintea personală, se înțelege!

    După cum.
    În manele descopăr destulă jale.
    Nici nu se putea altfel. Ce-s 3-4 denerații la scara istoriei?

    Răspunde
  3. Ioana Marculescu says:
    6 ani ago

    Imi aduc aminte de articolul lui Stefan.
    Nu mai stiu ce sustineam pe atunci, dar vad ca ma provoci, Bogdane, ceea ce nu poate sa nu-mi placa…
    Sunt de acord cu tine ca important este sa vedem propria reactie la actul artistic, caci, oricat de absurd ar parea pentru una care face emisuni de muzica fusion, manelele sunt act artistic. Unul rudimentar, putin sublimat, dar nu lipsit de mesaj. Probabil ca sa traiesti cu adevarat aceasta muzica trebuie sa fii ancorat intr-un mod de viata cu afecte intense, vecini galagiosi, scandaluri ocazionale, barfe consistente de grup si cate si mai cate…E si o impotrivire sociala in a le accepta, recunosc, dar cred ca sentimentul de strain predomina, totusi, la mine.
    Dar se poate si altfel: eu cunosc bine un tanar care a studiat in strainatate muzica si acum se lanseaza in acest segment de piata, in ciuda faptului ca nimic din cele enumerate mai sus nu fac parte din istoria lui de viata. So, care e de fapt problema?
    Daca nu ne plac manelele, imigrantii de religie islamica, suntem intoleranti la diferenta, avem de ce sa ne intrebam "ce naiba e cu noi"!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Ce este autoterapia asistată?
Cafe Gradiva

Ce este autoterapia asistată?

8 octombrie 2020
Kohut: Sinele si complexul oedipian
Cafe Gradiva

Kohut: Sinele si complexul oedipian

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

6 martie 2021
scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.