Psihoterapeut bun Bucuresti. Sau Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Sibiu, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Buzau, Craiova, Targu Mures, Bacau, Arad, Oradea, Galati, Braila, Focsani, Suceava, Piatra Neamt, Chisinau. Sau, poate, psiholog bun Bucuresti – sau psihiatru, psihanalist, consilier psihologic s.a.m.d. De cate ori nu am citit pe internet anuntul cu „psihoterapeut bun” in felurite orase din intreaga tara?
Dar ce (si pe cine) reprezinta aceasta formulare, „psihoterapeut bun Bucuresti” (sau din oricare alt oras)? Este ea oare chiar aceea cu care potentialii clienti de psihoterapie isi cauta un psihoterapeut? Este un psihoterapeut bun (sau un psiholog, psihiatru, psihanalist etc.) numai pentru ca se recomanda ca atare intr-o reclama prin Google? (Unii psihoterapeuti prefera totusi sa se prezinte numai ca psihoterapeut Bucuresti, urmand „sa dea explicatiile” ulterior, pe propriul site). Starneste oare aceasta sintagma incredere? Si, dandu-i curs si crezare, potentialii clienti ai psihoterapiei au oare garantia ca vor „nimeri” cu adevarat un psihoterapeut bun?
>> Caută acum psiholog, psihoterapeut, psihiatru
Vom incerca sa vedem, sa schitam cateva ipoteze despre ce inseamna psihoterapeut bun Bucuresti (sau psihoterapeut bun Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Targoviste, Alexandria, Campina, sau psihiatru, sau psihanalist bun Bucuresti etc., stiti voi), ce inseamna folosirea acestei sintagme din punctul de vedere al psihoterapeutilor care se recomanda ca atare. Si ce inseamna sau ce ar putea insemna din punctul de vedere al potentialilor clienti de psihoterapie. Cu alte cuvinte, vom incerca sa vedem care este eficacitatea formulei pentru ambele parti.
Psihoterapeut bun Bucuresti – pentru ca e scurt
Psihoterapeut bun Bucuresti (sau…) are in primul rand calitatea, ca formula, de a fi scurta, concisa, iute targetata. Vrei un psihoterapeut, care in plus sa fie si bun? Atunci click aici!
In fond, cum ai putea sa te exprimi mai concis in cele cateva cuvinte pe care ti le impune anuntul?
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Mai concis – punct?
Psihoterapeut bun Bucuresti – pentru ca e direct si memorabil
Expresia „psihoterapeut bun Bucuresti” are nu doar avantajul de a fi scurta si comprimata, dar si pe acelea de a fi directa si – macar intrucatva – eufonica si memorabila (sau cel putin usor de tinut minte!). Acesta e un factor, desigur, foarte important. O stim nu doar de la copywriter-ii contemporani din publicitate, dar si de la… altii mai vechi. Cele doua formule, indelung cautate, pe care Mahatma Gandhi le-a impus in lupta pentru eliberarea Indiei de sub dominatia britanica, Do or Die si Quit India, au ramas faimoase pana azi si au chemat la nesupunere civila prin caracterul direct, memorabil si mobilizator.
Mutatis mutandis, psihoterapeut bun Bucuresti este tot ceea ce psihoterapeutii au aflat mai bun in aceasta privinta.
Psihoterapeut bun Bucuresti – pentru ca ne asigura
Poate ca este calitatea cea mai importanta a formulei „psihoterapeut bun Bucuresti”. Evident ca, spre deosebire de alte oferte, nimeni nu isi doreste macar un psihoterapeut mai putin bun, sau nu atat de bun, sau second hand. Exista un dramatism implicit (si uneori explicit) al solicitarii celui care doreste sa intre intr-o psihoterapie (sau consiliere psihologica, ori sa mearga la psihiatru si asa mai departe, a se declina pentru toate situatiile). Suferinta psihica si problemele afective sunt foarte ingrijoratoare, iar cand se decide (in fine) sa mearga la un psihoterapeut, aceasta este o decizie mare pentru persoana in cauza si o decizie ce exprima faptul ca „altfel nu se mai poate”.
In mod evident, clientul pentru psihoterapie isi doreste sa mearga nu la un psihoterapeut, ci la un psihoterapeut bun – de fapt: la psihoterapeutul cel mai bun. „Psihoterapeut bun Bucuresti” pare sa ofere asigurarea necesara (succint, din motivele aratate, dar e o intrebare de asemenea daca potentialul client mai trebuie oare convins sa intre intr-o psihoterapie, de vreme ce el are deja toate motivele – si singurele care, in fond, conteaza pentru el: cele personale).
Psihoterapeut bun Bucuresti – dar e oare indicatia buna?!
Sa ramanem in zona motivatiilor potentialului client al psihoterapiei. Si ne putem intreba daca oare asta este ceea ce cauta el?! E o intrebare, de fapt, cati dintre cei care doresc sa se adreseze unui „psihoterapeut” vor si sa intre intr-o „psihoterapie”. Practica empirica ne arata ca multi romani nu au auzit despre aceste domenii, ci despre „psihologie” si „psiholog„, si despre „psihiatrie” si „psihiatru„. Ori ca adesea confunda toate aceste domenii intre ele (multi psihoterapeuti au scris in ultima vreme, si in scop de autopromovare, articole lamuritoare despre diferentele dintre psiholog, psiholog clinician, psihoterapeut, psihiatru, psihanalist, consilier psihologic si consilier scolar etc. – si foarte bine ca au facut-o, era necesar!).
Or, s-ar putea ca sintagme precum „psihoterapeut bun Bucuresti” – sau psihoterapeut bun Timisoara, Constanta, Sibiu, Bacau, Ploiesti, Alba Iulia, Hunedoara, Deva, Baia Mare, Satu Mare etc. sa se afle sub linia orizontului in cautarile pe internet ale clientilor de… in fond de psihoterapie.
>> Cu ce se ocupă un psihanalist
Psihoterapeut bun Bucuresti – de ce psihoterapeutii il prefera
De ce psihoterapeutii prefera acest anunt, totusi, „psihoterapeut bun Bucuresti” (sau…)? Evident, si in aceasta privinta putem doar sa speculam (dar reflectiile sunt, si aici, ca si in orice alta privinta, nu altfel decat utile, pentru ca ne clarifica in primul rand problema, apoi, in situatiile fericite, si raspunsurile).
Este o postura intrucatva ingrata, veti fi de acord, pentru un psihoterapeut sa se recomande de la bun inceput ca fiind un psihoterapeut bun. Dar am vazut motivele pentru care procedeaza astfel, iar acestea sunt intemeiate: trebuie sa fie scurt, concis, la obiect (scuze, la subiect!), sa produca un anunt-glont si, in plus, care sa inspire si increderea necesara. Cum sa realizezi toate acestea intr-o telegrama ca anuntul pe internet: psihoterapeut bun Bucuresti, pierdut de altfel printre alte mii de anunturi aidoma, de asemenea ale unor terapeuti buni? E o sticla cu un mesaj aruncata in ocean si care va trebui sa pluteasca si sa mai si iasa la mal, sa ajunga macar la… un destinatar.
Unii psihoterapeuti apeleaza la cate asigurari pot comprima in acele cateva caractere sau randulete, cat mai boldite si, evident… asiguratoare. Alti psihoterapeuti recurg la citate inspirationale, antice sau contemporane. Altii dau asigurari directe, de genul „vino acum la cabinetul de psihoterapie (sau la cabinetul psihologic) si nu iti va parea rau! (ma rog, evident mult mai scurt!!!). Alti psihoterapeuti, psihologi, consilieri psihologici sau psihiatri telegrafiaza despre rezultatele scontate – armonie, confort interior, rezolvarea suferintei, recapatarea puterilor, abilitati sociale, succes profesional, fericire. Iar toate sub firma de „psihoterapeut bun Bucuresti” (sau corespunzator).
Afla cum sa iti alegi un psihoterapeut bun sau potrivit
Iar altii ii invita pe potentialii clienti de psihoterapie pe site-urile lor, care reprezinta de obicei extensia online pentru un cabinet de psihoterapie / cabinet de psihologie / cabinet de psihanaliza, iar aici ei vor explica mai multe: genul de psihoterapie – sau de psihologie – pe care il practica, in ce consta demersul lor psihoterapeutic – sau psihologic, sau psihanalitic, sau de psihoterapie de orientare psihanalitica; la ce se poate astepta clientul odata ce calca pragul unui cabinet psihologic si la ce rezultate poate spera la plecare. Ce este psihoterapia in genere – si ce nu este, asadar ce conceptii eronate si asteptari magice exista legate de aceasta (lucruri care este foarte bine sa fie limpezite, intr-adevar, pentru ca in lumea noastra predomina inca, din pacate, conceptiile eronate sau asteptarile magice cu privire la demersul sau la interventia psihoterapeutica, chiar si in mediile culte).
Asigurari sau lamuriri aflam pe multe site-uri ale psihoterapeutilor privind motivele pentru care este bine ca psihoterapeutul respectiv sa fie ales pentru o psihoterapie. Pentru care este un „psihoterapeut bun Bucuresti”. Evident, avem si prezentari ale activitatii profesionale, fotografii ale psihoterapeutului, ale cabinetului de psihoterapie, sau ale psihoterapeutului in cabinet, uneori si clipuri cu o adresare directa a psihoterapeutilor cu o exprimare fluenta.
Psihoterapeut bun Bucuresti – avem o problema
Problema – nu cu toate, dar cu multe dintre aceste adresari grupate sub o eticheta ca psihoterapeut bun Bucuresti – si vorbesc aici doar din unghiul autopromovarii online si al eficacitatii ei, este ca ele, adresarile, suna adesea defensiv, sau chiar foarte defensiv, mai degraba decat convingator. Este adevarat ca psihoterapeutii, psihologii au o sarcina grea, ori foarte grea, atunci cand trebuie sa se prezinte pe ei insisi cat mai succint si mai tintit – in niste pastile sau hapuri extrem de comprimate, iar aceasta printre mii de alte asemenea prezentari cu psihoterapeut bun Bucuresti (sau echivalent). Cum sa-l convingi, in atari conditii, pe potentialul client de psihoterapie (psihologie, psihiatrie, psihanaliza, consiliere psihologica etc.) sa iti calce pragul cabinetului? Pragul cabinetului tau?
Vorbim aici, sa ne amintim, strict despre mediul internetic, despre „online”. In viata nu virtuala, ci reala, „adresarea psihoterapeutului” se face „din om in om”, e telefonul fara fir – ca este firesc sa se intample asa la noi, in Romania, sau ca asa se intampla peste tot, iata ceva de discutat separat. Psihoterapeutul „se recomanda”, „se refera” sau „ne este referit”, cum se spune mai nou, de catre o persoana de incredere. Se realizeaza astfel transferul de incredere, de la persoana care a urmat sau urmeaza deja o psihoterapie – un transfer necesar pentru ca acela care doreste la randu-i sa urmeze o psihoterapie sa si procedeze, adica sa mearga la un psihoterapeut; ori chiar pentru a se gandi la posibilitatea psihoterapeutica la care nu se gandeste inca. Un transfer de incredere, ori, cum se spune in psihanaliza sau in psihoterapia psihanalitica: un transfer pur si simplu.
Acest transfer, a carui necesitate este macar presimtita, daca nu uneori si constientizata, se realizeaza in mediul online sub forma unor surogate. A unor comentarii (uneori fabricate autopromotional), prin care unii pacienti aflati in psihoterapie il recomanda pe psihoterapeutul sau pe psihologul sau pe psihanalistul Cutare sau Cutare – pe acel mult-dorit psihoterapeut bun Bucuresti. Adesea cu formulari „ca la medic”: Cutare este „foarte dragut(a)” si „se ocupa cu multa caldura de tine” – sugestia implicita fiind ca asta e ceva rar si asigurator: asadar „nu ca altii”. Concluzia parvine uneori si ea cat mai explicit: „recomand cu toata increderea” pe acest psihoterapeut.
Alte site-uri sau directoare online cu terapeuti au (si) sisteme de notare – prin acordarea de stele si de jumatati de stele, de degete in sus sau in jos ori pur si simplu prin acordarea de note, prin notarea psihoterapeutilor pe scale intre 1-5 sau 1-10. Aceasta modalitate – si intrucatva si cea anterioara, a comentariilor – este, as spune, nu doar inadecvata, dar si reprobabila, mai ales intr-un domeniu prin definitie discret cum este psihoterapia (si in sensul confidentialitatii, dar si al actiunii specifice si al rezultatelor psihoterapiei – adesea subtile si observabile intr-un registru foarte subiectiv, ca si din punctul de vedere al personalitatii psihoterapeutului, care se mentine de cele mai multe ori si prin insasi profesia sa low profile).
Totusi, nu este un concurs de popularitate! Iar psihoterapeutul, fie si acel psihoterapeut bun Bucuresti, nu este sau nu ar trebui sa fie, prin intentie cel putin, un seducator: daca functioneaza seductiv, atunci avem o problema. Iar aceste concursuri de popularitate de pe unele site-uri si portaluri uneori o si developeaza – indicand tocmai problema, catusi de putin o asigurare! À bon entendeur, salut !
Citeste despre ce este si ce nu este psihoterapia: mituri si realitate
Nota bene: Diferita este, desigur, situatia in care un psihoterapeut, un psihiatru, un psihanalist raspunde cinstit pe un site unor intrebari legitime si preocupante ale vizitatorilor site-ului – iar aceasta, abia aceasta este probabil modalitatea buna de a te face cunoscut online – nu printr-un anunt-fulger si nu de pe azi pe maine, ci cu dorinta sincera si inspirata de a ajuta, consecvent si competent.
De altfel, dupa cate putem observa empiric, acesti psihoterapeuti in general au si succes. Avem cu adevarat un psihoterapeut bun Bucuresti.
Psihoterapeut bun Bucuresti – ce-i de facut?
Si apare atunci leninista intrebare: Ce-i de facut? Daca toate aceste solutii risca, respectiv risca sa nu fie convingatoare, ori si mai rau: risca sa fie tot mai neconvingatoare pe masura ce incearca sa fie mai atractive – atunci ce mai e de facut? Cum sa realizezi esentialul transfer mai inainte amintit? Si cum „sa nu suni” defensiv cand te descrii ca „psihoterapeut bun Bucuresti”?
O solutie corecta, in care psihoterapeutul ajunge sa fie cunoscut (si, dezirabil, si inteles!) este aceea sugerata in randurile de mai sus, respectiv cea a unor raspunsuri la comentarii (apar, desigur, si aici probleme specific internetice – de vizibilitate a site-ului, de pilda).
O alta solutie de promovare adecvata pentru internet ar fi – paradoxala poate ca li se va parea unora! – tocmai laconismul. Nu incercarea de a convinge cu orice pret, care are de obicei efectele contrare. Ci un ton rezervat, ponderat, calm.
Trebuie, la urma urmelor, inteles, sau nu trebuie uitat ca potentialul client de psihoterapie isi are deja propriile motive pentru a intra intr-o cura psihoterapeutica si ca abia acestea sunt importante. Sunt determinante, de fapt. Incercarea psihoterapeutului nu ar trebui sa fie cea de a-l convinge sa urmeze o terapie, pentru ca el este deja convins – sau nu este si nu va fi mai mult in urma unor inflamate incercari de persuasiune. Ci de a-i da unele semnale – nu poate fi vorba, si as spune asta limpede, despre posibilitatea de a-l convinge – ca el este un psihoterapeut bun Bucuresti – sau Cluj-Napoca, sau Timisoara, sau Iasi, sau Constanta, Ploiesti, Bacau, Suceava sau din oricare alt oras din Romania.
De a-i da doar semnalul care se poate da. In conditiile date. Psihoterapeutul, chiar si acel psihoterapeut bun Bucuresti minunat, nu este nici el, totusi, un magician, nu este omnipotent, nu este omnisicient, nici atoateasigurator si nu prevede viitorul. Iar anuntul sau de promovare este in fond primul mijloc prin care ar trebui sa enunte una dintre realitatile cadrului psihoterapeutic.
Cum aleg psihoterapeutul sau psihanalistul potrivit?
Psihoterapeut bun Bucuresti – cum il gaseste, totusi, pacientul?
Cum afla totusi potentialul client de psihoterapie cine este (si cine nu este, implicit) un psihoterapeut bun Bucuresti?
Nu cred ca exista o formula magica nici intr-aceasta privinta. Exista totusi ceva: psihoterapeutul care promite asa ceva, magie, sigur nu e foarte bun…
Acela care doreste sa afle un psihoterapeut bun Bucuresti sau din oricare parte a tarii se va baza foarte mult pe impresiile si pe intuitia sa. Va fi atent la comportamentele seductive, uneori foarte seductive, daca si cand apar (si, desi nu e mereu usor, nu va confunda simpatia sau bunavointa sau neutralitatea binevoitoare, nu-i asa, cu un comportament seductiv).
Va verifica legitimitatea profesionala a psihoterapeutului, daca are indoieli sau nelamuriri – de exemplu in registrul Colegiului Psihologilor din Romania – click aici la Registrul Unic al Psihologilor cu Drept de Libera Practica (si, in completare: Registrul Unic al Psihologilor – Lista cabinete avizate si Registrul Unic al Psihologilor – Lista structurilor avizate), ori in cel al Federatiei Romane de Psihoterapie – click aici la Registrul Psihoterapeutilor din Romania (si, in completare, si aici: lista modalitatilor psihoterapeutice recunoscute de FRP), ori pe site-ul Societatii Romane de Psihanaliza – pentru lista psihanalistilor membri titulari si membri asociati ori pentru lista cu psihanalisti in formare (daca despre un psihanalist sau psihanalist in formare este vorba), ori pe alte site-uri ale unor asociatii profesionale de psihoterapie acreditate si credibile.
Spuneam ca potentialul client de psihoterapie poate realiza cel mai bine daca un „psihoterapeut bun Bucuresti” este intr-adevar asa cum se recomanda – si stiu ca suna putin angoasant si chiar un pic mai mult dezamagitor, dar inclin sa cred ca asta este nuda realitate: va afla prin experienta directa. Desigur, multe sunt in joc aici – transferul despre care aminteam, in primul rand, care aduce cu sine felurite stari, perturbari, distorsiuni, sentimente pozitive si negative exagerate, insight-uri, drept care e greu adesea sa mai discerni realitatea. Dar vestea buna este ca dincolo de transfer si de setting, de cadru, asadar, exista cateva reguli indiscutabile si imuabile ale psihoterapiei, care nu ar trebui in nici un caz incalcate. Ignorarea acestora pot constitui semne clare ca in cura terapeutica respectiva ceva nu este in regula si ca nu avem catusi de putin un psihoterapeut bun Bucuresti. Ori poate nici macar un psihoterapeut Bucuresti.
O lista explicata a acestor semne ca psihoterapia nu merge bine clientul din psihoterapie va afla – click aici. De asemenea va afla si o lista de semne subtile cum ca o psihoterapie merge bine (si la ce rezultate se poate astepta) aici – click aici.
Persoana care doreste sa urmeze ori care urmeaza deja o psihoterapie va afla, daca doreste, în articolul indicat mai sus prin link, si informatii utile despre Ce e psihoterapia, despre Modalitati de psihoterapie, despre cele mai cunoscute Tipuri de psihoterapie si se va putea informa cu privire la Codul deontologic al profesiei de psiholog (pus la dispozitie de Colegiul Psihologilor din Romania – CoPsi) si la Legislatia in domeniu (va gasi aici, la legislatie, cateva linkuri utile despre obtinerea dreptului de libera practica in psihoterapie, inregistrarea formei de exercitare a activitatii psihoterapeutice si despre indeplinirea indatoririlor fiscale de catre psihologi – toate fiind conditii necesare pentru a practica psihoterapia in Romania, dupa cum precizeaza CoPsi; ca si despre legislatia si codul deontologic ale Asociatiei Europene de Psihoterapie).
Succes prin urmare tuturor celor care isi doresc sa urmeze o psihoterapie! Sa isi afle un psihoterapeut bun Bucuresti! Sau Timisoara, sau Cluj, sau Ploiesti, sau Constanta, sau Bacau, sau Arad, sau Pitesti, sau Ramnicu Valcea…
Si succes si acelui psihoterapeut bun Bucuresti! Sau… sau… sau… Sa isi afle online pacientii!
Foto: crazyfbcovers.com, ucl.ac.uk, stateofmind.it
Psihoterapeut bun Bucuresti – adica??? 🙂
Aflati din articol ce este si mai ales ce nu este un psihoterapeut bun Bucuresti – si poate si cum sa il gasiti 🙂
personal cre ca tot telefonul fara fir functione za mai bine… ca sa te afirmi pe internet tre si sa stii cum…
o spune cineva dupa o experienta dulce-amara… dar mai mult , amara
am fost si eu ca si altii, lele
convinsa ca daca imi fac site universul va fi cu ochii pe mine, cu tot cu pacientii lui
nu fu, damn it !
poate gradiva sa fie mai in vizor si cateva alte siteuri, cred
ceilalti insa…
asa ca pana la noi competente ma descurc pe baza de recomandari
cum scrie mai sus parca – "di om in om "
diana
Just, si dupa parerea noastra.
Foarte pertinent, documentat si convingator articol! L-am citit, i-am dat dreptate si m-a inspirat sa imi fac (in sfarsit) un blog care sa se numeasca chiar asa: Un psiholog bun. Va cer permisiunea sa public articolul dvs. pe blog, cu mentionarea, desigur, a sursei. Va multumesc! Raluca H.
Va multumim pentru aprecieri si ne bucura mult ca v-a placut, intr-atat incat sa va inspire sa va faceti un blog! 🙂 Mult succes! Cat priveste propunerea dv., va propun sa o discutam prin email – scrieti-ne, va rog, pe formularul de contact din meniul de sus al revistei.
multumesc pt articol.acum am inteles ca un psihoterapeut bun nu exista de fapt 🙂
Depinde mult si de felul in care pacientul isi investeste terapeutul, precum si de legatura specialistului cu institutia profesionala careia ii este afiliat!
Un psihoterapeut bun e cel care st ie s-asculte si arte suficienta capacitate empatica . Acun stim cu totii k ar fi bine pt pacient sa locuiasca in bucuresti sau intr un oras mare k timisoara , cluj etc, k altfel….. mai greu cu terapia ….
Speram ca intr-un scurt timp sa se rezolve si aceasta problema! Este nevoie de psihoterapeuti in toate orasele tarii.
Nu mi-a placut articolul..se invarte in jurul cozii, mai ales in prima parte! Doar link-urile din a doua parte sunt utile…Ma asteptam la ceva mai concret si mai structurat !
Luam fiecare ce avem nevoie din articole. Ne bucura ca l-ati gasit util pe acesta.
Unde pot gasi un psihoterapeut bun? Faceti si recomandari? In bucuresti am nevoie.
Multumesc,
Alina
Aici de pilda – Psihoterapeut Bucuresti
Eu cred ca psihoterapetul bun il recunosti si dupa ce scrie… Important e sa te potrivesti cu el , sa faci un cuplu terapeutic bun. Dar asta nu poti sa sttii pana nu incerci. Mai si intrebi inainte pe cine il cunoaste pe psihologul cutare, pe psihoterapeut cutsre… Ceri relatii, te gandesti, vezi. Restul e o problema de noroc. Vorba bancului cu politistii – unii au dat dovada de forta, altii de noroc 🙂 cred ca mai trebuie sa iei in calcul si sa incerci mai multi terapeuti, chiar dc nu-i placuta:)
Unii spun ca nu exista aceasta formula magica, aceasta idealitate ca si fuzionala – " cuplu psihoterapeutic bun " sau adecvare psihoterapeutica, asa cum ai zice intr-un cuplu amoros sau in altele. Etchegoyen e de parere in al sau tratat ca ideea asta e simplista si simplificatoare, din mai multe motive. Desi sunt multi psihoterapeuti si pacienti care mai cred inca in Mos Craciun.
Este vorba despre comunicarea de la inconstient la inconstient. Intuitia celui care alege un psihoterapeut este foarte importanta intr-un astfel de demers.
Apare mereu un risc atunci cand iti alegi un psihoterapeut ( nu vorbesc de psihologi, e altceva). Poate cel mai bine e sa o faci pe baza unei recomandari. Mi se pare ca articolul arata foarte clar si interpreteaza corect ce asteptari are pacientul, dar si psihoterapetul -asta e chiar ff interesant Sigur ca toti vor sa dea peste unul bun, se intelege… Acum, eu ma intreb doua lucrusoare: ce sanse sunt sa gasesti un psihoterapeut daca nu esti din Bucuresti? (eu sunt din Turda). Ssi daca mai vrei si psihanalitic? Si daca nimeresti unul, hmm, nu prea bun, mai poti pleca? mai ai puterea? Ok, sunt mai multe intrebari. Ramona
Multumim pentru aprecieri! Intr-adevar, multe, poate cele mai multe alegeri de psihoterapeuti se fac pe baza de recomandari "din om in om". Nu stim daca asta e bine sau nu (poate ca e doar o proto-forma locala, o forma neevoluata de referire, desi fireasca si usor de inteles prin prisma transferului). Cert e ca la noi se intampla de foarte multe ori asa.
In general ai sanse sa afli un psihoterapeut sau un psiholog – preferabil un psihoterapeut bun sau un psiholog bun 🙂 – in orasele mari – in primul rand in Bucuresti, ori in Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Constanta s.a. Mai putin in orase mai mici, din pacate. Cat despre viata la tara…
Cat priveste aflarea unui psihanalist sau a unui psihoterapeut psihanalitic, aici lucrurile sunt mai… complicate. Dupa stiinta noastra, psihanalistii functioneaza, din pacate, doar in Bucuresti (cu o exceptie, doua, poate, pentru Constanta, Timisoara, Brasov). S-ar putea ca psihoterapeutii de orientare psihanalitica sa mai poata fi aflati pe alocuri in alte orase.
Daca mai poti pleca dintr-o psihoterapie sau psihanaliza (daca am inteles bine?) – depinde de la caz la caz. Psihoterapeutul sau psihanalistul nu manipuleaza dependentele, ele, daca exista, exista de la inceput. Preferabil ar fi ca, daca psihoterapeutul nu e prea bun, sau nu e suficient de bun, pacientul sa caute altul, desigur.
Despre unele semne indiscutabile cu privire la faptul ca un psihoterapeut este sau nu este bun puteti citi aici, pe Reteaua psihologica Psihoo (semnele ca o psihoterapie nu merge bine sunt semne care reprezinta de obicei incalcari flagrante ale cadrului psihoterapeutic; cat priveste alte semne negative sau pozitive, acestea sunt mereu declinabile de la caz la caz, sau discutabile, sau interpretabile – dar si acestea trebuie avute in vedere, desigur):
>>> Semne ca psihoterapia merge bine
>>> Semne ca psihoterapia merge rau
Cum stii ca psihoterapeutul tau e un psihoterapeut bun ?!?!?! Ca psihoterapia ta merge cum trebu e? Eu cred ca ast abia asta a e problema. Nu pana intri in terapie, ci dupa.
Si daca ddescoperi ca nu e psihoterapeutul bun, atunci ce faci? Sau ăpate ca nu e bun pentru tine . pentru nevoile tale, dar poate fi un psihoterapeut bun pentru altii?
Republicana din Ploiesti
Credem ca pacientul isi poate da seama daca psihoterapeutul sau este bun. Desigur, nu e intotdeauna simplu. Dar daca nu e un psihoterapeut bun, atunci pacientul ar trebui sa isi caute alt psihoterapeut.
Depinde, desigur, foarte mult si de problemele cu care pacientul intra in terapie.
Daca psihoterapeutul e bun sau nu este, desigur, o discutie complicata, relativa, nuantata. Exista totusi lucruri care ar putea functiona ca indicii daca o psihoterapie merge bine. Si exista totodata lucruri care in mod sigur nu se fac intr-o psihoterapie. Va puteti face o idee si despre unele, si despre altele din linkurile din precedentul raspuns.
Legat de sistemul de accesare a unui terapeut pe baza de recomandare; un terapeut bun nu cred ca este ca o cheie universala. Ceea ce a fost bun si folositor cu o persoana nu obligatoriu se regaseste si la o alta persoana. Poate cu totii ne-am dori niste asigurari insa acestea nu pot oferi certitudine absoluta. In acelasi timp este mai mult decat deloc o perceptie, chiar si subiectiva:) Si eu cred ca un pacient poate sa-si dea seama daca un terapeut Ii este bun sau nu. Sintagma de "terapeut bun" folosita ca publicitare a unei persoane mi se pare chiar nefericita si ma intreb si eu carui public tinta se adreseaza si cum poate fi terapeutul care o foloseste
Psihoterapeutul bun nu e o cheie universala, va impartasim parerea. Este probabil o reteta de marketing. In formule precum cea din titlul acestui articol, nu intamplator formulat asa, cu o eticheta, "psihoterapeut bun Bucuresti" (sau Cluj, Sibiu, Timisoara, Iasi, Constanta, Brasov, Ploiesti, Craiova s.a.m.d.).
Dar la ce raspunde aceasta impachetare de marketing, nevoia in intampinarea careia vine este, la baza, solicitarea de psihoterapie, dar in prima instanta exact ceea ce semnalati, linistirea unor anxietati, nevoia de asigurari in probleme care ne ingrijoreaza, uneori presante. Iar atunci o sintagma precum "psihoterapeut bun" – sau "cel mai bun psihoterapeut / psiholog / psihanalist" ce face? – exact, vine sa ne asigure.
Mai ales cand vine de la cineva (cum se intampla in cazul oricarui medic). De aceea pe site-urile mari, medicale printre altele, exista un sistem de recomandari, de scorare cu stelute si margarete ori puncte a psihoterapeutilor si a psihologilor, de comentarii calde de recomandare ("doamna psiholog e buna ca painea calda", "e foarte draguta", "m-a primit imediat" etc. – nu prea vad negative). Nu pot fi contestate, dar sunt extrapolari, desigur, standardizari si in privinte inevitabil exterioare unei psihoterapii sau consilieri psihologice. Acestea asigura, dar acestea si "vand", privind din cealalta parte.
Suntem de parere, desigur, ca in alegerea unui psihoterapeut nu poate fi si nu trebuie sa fie vorba despre un concurs de popularitate. Este o… indicatie foarte eronata, aceasta.
Da, in sine sintagma de "terapeut bun", va impartasesc si aici parerea – este nefericita. E foarte defensiva.
Ideal ar fi ca un pacient sa isi dea seama daca un psihoterapeut ii e bun sau nu. Cred, ca si dv., ca pacientul simte si, de la inceput sau de la un moment dat, stie.
Daca formularea de marketing "terapeut bun Buc, etc." ar ogoi niste anxietati, ar fi bine. Nu cred ca exista studii in acest sens mai ales ca anxietatea nu raspunde la "domoliri"decat pe termen f. scurt 🙂 Mai mult, anxietatea dezvolta un sistem de alerta extrem de nuantat asa incat, personal, nu cred ca formularea cu pricina ar avea succes. Ma duce mai degraba gandul la un grup tinta care, intr-un fel, ar lua de bun fara a gandi prea mult, pe cel publicitat. Ceea ce ma indoiesc. Fara a avea date si bazandu-ma doar pe ceea ce am vazut indraznesc sa cred ca, alegerea unui terapeut, este un proces din ce in ce mai documentat iar investitia de incredere se face, desigur, abea dupa intalnirea "fata in fata" a celor doi.
Desigur, aveti dreptate in principiu ori la modul ideal despre ce este un psihoterapeut bun si cum ar trebui el documentat. Si da, cred ca multi dintre noi isi aleg pe aceasta baza sanatoasa un psihoterapeut. Pe de alta parte nu as subestima nici "domolirile" pe termen scurt ale anxietatii. Este ceva foarte important, determinant, aceasta anxietate, nu-i asa? Macar in prima instanta. Ne dorim sa avem incredere in cineva caruia ne incredintam… soarta. De aceea functioneaza atat de bine, cred, referirea din om in om: transferul.
Dar, fireste, in principiu suntem de acord, oamenii nu sunt prosti si simt cand un terapeut este sau nu este acolo, in terapie.
Poate ar trebui sa nuantez ceea ce aveam in minte cand puneam un accent negativ pe "domolirea anxietatii". Bineinteles ca rezultatul final este de dorit sa fie o modificare a reactiilor de tip anxios astfel incat sa nu mai fie deranjante/invalidante. Eu ma refeream mai mult la interventii mangaicioase si numai atat, care nu duc decat la o diminuare pe moment, lasand intact potentialul repetitiei, la formarea unei legaturi mai degraba de falsa prietenie decat terapeutica…Partea de continere/diminuare a unui substrat de tip anxios este doar o parte a interventiei, cred eu. Si da, dupa un timp este imposibil ca sa nu apara nevoia de mai mult, nu numai de mangaiere si atunci, daca nu apare acel "mai mult" urmeaza separarea.
Desigur. Majoritatea "interventiilor mangaicioase", cum le numiti, imi par ca tradeaza de fapt o atitudine seductiva a psihoterapeutilor, la urma urmelor, care in nici un caz nu poate face bine. Si care, pana la urma, nu e in sarcina unui psihoterapeut bun sau nu. Nu cade in sarcina psihoterapiei, in genere. Dar, din pacate, nu e o conceptie suficient de raspandita, aceasta.
Imi par bune aproximari despre ce inseamna psihoterapeut bun Bucuresti sau de oriunde din tara. Sau online.