Galeria Calina are plăcerea să prezinte
Solo Show
Stanga / Dreapta. Povestea unui erou oficial
1 iunie – 10 iulie 2015
Activitatea artistului Valeriu Şchiau este în general reprezentativă pentru o foarte interesantă intersecție între cultură și istoria traumatică sovietică, perioada post-sovietică și post-comunism. Artistul s-a născut în Republica Moldova în 1969 unde a studiat la Școala Republicană de Pictură pentru copii „Alexei Șciusev”, astăzi Liceul de Arte „Igor Vieru”. Și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Arte din București, oraș în care s-a stabilit.
Stânga / Dreapta. Povestea unui erou oficial a fost inspirat de o poveste de familie legată de război. Bunicul artistului a luptat în al II-lea Război Mondial ajungând la Berlin cu un “sac” plin cu decorații. A primit decorația de 27,9 grame de argint pentru acte de vitejie în luptă. Avea libertatea de a ucide și era considerat erou. Acest video-performance discută eroismul și crimele contextuale. Războiul este considerat o situație excepțională de expansiune sau apărare a unui teritoriu în care actul de a ucide o altă persoană nu este doar permis, ci reprezintă o parte importantă din violentul proces de război. Mersul artistului în rol oficial de ofițer de război pe un “teritoriu alb” imprimă portrete ale copiilor uciși în război cu tălpile gravate ale cizmelor încerneluite cu roșu. Teritoriul alb devine teritoriul roșu. Figurile copiilor sunt fețele generice ale victimelor de război.
Fabricarea eroismului acoperă realitatea războiului.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Expoziția Stânga / Dreapta. Povestea unui erou oficial a lui Valeriu Schiau de la Galeria Calina investighează cultura violentă a războiului, eroismul conflictual și puterea dominației politice. Artistul se concentrează asupra victimelor, dar mai mult asupra mecanismelor de război, atunci când libertatea se mută de la cetățean la uniformă. Politicile de război și politicile de libertate sunt întreținute de către sistemele de influență și interese economice. Cei care sunt trimiși la luptă sunt instrumente de control.
În război nu există câștigători sau învinși, ci doar supraviețuitori.
Curator: Olivia Nițiș
Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane
Galeria Calina susţine Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021
Sursa: Modernism.ro