Psihanaliza fiicei unui ofiter SS: in umbra Obersalzbergului
Acesta a fost subiectul lucrarii prof. dr. Horst Kächele, psihanalist la Universitatea de Psihanaliza din Berlin, in deschiderea Colocviului doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana” organizat de Asociatia Insight la Universitatea „Titu Maiorescu”.
Afla mai multe despre psihanalistul Horst Kächele
Dar haideti sa urmarim mai indeaproape cazul fiicei unui ofiter SS care a urmat o psihanaliza. Ea s-a nascut in 1946, asa ca nu a asistat in mod direct la evolutia tatalui sau in regimul nazist. Cu toate acestea analiza a scos la lumina consecintele contraidentificarilor inconstiente care, in viata acestei paciente, s-au concretizat intr-o respingere puternica a politicii si in cristalizarea unor tipare de relationare schizoide.
Inceputul analizei
Pacienta, in varsta de 32 de ani, s-a adresat profesorului Kächele cu o simptomatologie depresiva grava declansata de respingerea candidaturii ei pentru formarea in psihanaliza. Ea lucra ca psiholog intr-un centru cand a luat hotararea de a deveni psihanalist. Faptul ca fusese respinsa a fost cu atat mai dureros pentru ea cu cat aflase ca un fost coleg de facultate pe care il considera mediocru fusese acceptat.
Un psihopat, o bestie primitiva care nu a invatat altceva decat sa omoare!
el era singurul cu care putea sa impartaseasca placerea intensa in remarcile cinice cu privire la Dumnezeu si lume.
Drumul spre pubertate si intalnirea cu sexualitatea
Pana aproape de pubertate pacienta a crezut despre sine ca este „ratusca cea urata”. Singurul care o facea sa se simta frumoasa era bunicul. Gandurile si sufletul ei, specific conceptiilor puritane, erau incredintate Domnului. Una dintre reveriile ei preferate era aceea in care Dumnezeu era Cel care ii va gasi barbatul potrivit. In acest context, brusc si pe nepregatite, este introdusa intr-o lume sexualizata. Chiar tatal ei este cel care conduce aceasta initiere. O ia intr-un club de noapte pentru „a incerca un nou tip de dans”, pe cand fata are 14 ani. In timp ce iubirea paterna se manifesta asupra adolescentei intr-o forma incestuoasa, mama ei traieste identificari cu aspecte ale adolescentei fiicei ei. Incep sa se poarte ca doua surori, dezvoltand o relatie puternic senzuala. Fata ii piaptana parul mamei, o ajuta in alegerile vestimentare si devine
o sursa de intimitate si incredere pentru mama ei care se folosea de naivitatea pacientei pentru a afla despre infidelitatile sotului.
In timpul acestor schimburi incestuoase, pacienta traieste prima ei relatie cu un tanar admirabil, relatie considerata profund platonica. Ei isi jura sa se pastreze neintinati pana in momentul casatoriei. Intre timp parintii au o cearta puternica, in urma careia mama initiaza divortul. Sotul, care nu este de acord cu divortul, isi seduce sotia, incercand s-o faca sa se razgandeasca. Povestea se termina cu o noua sarcina a mamei pacientei, urmata de un avort spontan indus de stres. Sunt primele momente in care pacienta incepe sa simta o ura puternica fata de barbati. Isi declara tatal mort, ura pentru mama sa revine, iar la 18 ani pleaca la München sa studieze psihologia.
Facultatea de Psihologie, Evreul si inceputul depresiei
Sunt destul de buna petru a-i duce pe barbati unde vreau! Stiu dintr-o privire ce vor de la mine!
Sunt specialista in negru, exista atat de multe umbre in negru, atatea nuante,
imaginea pe care o prezenta pacienta, aceea de a fi o persoana superatractiva si seducatoare, era rezultatul unei tradari care avea numeroase antecedente in istoria ei de viata. Din acel moment a inversat rolul pasiv in rol activ, din acel moment nu va mai fi fost niciodata intr-o situatie pasiva din nou. Cand aceasta legatura a fost clarificata, am ajuns sa intelegem schimbarile dispozitiei ei depresive ca pe o pierdere a controlului si sa identificam modalitatile defensive tipice de a contracara depresia prin initierea unor relatii de seductie cu barbati: ori de cate ori se simtea singura, parasita de inginerul ei cu foarte mare succes [sotul] care era trimis in jurul lumii, unul sau altul dintre fostii prieteni aparea dornic sa o consoleze.
Crimele trecutului si reflexia lor asupra prezentului
Analistul anunta ca va lipsi pentru 10 saptamani in perioada verii. Va merge la Universitatea din Chile pentru a sustine o conferinta. Moment declansator pentru ca pacienta sa transfere asupra persoanei analistului experiente si afecte care zaceau adanc inchise in ea. Plecarea analistului o face sa se simta cu atat mai tradata, cu cat ea capata convingerea ca analistul ei este un radical de dreapta care sustine dictatura lui Pinochet. Sperase ca nu va mai intalni „astfel de oameni”. Analistul intervine si spune ca, de la inceputul analizei si pana acum, a reusit cu succes sa evite intalnirea cu „astfel de oameni”. Evitare constienta realizata cu succes, in ciuda realitatii prezentei acestor figuri, a acestor „astfel de oameni” in mintea pacientei. Interventia terapeutului a detensionat situatia, iar sedinta s-a terminat cu presupunerea pacientei ca este posibil ca sa existe si cativa oameni care sa nu fie de dreapta.
Inca doi ani au trecut pana cand femeia a putut sa intalneasca din nou fantomele trecutului. Impreuna cu analistul a descoperit ca reprezentarile ei despre barbati erau impartite in doua categorii. Fie acestia erau maternali, blanzi, fara calitati erotice, asemenea bunicului; fie brutali, sexuali, bestii, criminali. Pentru prima oara a adus in discutie faptul ca tatal ei trebuia sa fie condamnat pentru crimele sale. Despre ce crime a fost vorba? intreaba analistul. Crimele savarsite pentru a obtine locul la Obersalzberg. Pacienta crede ca tatal ei trebuie ca a fost foarte eficient in lagarele de concentrare de vreme ce a primit un post atat de pretios. Si-a amintit ca, atunci cand era copil, l-a stropit cu apa sfintita, conform ritualurilor religioase, avand in minte ca era un diavol. Diavol il numea chiar bunica, isi aminteste pacienta. Prin urmare ea traise inca de copil cu un puternic sentiment ca exista ceva foarte rau legat de tatal ei. Dincolo de comportamentul lui afemeiat care starnea nesfarsite certuri in familie ea simtea ca se afla ceva mai mult de-atat.
Citeste despre psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger
Visul-cheie al psihanalizei fiicei unui ofiter SS si eliberarea
Stau pe balconul casei noastre si, ca intr-un film, observ un mare numar de oameni goi, murdari, gata sa fie deportati. Mai multi oameni se afla la balcoane, asa cum se intampla la Corpus Christi sau la orice alta festivitate ecleziastica, dar nimeni nu face nimic. Nici eu nu fac nimic, dar ma simt foarte rau in legatura cu asta.
Linia mea de interpretare,
a provocat confuzie in pacienta: ea insasi fiind o victima a disfunctionalitatilor domestice, se identificase cu victimele si fusese bine sfatuita sa-si ascunda adevaratele sentimente.
Elaborarilor despre trecutul tatalui in regimul nazist le-au urmat o serie de schimbari in viata pacientei. A devenit mai deschisa si relaxata, nu mai simtea ca trebuie sa se afle mereu in control. A ramas chiar gravida, in ciuda faptului ca era convinsa ca nu poate avea copii. Convingere derivata din faptul ca suferea un carcinom si ca nu mai avea mult de trait. Si-a vizitat tatal care avea o relatie stabila cu o femeie. Dupa ce a nascut pacienta a insistat sa reduca frecventa sedintelor de psihanaliza. Se pregatea pentru faza de incheiere a tratamentului. Acesta a luat sfarsit in 1986, dupa 512 sedinte. Hainele negre fusesera abandonate.
Psihoterapeut bun Bucuresti – cum il gasesti
Incheierea lucrarii o redau asa cum a fost ea pusa in cuvinte de prof. dr. Horst Kächele, psihanalistul care a avut in grija acest caz atat de impresionant:
Fara sa-i minimalizeze faptele [tatalui], cosmarul de a nu-si aminti a luat sfarsit. In cele din urma a devenit trista pentru ca era fiica unui astfel de tata care nu aratase niciodata nici un semn de remuscare. Mama era dezgustata de activitatile ei, iar pacienta a decis sa diminueze contactul cu ea pana la un grad nesemnificativ. (…)
Pentru mine aceasta cale de a exprima intricarea ei intr-o lume familiala plina de vinovatie si rupturi se baza pe o identificare inconstienta compusa din a fi in doliu pentru pierderea familiei ei. Implicarea isterica puternica cu ambii parinti au facut-o sa fie receptiva la notiunile de moarte care prevalau in lumea nazista: Der Tod ist ein Meister aus Deutschland (Paul Celan) – „Moartea este un Maestru din Germania”.
Citeste toate relatarile de la Colocviul doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana”
>> Cu ce se ocupă un psihanalist
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.