Daca ai simtit vreodata anxietate sau teama la trezirea dintr-un cosmar, atunci desenele suprarealiste ale lui Fabien Mérelle iti vor parea, cu siguranta, familiare. Iata inca un mijloc artistic de a exprima bizarerii prezente in lumea noastra interna. Bizarerii pentru dimensiunea noastra constienta, caci in inconstient nu exista bizarerie, distorsiune sau macabru. Desenele artistului infatiseaza animale, gandaci, creaturi-intruse care ataca si napadesc fiinta umana. Este vorba despre o exprimare metaforica pentru anxietate sau teama intensa. De o deplasare, de la un afect foarte puternic catre o reprezentare din lumea animala, in cazul de fata.
Privind desenele halucinante ale lui Mérelle, m-am gandit la ceea ce spune psihanalistul Thomas Ogden referitor la un cosmar, la trezirea dintr-un astfel de vis si la momentele de anxietate care ii urmeaza:
Un cosmar este un vis (care se intampla in activitatea REM a somnului) care „trezeste persoana cu un sentiment de groaza” (Hartmann, 1984). La trezire, visatorul poate imediat sau dupa scurt timp sa diferentieze intre starea de veghe si cea de somn, intre perceptie si visare, intre realitatea interna si cea externa. In consecinta, persoana este adesea capabila sa-si aminteasca la trezire continutul manifest al cosmarului, sa gandeasca si sa vorbeasca despre el.
(…)
[Unii] pacienti care consulta un psihanalist pot fi vazuti ca persoane care sufera (metaforic vorbid) de cosmaruri, adica de vise care sunt atat de inspaimantatoare incat ele intrerup travaliul psihic implicat in visare atat cat sunt adormiti, cat si in stare de veghe. (Expresia lui Frost [1928] de „strigat intrerupt” din poezia „Obisnuit cu noaptea” pare deosebit de buna pentru a descrie un cosmar). Un pacient care se trezeste dintr-un cosmar a atins limitele capacitatii lui de a visa. El are nevoie de mintea unei alte persoane – de „cineva obisnuit cu noaptea” – care sa-l ajute sa viseze aspectul care a ramas sa fie visat din cosmarul lui. („Ceea ce a ramas sa fie visat” este un fenomen nonpsihotic de tip nevrotic sau de alt tip). Simptomele nevrotice manifestate de pacientii cu o visare intrerupta reprezinta niste substitute statice ale experientei emotionale pe care pacientul este incapabil sa o viseze.
Sursa: http://beautifuldecay.com
Alexa Plescan
este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.