Sarcina la adolescente si violenta
Silvia Lucia Gaviria din Columbia a vorbit, in prezentarea sa, despre sarcina la adolescente si violenta. Reducerea numarului de sarcini in randul adolescentelor reprezinta unul dintre obiectivele majore ale specialistilor din zona sanatatii mintale, in intreaga lume. Acest fenomen, aflat in continua crestere, implica o serie de consecinte nefericite.
Cazurile de sarcini la adolescente se intalnesc indeosebi in familii sarace. De aceea exista riscul ca acest nivel precar de trai sa se perpetueze in cadrul mai multor generatii. De asemenea, fenomenul este asociat cu riscul cresterii mortalitatii in cazul copiilor, cu malnutritia si cu aparitia complicatiilor obstetrice. Nu in ultimul rand, multi dintre adolescentii parinti renunta la scoala.
Studiile preconizeaza ca pana in 2020 numarul copiilor si al adolescentelor cu varste intre 10 si 19 ani care vor purta o sarcina va depasi 1.3 bilioane. Si mai neasteptat este faptul ca aproximativ 95% din acest numar va fi dat de cazuri din tari aflate in dezvoltare. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 95% dintre adolescentele gravide provin din tari aflate in dezvoltare. La nivel mondial, aproximativ 10% din numarul total al adolescentelor raman gravide in fiecare an.
Sa vedem acum care sunt factorii care influenteaza comportamentul sexual in randul adolescentilor:
- varsta aparitiei menstruatiei; in ultimul secol, aceasta a scazut cu 2-3 luni la fiecare decada;
- viata activa sexual cu 2-3 ani mai devreme decat inainte.
Factorii asociati cu o initiere sexuala timpurie sunt:
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
- modificarile corporale in perioada adolescentei;
- istoricul de abuz sexual;
- saracia;
- cresterea comportamentului de neglijenta al parintilor fata de copiii lor;
- familii haotice in care nu exista stabilitate economica si culturala;
- lipsa motivatiei si a viziunii in ceea ce priveste viitorul profesional;
- performante intelectuale reduse;
- abandonul scolar.
Factorii asociati cu amanarea inceperii vietii sexuale:
- coabitarea copilului cu ambii parinti;
- frecventarea comunitatilor religioase;
- supervizarea si monitorizarea copilului si a adolescentului de parinti;
- buna comunicare dintra copii si parinti;
- stabilirea obiectivelor pentru viitor.
Legatura dintre abuzul copiilor si adolescentilor si sarcina
Abuzul este de mai multe feluri: abuz sexual, fizic, emotional. In 2011, in SUA, peste 1,7 milioane de copii suferit cel putin o forma de abuz din cele mentionate mai sus. Abuzul este asociat cu scaderea stimei de sine, cu dereglarile emotionale, probleme de comportament, anxietate, depresie, sindrom posttraumatic, abuzul de droguri si comportament agresiv si antisocial. Studiile arata ca adolescentele cu risc de a ramane insarcinate se afla frecvent intr-o relatie cu un partener abuziv. Mamele lor, de asemenea, sunt abuzate de catre partenerii lor. Pe langa traiul in familii disfunctionale, cultura media promoveaza si stimuleaza initierea sexuala timpurie, fara a educa insa tinerii in ce priveste sexualitatea. Sigur, acest lucru este in dauna adolescentilor care se afla intr-un permanent risc de a deveni parinti fara a fi pregatiti.
Cititi aici toate relatarile de la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2015