Psihanaliza in Romania dupa 25 de ani
Psihanaliza in Romania, dupa 25 de ani, iata la ce s-a referit cu precadere psihanalistul si profesorul Vasile Dem. Zamfirescu in cuvantul sau de deschidere a Colocviului doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana” care s-a desfasurat sambata, 11 iulie, la Universitatea „Titu Maiorescu”, cu colaborarea a prestigiosului International Psychoanalytic University – Berlin, respectiv a prof. dr. Horst Kächele si a prof. dr. Michael Buchholz – un eveniment organizat de Asociatia Insight.
Citeste programul colocviului doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana”
E vorba de fapt despre o aniversare multipla din acest an, printre reperele sale fiind aniversarea a 25 de ani de la infiintarea Societatii Romane de Psihanaliza – SRP (la inceputul anului), printre fondatori numarandu-se de asemenea si psihanalistul Vasile Dem. Zamfirescu. De aceasta data si in acest context insa Vasile Dem. Zamfirescu s-a referit îndeosebi la colaborarea universitară cu Universitatea „Titu Maiorescu” începând cu anul 1991, despre deschiderea si atitudinea deosebit de favorabila a Facultatii de Psihologie fata de psihanaliza, iar aceasta intr-un climat in general marcat de puternice rezistente la psihanaliza. Un climat in care au existat totusi initiative remarcabile, precum infiintarea singurei case de editura romanesti axate pe publicarea de carti de psihanaliza şi psihoterapie, Editura Trei.
Activitatea academica in cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” a fost, spune Vasile Dem. Zamfirescu, una dintre aceste initiative de succes – de un succes pe undeva neasteptat. Universitatea „Titu Maiorescu” fiind unica institutie universitara importanta care a oferit un masterat de psihanaliza. Intre timp, dupa ani, multi fosti studenti de la aceste cursuri au inceput ei insisi sa practice psihoterapia. Universitatea „Titu Maiorescu” a sustinut foarte utile schimburi internationale universitare, de profesori si de studenţi, cu institutii si personalitati ale psihanalizei din Franta, Anglia si Italia. O colaborare internationala importanta s-a desfasurat prin oportunitatea realizarii de doctorate la institutii prestigioase europene, printre doctoranzi numarandu-se si Anatol Reghintovschi, doctorand la International Psychoanalytic University – Berlin si initiatorul colocviului doctoral de la Universitatea „Titu Maiorescu”.
Vasile Dem. Zamfirescu le-a schitat cate un portret si celor doi invitati speciali ai colocviului doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana”.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii
Psihanalistul Horst Kächele este o veche cunostinta a psihanalistilor romani. Printre calitatile sale actuale si trecute se numara cele de profesor la International Psychoanalytic University – Berlin, sef al Catedrei de Medicina Psihosomatica a Universitatii din Ulm, psihanalist, formator si supervizor in cadrul Asociatiei Germane de Psihanaliza. Este castigatorul prestigioaselor premii Sigmund Freud – in 2003 si Sigourney Award – in 2005. Domeniile sale predilecte de cercetare sunt atasamentul, tulburarile psihosomatice, procesul si rezultatele psihoterapiei psihanalitice. Este foarte implicat in cercetarea psihanalitica si are o personalitate foarte simpatica, as mai adauga eu. La colocviul doctoral de sambata a prezentat un caz mai vechi de-al sau, din anii ’80, pe care, dupa cum a marturisit, il simte foarte aproape, intitulat „In umbra Obersalzberg-ului: Tratamentul psihanalitic al fiicei unui ofiter SS”.
Vezi video Horst Kächele despre atasamentul in psihoterapie
Psihanalistul Michael Buchholz este de asemenea profesor la International Psychoanalytic University – Berlin si a fost profesor la Universitatea „Sigmund Freud” din Viena si la universitatile din Klagenfurt, Innsbruck si Kassel. Este psihanalist, formator si supervizor in cadrul Asociatiei Germane de Psihanaliza si implicat, de asemenea, in foarte aplicate cercetari in campul psihanalizei si al psihoterapiei: este specialist in metodologia cercetarii in psihanaliza, de fapt, si intreprinde cercetari asupra conversatiei in psihanaliza – domeniu din care a prezentat si a interpretat unele rezultate si la colocviul doctoral, in cadrul a pe cat de amplei, pe atat de minutioasei lucrari „Proiect de cercetare asupra empatiei – Aspectele conversationale ale inconstientului”.
Tot despre cercetari aplicate asupra conversatiei in psihanaliza a expus, in cadrul colocviului doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana”, si doctoranda Marie Louise Alder, in lucrarea „Empatia in psihoterapie – Pentru o analiza a empatiei prin conversatie”.
Despre aceste cazuri si teme de cercetare speram sa putem oferi o idee la Cafe Gradiva in urmatoarele zile.
Citeste toate relatarile de la Colocviul doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana”
Dorin-Liviu Bîtfoi
este psihanalist-in-formare, scriitor si jurnalist. A fondat si conduce AIPsA, Cafe Gradiva si Psihoo. Cea mai recenta carte publicata: Asa s-a nascut omul nou. In Romania anilor ’50.