• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Psihanaliza in Romania dupa 25 de ani

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Cafe Gradiva
Psihanaliza in Romania dupa 25 de ani
Share
psihanalistii vasile dem. zamfirescu michael buchholz horst kachele
Psihanalistii Vasile Dem. Zamfirescu, Michael Buchholz si Horst Kächele

Psihanaliza in Romania dupa 25 de ani

Psihanaliza in Romania, dupa 25 de ani, iata la ce s-a referit cu precadere psihanalistul si profesorul Vasile Dem. Zamfirescu in cuvantul sau de deschidere a Colocviului doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana” care s-a desfasurat sambata, 11 iulie, la Universitatea „Titu Maiorescu”, cu colaborarea a prestigiosului International Psychoanalytic University – Berlin, respectiv a prof. dr. Horst Kächele si a prof. dr. Michael Buchholz – un eveniment organizat de Asociatia Insight.

Citeste programul colocviului doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana”

E vorba de fapt despre o aniversare multipla din acest an, printre reperele sale fiind aniversarea a 25 de ani de la infiintarea Societatii Romane de Psihanaliza – SRP (la inceputul anului), printre fondatori numarandu-se de asemenea si psihanalistul Vasile Dem. Zamfirescu. De aceasta data si in acest context insa Vasile Dem. Zamfirescu s-a referit îndeosebi la colaborarea universitară cu Universitatea „Titu Maiorescu” începând cu anul 1991, despre deschiderea si atitudinea deosebit de favorabila a Facultatii de Psihologie fata de psihanaliza, iar aceasta intr-un climat in general marcat de puternice rezistente la psihanaliza. Un climat in care au existat totusi initiative remarcabile, precum infiintarea singurei case de editura romanesti axate pe publicarea de carti de psihanaliza şi psihoterapie, Editura Trei.

Citeştedespre

Sigmund Freud homosexualitate

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

23 septembrie 2021
Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

23 decembrie 2020

Activitatea academica in cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” a fost, spune Vasile Dem. Zamfirescu, una dintre aceste initiative de succes – de un succes pe undeva neasteptat. Universitatea „Titu Maiorescu” fiind unica institutie universitara importanta care a oferit un masterat de psihanaliza. Intre timp, dupa ani, multi fosti studenti de la aceste cursuri au inceput ei insisi sa practice psihoterapia. Universitatea „Titu Maiorescu” a sustinut foarte utile schimburi internationale universitare, de profesori si de studenţi, cu institutii si personalitati ale psihanalizei din Franta, Anglia si Italia. O colaborare internationala importanta s-a desfasurat prin oportunitatea realizarii de doctorate la institutii prestigioase europene, printre doctoranzi numarandu-se si Anatol Reghintovschi, doctorand la International Psychoanalytic University – Berlin si initiatorul colocviului doctoral de la Universitatea „Titu Maiorescu”.

psihanaliza psihanalist anatol reghintovschi

Vasile Dem. Zamfirescu le-a schitat cate un portret si celor doi invitati speciali ai colocviului doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana”.

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Psihanalistul Horst Kächele este o veche cunostinta a psihanalistilor romani. Printre calitatile sale actuale si trecute se numara cele de profesor la International Psychoanalytic University – Berlin, sef al Catedrei de Medicina Psihosomatica a Universitatii din Ulm, psihanalist, formator si supervizor in cadrul Asociatiei Germane de Psihanaliza. Este castigatorul prestigioaselor premii Sigmund Freud – in 2003 si Sigourney Award – in 2005. Domeniile sale predilecte de cercetare sunt atasamentul, tulburarile psihosomatice, procesul si rezultatele psihoterapiei psihanalitice. Este foarte implicat in cercetarea psihanalitica si are o personalitate foarte simpatica, as mai adauga eu. La colocviul doctoral de sambata a prezentat un caz mai vechi de-al sau, din anii ’80, pe care, dupa cum a marturisit, il simte foarte aproape, intitulat „In umbra Obersalzberg-ului: Tratamentul psihanalitic al fiicei unui ofiter SS”.

Vezi video Horst Kächele despre atasamentul in psihoterapie

Psihanalistul Michael Buchholz este de asemenea profesor la International Psychoanalytic University – Berlin si a fost profesor la Universitatea „Sigmund Freud” din Viena si la universitatile din Klagenfurt, Innsbruck si Kassel. Este psihanalist, formator si supervizor in cadrul Asociatiei Germane de Psihanaliza si implicat, de asemenea, in foarte aplicate cercetari in campul psihanalizei si al psihoterapiei: este specialist in metodologia cercetarii in psihanaliza, de fapt, si intreprinde cercetari asupra conversatiei in psihanaliza – domeniu din care a prezentat si a interpretat unele rezultate si la colocviul doctoral, in cadrul a pe cat de amplei, pe atat de minutioasei lucrari „Proiect de cercetare asupra empatiei – Aspectele conversationale ale inconstientului”.

Tot despre cercetari aplicate asupra conversatiei in psihanaliza a expus, in cadrul colocviului doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana”, si doctoranda Marie Louise Alder, in lucrarea „Empatia in psihoterapie – Pentru o analiza a empatiei prin conversatie”.

Despre aceste cazuri si teme de cercetare speram sa putem oferi o idee la Cafe Gradiva in urmatoarele zile.

Citeste toate relatarile de la Colocviul doctoral „Instantanee de psihanaliza contemporana”

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihanalist-in-formare, scriitor si jurnalist. A fondat si conduce AIPsA, Cafe Gradiva si Psihoo. Cea mai recenta carte publicata: Asa s-a nascut omul nou. In Romania anilor ’50.

Toate articolele acestui autor

>> Cu ce se ocupă un psihanalist

Tags: autor: Dorin-Liviu BîtfoiHorst Kächelemanifestare 2015: Colocviul doctoral "Instantanee de psihanaliză contemporană”Michael Buchholzrubrică: Istoria psihanalizeiVasile Dem. Zamfirescu

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan
Cultură

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

by Alexandra Teodorescu
27 mai 2021
Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud
Cafe Gradiva

Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA
Cafe Gradiva

Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Valsand insight-ul in psihanaliza si strategiile conversationale

Valsand insight-ul in psihanaliza si strategiile conversationale

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihodinamica organizatiilor: angajatii in psihoterapie
Cafe Gradiva

Psihodinamica organizatiilor: angajatii in psihoterapie

8 octombrie 2020
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia
Psi

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

4 martie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.