Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Valsand insight-ul in psihanaliza si strategiile conversationale

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Cafe Gradiva
0
Valsand insight-ul in psihanaliza si strategiile conversationale
Share
psihanalistul michael buchholz

Valsand insight-ul in psihanaliza si strategiile conversationale

Cele doua expuneri ale psihanalistului Michael Buchholz din cadrul Colocviului doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana”, „Valsand insight-ul – Cum folosesc psihoterapeutii schimbarea de pozitionare spre a complementa ariile clivate ale experientei” si „Proiect de cercetare asupra empatiei – Aspectele conversationale ale inconstientului” au asezat sub lupa rezultatele unor cercetari foarte aplicate in psihanaliza si cu deosebire, asa cum una dintre expuneri o sugereaza chiar din titlu, a aspectelor conversationale din terapie.

Toate concluziile fiind turnate intr-un limbaj inalt formalizat, cu chemare interdisciplinara si cu nu putine imprumuturi instrumentale si metodologice din fonologie, lingvistica, prozodie si teoria limbajului, Michael Buchholz acordand o atentie deosebita suprasegmentalelor si, intr-o masura, discursului paralingvistic al analizandului si al analistului.

Citeştedespre

Trauma naşterii Otto Rank psihanaliză

Trauma naşterii poate fi rezolvată retroactiv în relaţia psihanalitică, spune Otto Rank în 1924 (traducere în premieră)

6 octombrie 2021
Sigmund Freud homosexualitate

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

23 septembrie 2021
Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

17 decembrie 2021
michael buchholz psihanalist insight

Citeste cine este psihanalistul Michael Buchholz

O problema-cadru, de principiu, ar fi urmatoarea, dupa psihanalistul Michael Buchholz: Este foarte bine sa stabilesti o alianta terapeutica in psihoterapie, dar nimeni nu a ridicat problema ce fel de proiect se desfasoara intre analist si analizand: Ce fac ei? De ce avem un proiect de „psihoterapie”? De ce nu „cafeaua de dimineata”, sau „prietenie”, sau „barfa”?

In incercarea de a afla ce proiect se desfasoara, trebuie observat ca psihoterapia are doua mari dimensiuni: una a cooperarii instrumentale – transpusa in proiecte precum propunere, acceptare, evaluare s.a.; si alta a adecvarii emotionale in stabilirea unui teren comun (common ground). Trei sunt fenomenele abordate in cadrul acestui proiect: se observa felul profund in care o metafora utilizata de analizand schimba intreaga agenda a conversatiei din analiza si cadrul de referinta, creand o noua arhitectura a sensului; se intreprinde analiza formatelor cooperative; si se delimiteaza pattern-ul relational „valsarea insight-ului” (dancing insight). 

Studiile intreprinse se sprijina fundamental pe masuratori empirice (cine spunea ca nu exista studii empirice in psihanaliza?), un instrument-cheie fiind „minunatul” soft olandez PRAAT de analiza fonetica a vorbirii (available for free – vezi aici si aici). O analiza care este foarte standardizata, pe timpi si durate, studiindu-se extrem de minuţios, microanalitic, pe inregistrari care este tonul celor doi protagonisti ai relatiei psihoterapeutice, intonatie, secundele dintre cuvinte s.a.m.d. Este stabilit tipul de discurs al analizandului (exista o diferenta, de pilda, intre stilul poveste si stilul raportare), se constata diferenta dintre a citi in gand transcrierea unei sedinte de psihanaliza si a-i da glas si se examineaza multe alte fatete puse in lumina de analiza conversationala. Oricat de precise si incurajatoare ar fi insa rezultatele obtinute prin folosirea PRAAT, trebuie observat totusi – remarca Michael Buchholz, raspunzand unei intrebari din public – ca softul doar subliniaza, scoate in evidenta unele aspecte, dar nu poate inlocui intuitia psihanalistului.

Citeste despre psihoterapia psihanalitica a unui copil cu Sindrom Asperger

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Mai ales aspectele conversationale ale inconstientului reprezinta un obiect de studiu mai vechi al psihanalistilor germani, fiind abordate inca din 1967 la Universitatea din Ulm. In expunerea de la Bucuresti accentul a cazut mai ales pe modalitatile in care psihoterapeutii abordeaza conceptul de empatie. In general psihanalistii sunt prezentati ca persoane cu capacitati empatice aproape mistice, si inca in sens unic, respectiv de la ei spre analizand. Realitatea este, bineinteles, ca aceste capacitati (cand exista) nu sunt mistice (nici mitice) si se exercita in dublu sens.

Studierea capacitatii de empatie si afla… setting-ul sau proiectul in studierea aspectelor conversationale ale psihoterapiei. Aici apare o problema de principiu care, odata limpezita, va functiona ca premisa a proiectului: nimeni nu crede cu adevarat ca a vorbi impreuna, acest act dintre doua persoane, ar putea avea vreun efect. A face muzica impreuna, a canta impreuna, de pilda – da, e de natura sa produca efecte. Dar a vorbi impreuna… a conversa… iata ceva care intampina o neincredere generala.

Sa aruncam o privire in laboratorul organizarii metodologice a unei cercetari sau analize conversationale. Empatia ca proiect – cel putin in proiectul psihanalistului Michael Buchholz – s-a bazat aici pe datele conversationale culese dintr-o terapie de scurta durata, de 29 de sedinte, cu un pacient obsesiv-compulsiv. Pacientul si psihoterapeutul impartasesc proiecte precum „inlaturarea simptomului”, „confesiunea” sau „cautarea cauzelor”, care fac trecerea spre alte proiecte, ca „relatii personale” si „crestere personala”. Contributiile fiecare participant in relatia psihoterapeutica si le organizeaza in relatie cu „proiectul” si cu celalalt participant, in cadrul unei cooperari analoge celor prezente in actiuni precum a asculta / a vorbi, a prezenta / a fi spectator, a hrani / a fi hranit s. a. Aceasta cooperare va fi studiata cu instrumente conversational-analitice si prin prisma teoriei AC – analiza conversationala. Apare o serie de intrebari deschise:

  1. Exista un tip mai general de ordine seriala in care „proiectele” sunt organizate?
  2. Ce tipuri de activitati sunt utilizate pentru a gestiona transformarea de la un proiect la urmatorul? 
  3. Are sens sa diferentiem „empatia ca proiect” de „empatia ca proces”, intelegand prin „proces” o secventialitate de proiecte in succesiune?

O intrebare din public, respectiv a psihanalistului Horst Kächele (el insusi profund implicat in cercetarea psihanalitica), dand glas, cred, unei curiozitati mai generala a audientei: Rezultatele si toata aceasta activitate de cercetare reprezinta doar ceva exotic ori foarte nisat pentru lumea psihanalitica sau pot oferi instrumente utile?

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Raspunsul lui Michael Buchholz a fost incurajator: in acest moment lucreaza la un standard de previzionare a rezultatelor unei psihoterapii doar pe baza rostirii psihoterapeutului. Este insa un proiect imens, care se va materializa probabil abia peste vreo doua decenii. Cat priveste castigul imediat pentru psihoterapeuti, speranta ar fi ca pe baza indiciilor legate de pilda de prozodia discursului din cabinet psihoterapeutilor sa le fie facilitate noi insight-uri si sa fie inspirati la noi manevre conversationale.

Citeste toate relatarile de la Colocviul doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana”

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihanalist -in-formare, scriitor si jurnalist. A fondat si conduce AIPsA, Cafe Gradiva si Psihoo. Cea mai recenta carte publicata: Asa s-a nascut omul nou. In Romania anilor ’50.

Toate articolele acestui autor

>> Cu ce se ocupă un psihanalist

Tags: autor: Dorin-Liviu Bîtfoiempatiemanifestare 2015: Colocviul doctoral "Instantanee de psihanaliză contemporană”Michael Buchholzpsihanalizăpsihoterapie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Teste de personalitate psihanaliză psihometrie
Psi

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

by Chris Millard
4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză
Psi

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

by Cafe Gradiva
22 decembrie 2020
Load More
Next Post
Psihanaliza fiicei unui ofiter SS

Psihanaliza fiicei unui ofiter SS

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Epidemii onirice
Cafe Gradiva

Epidemii onirice

8 octombrie 2020
Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei
Cafe Gradiva

Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.