Traim intr-o lume in care se pune un accent din ce in ce mai semnificativ pe latura emotionala a individului uman. Cercetarile stiintifice pun in legatura, de pilda, efectele negative pe care le are stresul asupra sanatatii fizice. Stim, de asemenea, datorita informatiilor pe care le avem din domeniul psihosomaticii, cat de importante sunt afectele si emotiile umane in etiologia diverselor afectiuni ale corpului. Corpul nostru este intr-o legatura permanenta cu ceea ce se afla in lumea noastra interna. Iata motivul pentru care preocuparile privind emotiile reprezinta un punct central pe agenda specialistilor din domeniul sanatatii mintale si din cel al sanatatii fizice. Tot mai multe programe privind recunoasterea si gestionarea emotiilor sunt introduse in gradinite si centre educationale pentru copii. Cu toate acestea exista inca multa confuzie in ce priveste dobandirea unei vieti echilibrate in care sanatatea fizica si cea psihica sa fie atinse si mentinute.
Vezi cum s-a nascut psihosomatica
Am ales sa prezint cativa indicatori sugerati de publicatia Huffingtonpost ca fiind importanti in mentinerea contactului cu latura emotionala. Sigur, nu pretindem ca lista de mai jos este una completa, dar ea poate fi vazuta ca un reper pentru toti cei interesati de sanatatea lor psihica.
Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre
Semne care arata ca te afli in contact cu emotiile tale
1. Accepti si partea negativa a lucrurilor
A trai presupune o multime de experiente, pozitive si negative. Ideea este nu doar sa recunosti experientele negative si dureroase din viata ta, ci si sa fii deschis unor astfel de provocari. Nimeni nu are capacitatea de a fi imun la a experimenta emotii negative. Ele sunt naturale si universale.
2. Privesti imaginea de ansamblu
Unele experiente pot avea un impact mare asupra starii afective a unei persoane. Ele pot fi coplesitoare pentru anumiti indivizi, iar trairile foarte intense asociate acestor tipuri de experiente sunt, de multe ori, invalidante. Recomandarea pentru aceste situatii este aceea de a ne detasa putin de situatia in sine pentru a fi capabili sa reflectam asupra gandurilor si emotiilor si sa digeram afectele care le insotesc.
3. Esti empatic
Multe discutii a generat termenul de „empatie”. Nu ne vom opri acum asupra lui. Vom aminti doar ca empatia se refera la capacitatea umana de a se identifica, de a simti ceea ce simte un semen. Pe romaneste, de a fi capabil sa te pui in pielea altuia. Empatia este asociata cu maturitatea emotionala.
4. Nu iti este teama sa plangi
Uneori plansul, pe langa efectul cathartic pe care il are, poate insemna si ca iti asumi unele emotii. A plange uneori nu inseamna vulnerabilitate, ci dimpotriva. Vorba foarte cunoscuta noua,
si baietii plang cateodata.
5. Ai compasiune pentru tine insuti
Se refera la faptul ca, in unele situatii, a fi critic cu tine insuti nu ajuta. In schimb, daca ai compasiune pentru tine insuti si pentru ceea ce simti (mai ales atunci cand simti furie, invidie, resentiment etc.), atunci vei constata ca recunoasterea si acceptarea asa-ziselor emotii negative le va diminua din intensitate si din eventualele efecte distructive.
6. Stii sa pastrezi echilibrul intr-o discutie
Altfel spus trebuie sa stii cand sa te opresti cu argumentarea intr-o discutie.
7. Iti exprimi emotiile intr-un mod adecvat
Unul dintre cele mai importante aspecte ale sanatatii mintale este capacitatea de a exprima emotiile itr-un mod adecvat. De a pune in cuvinte ceea ce simti in asa fel incat celalalt sa inteleaga ceea ce vrei sa transmiti.
8. Esti onest cu tine insuti
Se leaga cu punctul 5. Recunoaste si accepta toate emotiile si gandurile pe care le ai. De exemplu, daca simti furie fata de cineva, nu inseamna ca il vei si lovi. Ci, mai degraba, recunoscand si acceptand furia, vei ajunge sa intelegi motivele pentru care ai ajuns sa te simti astfel si vei putea face schimbari in acest sens.
9. Iti ceri iertare
Siguranta si stabilitatea emotionala este data si de capacitatea de a-ti cere iertare atunci cand ai facut o eroare sau atunci cand ai ranit pe cineva apropiat.
10. Ceri ajutor
A cere ajutor este un semn care arata ca esti in contact cu latura ta emotionala. Un psiholog sau un psihoterapeut bun pot fi de ajutor atunci cand intampini o dificultate.
Citeste despre psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger
Alexa Plescan
este psiholog si psihoterapeut. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.