• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Art-terapia si tulburarile de limbaj

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
3
Art-terapia si tulburarile de limbaj
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
art-terapia tulburari de limbaj terapia prin arta

Art-terapia si tulburarile de limbaj

Feeling lucky with my art-therapy knowledge

Jurnal de voluntar

Nu am castigat niciodata la loto, insa atunci cand in cabinetul de consiliere am avut ocazia sa cunosc un tanar cu tulburari de limbaj – mai concret balbait, m-am simtit cea mai norocoasa persoana din Univers! Ce m-a facut sa simt acesta emotie puternica a fost bineinteles faptul ca ma indragostisem de art-terapie de cateva luni si astfel detineam tot felul de unelte valoroase numai bune de folosit in recuperarea acestui baiat.

Aveam cateva cunostinte despre aceasta tulburare, dar nu am lucrat niciodata ca logoped. Teoretic era destul de usor sa ma intorc la cursurile din facultate si sa le urmez, practic un caz de balbaiala este cu adevarat o provocare! Cu toate acestea eu eram linistita si incantata de ceea ce urma sa fie o calatorie plina de aventuri si experiente folositoare atat pentru mine, cat si pentru copil.

Citeştedespre

Coronavirus, pericolul contagiunii emotionale si al isteriei in masa

Coronavirus, pericolul contagiunii emotionale si al isteriei in masa

29 noiembrie 2020
Tulburarea obsesiv-compulsivă: Tipuri de obsesii, tipuri de compulsii

Tulburarea obsesiv-compulsivă: Tipuri de obsesii, tipuri de compulsii

29 noiembrie 2020
Managementul terorii: sens, existență și mortalitate în conștiința umană

Managementul terorii: sens, existență și mortalitate în conștiința umană

23 noiembrie 2020

Balbaiala este o problema de ritm sau o problema de vorbire. Intr-o maniera mai restrictiva afirmam ca balbaiala este un tip de vorbire care demonstreaza reactii hipertonice anticipative. Balbaiala poate fi vazuta ca o perturbare a fluiditatii verbale, rezultat al unei emotii negative; in acest caz, actul vorbirii este insotit la mai multi copii de o reactie intensa de frica.

Maria Anca, 2007

Copiii cu tulburari de ritm si de fluenta intampina cateodata probleme in exprimarea verbala a gandurilor, a nevoilor, a sentimentelor sau a emotiilor. Acestia folosesc propozitii scurte in procesul de exprimare si rareori sunt ei cei care initiaza conversatia.

Procesul activitatilor creative incurajeaza spontenaitatea copiilor cu tulburari de vorbire, iar promovarea initiativelor creative le ofera emotii pozitive si incredere in propriile lor forte. Cand acestia experimenteaza succesul in anumite activitati, se simt mai bine si comunica mai usor.

Iar asta este exact ceea ce face art-terapia: ofera spatiul, structura, materialele variate si certitudinea unei reusite! Art-terapia sustine exprimarea libera, fara nici un fel de constrangere, astfel incat persoana care experimenteaza acest tip de interventie poate sa fie lipsita de talent. Creativitatea este oricum in interiorul fiecarui om, tot ceea ce trebuie sa facem este sa ii dam frau liber si sa invatam sa o ascultam.

Baiatul despre care o sa va povestesc astazi s-a prezentat la cabinetul de asistenta psihopedagogica din scoala, la indrumarea directoarei, din cauza faptului ca in urma cu sapte luni tatal acestuia s-a sinucis, acest fapt declansandu-i copilului balbaiala.

In urma socului suferit, tanarul intampina probleme atunci cand trebuia sa se exprime – aparea balbaiala, iar cateodata refuza sa vorbeasca deoarece colegii lui radeau de el. Balbaiala copilului are impact asupra activitatilor de zi cu zi. Vorbitul in fata unui grup mare de oameni, scoala sau vorbitul la telefon reprezentau pentru el o provocare, acest lucru afectandu-i modul in care copilul interactiona cu copiii de varsta sa.

Consilierea prin tehnici art-terapeutice a avut ca scop intelegerea si acceptarea emotiilor si clarificarea a ceea ce inseamna si presupune balbaiala (si tot ceea ce tine de felul in care aceasta a aparut).

Activitatile folosite sunt din gama activitatilor specifice terapiei prin arta (harta emotiilor, coloreaza emotiile, iar ca tehnica principala Jurnalul creativ – Lucia Capacchione).

Jurnalul creativ

Este o modalitate prin care copiii pot sa se cunoasca mai bine; de asemenea poate ajuta in dezvoltarea abilitatilor de scris sau desenat. Metoda consta in exercitii simple, care se realizeaza intr-o agenda sau un jurnal personal. Exercitiile sunt realizate asa incat ii ajuta pe copii sa isi exprime emotiile si gandurile, sa se simta confortabil sa scrie sau sa deseneze, ajuta la dobandirea unui obicei de autoexprimare, dezvolta comunicarea in imagini sau cuvinte, ii determina sa fie mai observatori, sa se cunoasca mai bine si sa se placa mai mult. Jurnalul creativ ii determina pe copii sa-si foloseasca imaginatia si talentele naturale, dezvolta concentrarea acestora si ii ajuta sa-si gaseasca intelepciunea interioara.

In acest jurnal, de-a lungul a 16 sedinte, noi am punctat teme precum: despre mine, eu si ceilalti, situatii din viata, lumea mea si viitorul meu. In cadrul acestor sedinte in cabinetul de consiliere au fost la dispozitia tanarului o sumedenie de materiale artistice: cartoane colorate, margele, sarme, elemente din natura, culori acrilice, carioci, markere, culori de ceara, ace, ata, obiecte reciclate, plasticuri, stampile etc. Multitudinea materialelor i-au oferit copilului liniste interioara si dorinta de exprimare astfel incat acesta abia astepta sa se prezinte la cabinet. Jurnalul a fost folosit atat in cabinet, cat si in timpul liber al copilului.

Mai jos puteti observa un preview pentru una din temele abordate.

Corpul meu / EU: Ce se intampla?

Obiective:

  • Constientizarea, acceptarea si restructurarea EU-lui;
  • Intarirea increderii in sine;
  • Cresterea stimei de sine;
  • Ancorarea unei imagini de sine pozitive;
  • Constientizarea responsabilitatii pentru transformarea de sine.


Desenati forma corpului dumneavoastra. Daca sunt parti ale corpului care va dor sau care au anumite probleme, folositi culorile pentru a le semnaliza. Alegeti culorile care exprima cum va simtiti in acele parti ale corpului.

Imaginati-va ca fiecare parte a corpului poate vorbi. Puneti urmatoarele intrebari fiecarei parti din corp pe care ati colorat-o si scrieti de asemenea si raspunsurile.

  1. Cine esti tu? (partea de corp specifica: gura, genunchi,mana, deget etc.)
  2. Cum te simti?
  3. De ce te simti asa?
  4. Ce as putea face ca sa te ajut?

In urma interventiei am reusit sa completam si sa sprijinim nevoia tanarului de a mai ramane copil, sa diminuam agresivitatea specifica situatiilor conflictuale (atunci cand ceilalti radeau de exprimarea lui) si l-am ajutat sa constientizeze ca are nevoie de sprijin si ajutor si ca rolul lui este de frate si nu de parinte pentru ceilalti frati ai sai.

In acest caz se presupune ca balbaiala a aparut pe fond emotional in urma socului suferit, avand ca factori psihosociali stresul determinat de soc, sperietura, spaima, fustrare, vinovatie. Toate aceste emotii au fost experimentate in procesul terapeutic astfel incat acesta sa reuseasca sa le inteleaga si sa le restructureze, iar sentimentul de vinovatie si gandul ca daca ajungea mai repede il putea salva pe tatal sau au fost de asemenea prelucrate.

Pe langa cele enumerate mai sus, tanarul a inteles ca anumiti factori precum cei de mentinere pot fi schimbati, deoarece contolul este la el – anxietatea de a se exprima in public; insa factori ecosistemici nu ii poate schimba el – faptul ca ceilalti elevi rad de problema lui.

Astfel procesul art-terapeutic al baiatului a implicat activitati care sa faciliteze procesul de autocunoastere, dezvoltare personala, dezvoltarea inteligentei emotionale, dezvoltarea autocontrolului si a capacitatii de rezolvare a problemelor.

In acest caz, pe langa sedintele saptamanale de logopedie, terapia prin arta a fost un real succes in procesul de reabilitarea al copilului, lucru care ne-a oferit foarte multe amintiri vizuale si nu numai, atat mie, cat si tanarului luptator!

Laura Candea-Burnete
Art’Nativ
https://www.facebook.com/artnativ
in formare in cadrul ARTE
www.expresive.ro

Articol realizat in cadrul proiectului “Aplicarea art terapiei in lucru cu copii si tineri aflati in situatii de risc” organizat de A.R.T.E. (Asociatia Romana de Terapii Expresive) in colaborare cu I.A.T.A. (Icelandic Art Therapy Association) si finantat prin Fondul Bilateral National – Granturile SEE si Norvegiene 2009-2014.

art-terapia balbaiala terapia prin arta
Tags: anxietateart-terapie / terapie prin artăautor: Laura Cândea-Burnetebalbaialabalbismtulburari de limbaj

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Antidepresivele sunt eficiente, dar nu asa cum era de asteptat
Cafe Gradiva

Antidepresivele sunt eficiente, dar nu asa cum era de asteptat

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Suferinta ascunsa a badantelor intoarse acasa
Cafe Gradiva

Suferinta ascunsa a badantelor intoarse acasa

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Tot mai multe adolescente manifesta comportamente automutilante – iata de ce
Cafe Gradiva

Tot mai multe adolescente manifesta comportamente automutilante – iata de ce

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Violul vorbeste despre control si putere

Violul vorbeste despre control si putere

Comments 3

  1. Anonim says:
    6 ani ago

    Alma

    Răspunde
  2. Anonim says:
    6 ani ago

    Felicitari si va urez cat mai multe reusite!

    Răspunde
  3. Anonim says:
    6 ani ago

    Multumesc, un articol informativ!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Ce vede (proiecteaza) alchimistul in picatura de vin
Cafe Gradiva

Ce vede (proiecteaza) alchimistul in picatura de vin

8 octombrie 2020
Cum să te foloseşti de aici-şi-acum: ciuleşte urechile
Cafe Gradiva

Cum să te foloseşti de aici-şi-acum: ciuleşte urechile

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.