• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Eutanasia pentru cei ce sufera de depresie, legalizata in Belgia

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Eutanasia pentru cei ce sufera de depresie, legalizata in Belgia
230
SHARES
Share
eutanasia depresie suferinta psihica pacienti psihiatrici

Viata nu este pentru mine!

marturiseste Laura, o tanara de 24 de ani careia i-a fost aprobata decizia de a i se administra injectia letala. Ea traia cu ideatie suicidara din copilarie si a avut mai multe tentative de suicid in institutia psihiatrica unde a fost internata pentru suferinta sa psihica. Acum, conflictul sau interior intre ceea ce sustine viata si moarte se va sfarsi.

Prima tara din lume care a legalizat eutanasia este Olanda. A doua, Belgia. Injectia letala este acceptata legal pentru persoanele care sufera probleme fizice si/sau psihologice si care experimenteaza dureri intolerabile. In cazul invocarii motivelor psihologice, acordul pentru eutanasiere presupune ca un medic psihiatru sa confirme in scris ca pacientul care a solicitat interventia traieste o suferinta psihica intensa care nu se poate rezolva in nici un fel care sa i se para acceptabil.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Citeştedespre

Templul taoist Louguantai

Scurtă povestire taoistă despre un ghidaj inconştient prin Munţii Zhongnan

15 iulie 2022
George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022
De ce-l urau comuniştii pe Freud

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 3: despre ce ne frământă și pricepem parțial / prea târziu)

26 iulie 2022

Aceasta reglementare este una care ridica mari semne de intrebare. Poate o persoana aflata in stare de suferinta profunda sa stabileasca singura ce este acceptabil pentru tratarea sa si ce nu? Reprezinta experienta subiectiva cel mai puternic argument pentru a primi acordul pentru moarte asistata? Pana unde merge responsabilitatea proprie in ce priveste starea de sanatate sau de boala si pana unde merge responsabilitatea specialistului care are in ingrijire un pacient? Sigur, aceste intrebari nu vor primi aici un raspuns, dar ele merita atentia si reflectia noastra. Stim ca o persoana care isi doreste cu ardoare sa isi puna capat zilelelor, o va face, mai devreme sau mai tarziu. Intrebarea este de ce unii aleg metodele clasice, sa le spunem, de suicid, iar altii apeleaza la o masura legislativa care presupune ca un altul sa le curme suferinta.

In luna martie, comisia federala pentru eutanasie din Belgia a admis ca, anual, 50-60 de cazuri de eutanasie sunt din motive psihiatrice. O situatie similara este si in Olanda unde statisticile privind moartea asistata in 2013 indica 42 de pacienti eutanasiati din motive psihiatrice si 97 de eutanasii pentru persoane cu dementa.

Citeste si Dementa si eutanasia

O masura extrema, noteaza publicatia Tempi, vizeaza aprobarea sinuciderii asistate in randul copiilor. In Belgia, un copil de 5 ani poate solicita eutanasierea daca are o boala fizica severa care sa-i provoace suferinta intolerabila, daca este in faza terminala a unei afectiuni incurabile, daca parintii isi dau acordul scris si daca o evaluare psihiatrica arata ca solicitantul are discernamantul necesar unei astfel de decizii.

Psihoterapeut bun Bucuresti – cum il gasesti 

Suicidul asistat reprezinta un subiect controversat in intreaga lume. Parerile sunt foarte impartite. Desii unii vad eutanasia ca pe un mijloc potrivit de a curma suferinta umana, altii nu sunt de acord cu legiferarea unui astfel de proiect. Este si cazul lui Carine Brochier care lucreaza la Institutul European de Bioetica din Brussel. Ea considera ca numarul celor care mor ca rezultat al liberalizarii legii eutanasiei din Belgia este unul mult prea mare. Carine Brochier argumenteaza ca cei care isi dau acordul pentru eutanasia in cazul persoanelor care experimenteaza suferinta psihica asociata unei tulburari psihice tratabile se pot insela pentru ca

nu exista nici o cale pentru specialistii din domeniul sanatatii mintale de a masura suferinta psihica a unei alte persoane si de a decide daca aceasta poate primi eutanasia.

Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

Tags: autor: Alexa Bîtfoidepresieeutanasiaideatie suicidararubrică: Imagosinucidere / suicid

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

by Alexandra Frîncu
11 iulie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
Refugiaţii din Ucraina
Cafe Gradiva

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

by Cafe Gradiva
5 aprilie 2022
Load More
Next Post
De la propaganda politica la baby boom

De la propaganda politica la baby boom

Comments 9

  1. Anonim says:
    7 ani ago

    Ceea ce ar măsura specialiștii din domeniul sănătății mintale ar fi capacitatea de discernământ (și gradul în care aceasta este afectată temporar de depresie) și nu suferința psihică.
    Dacă este vorba de a măsura suferința psihică ca argument pentru eutanasie, ce s-ar întâmpla cu persoanele cu episod psihotic cu ideație suicidară? Li s-ar da o mână de ajutor în vederea înfăptuirii suicidului?

    Sorina

    Răspunde
    • Alexa Pleșcan says:
      7 ani ago

      Utila precizarea dv. Mai mult, ce se intampla cu persoanele cu depresie majora si cu elemente psihotice care ar solicita eutanasia? Cum poti stabili discernamantul pacientului in aceste cazuri?

      Specialista in bioetica despre care aminteste articolul subliniaza ca e dificil si foarte ambiguu sa dai aprobare pentru eutanasie in cazul celor care se confrunta cu suferinta psihica in general, indiferent de diagnosticul pus de psihiatru.

      Răspunde
  2. Anonim says:
    7 ani ago

    As putea vedea sursa acestor informatii? Un link catre Site-ul Belgian care a publicat cele de mai sus? Multumesc! Luiza

    Răspunde
    • Alexa Pleșcan says:
      7 ani ago

      Linkurile cu sursele sunt inserate (si) in articol. Iata-le: http://europe.newsweek.com/healthy-24-year-old-granted-right-die-belgium-329504

      http://alexschadenberg.blogspot.ca/2015/03/belgian-euthanasia-doctor-justifies.html

      Răspunde
  3. Anonim says:
    7 ani ago

    Sper ca realizati ca prin felul in care prezentati problema incurajati din nou o forma de discriminare. "Poate o persoana aflata in stare de suferinta profunda sa stabileasca singura ce este acceptabil pentru tratarea sa si ce nu? (Atat timp cat nu este pusa sub interdictie, adica nu are abolita capacitatea de a lua decizii, fapt stabilit de catre o comisie specializata – in cazul nostru de la Institutul de Medicina Legala) Pana unde merge responsabilitatea proprie in ce priveste starea de sanatate sau de boala si pana unde merge responsabilitatea specialistului care are in ingrijire un pacient? (Responsabilitatea profesionistului este dictat de codul etic si de legislatia in vigoare la momentul respectiv.

    Răspunde
    • Alexa Pleșcan says:
      7 ani ago

      Discriminarea ar fi invocata si in cazul in care eutanasia nu ar fi aprobata in cazul celor cu suferinta psihologica. Intrebarea din articol pe care o citati mi se pare pertinenta in continuare. O lamurire in acest sens o aduce chiar primul comentariu (il vedeti mai sus) despre situatia in care este vorba de psihoza.

      Este un subiect foarte controversat, acesta al suicidului asistat, cred ca discutiile in sine sunt

      Răspunde
    • Anonim says:
      7 ani ago

      @anonim

      ati copy/paste 2 semne de intrebare
      si nu le ati vazut…

      articolul incurajeaza doar la dezbatere, dear
      punand sub semnul intrebarii o treaba legalizata in belgia
      /a propos de legislatii, coduri, comisii/

      dezbaterea e mai utila ca un raspuns ready made

      asta si pentru cazul cand ar iesi raspunsul pe care vi-l doritiţ
      ca sa stiti
      de ce

      parerea mea

      zane

      Răspunde
  4. Anonim says:
    7 ani ago

    Mă întreb dacă există persoane printre cele care aprobă și administrează injecția letala care să fi " experimentat" ideațía suicidară…
    Știrea m-a întristat . Așa cum mă întristează gândul că există oameni care își doresc să dispară pentru că ajung în stadiul extrem al unei suferințe fizice sau psihice .

    Ela

    Răspunde
    • Alexa Pleșcan says:
      7 ani ago

      Este o stire si un subiect, acesta al mortii asistate, care produce fie tristete, fie indignare, dezamagire, furie, fie aprobare… Toate reactiile sunt justificate.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

April Fallon şi Rama Rao Gogineni
Psihanaliză

April Fallon şi Rama Rao Gogineni despre ataşament şi dorinţa de intimitate

23 noiembrie 2021
Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?
Cafe Gradiva

Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.