Un designer care lucreaza la agentia de publicitate Ogilvy din Beijing a creat o campanie publicitara care arata in ce fel dependenta de smartphone-uri afecteaza relatiile interumane. De fapt, scopul campaniei este de a arata in ce fel sunt vazuti parintii dependenti de smartphone-uri de catre copiii lor.
Foarte ingenioasa initiativa, cu atat mai mult cu cat impresia mea este ca, in ultima perioada, accentul s-a pus mai mult pe utilizarea telefoanelor inteligente de catre copii si adolescenti. Diminuandu-se, astfel, o realitate din ce in ce mai prezenta: dependenta adultilor insisi de astfel de gadgeturi si efectele ei daunatoare asupra relatiei cu copiii.
Dependenta de smartphone, o adictie care deconecteaza
Cu cat te conectezi mai mult, cu atat te conectezi mai putin
este sloganul campaniei publicitare. Altfel spus, cu cat stai conectat mai mult timp la smartphone, cu atat esti mai putin conectat cu copiii si familia ta. Acest lucru este resimtit foarte dureros de catre copii, mai ales pentru ca ei au multa nevoie de grija si atentia parintilor lor. A pune dependenta de smartphone intre un parinte si un copil este asemenea ridicarii unui zid intre cei doi. Fiecare devine instrainat de celalalt, iar acest lucru se intampla aproape pe nesimtite.
Psiholog copii: cand sa merg la psiholog
Vorbim despre dependenta de smartphone mai ales in China, unde aceasta realitate reprezinta deja o problema publica serioasa. Putem insa vorbi despre acest tip de adictie si in Romania unde nu e nevoie de mai mult de o calatorie cu metroul pentru a realiza cat de prezenta este dependenta de smartphone si in tara noastra. Vei observa ca aproape toti calatorii stau atintiti cu ochii in telefon, fiecare in diverse scopuri.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Dependenta de smartphone din partea parintilor poate duce la neglijarea copiilor. Si, asa cum am amintit intr-un articol anterior, neglijarea copilului reprezinta o forma de abuz. Copilul care se confrunta cu o serie de experiente si emotii noi si puternice pentru el (furie, tristete, vinovatie) are nevoie de parinte pentru a putea recunoaste, intelege si prelucra aceste emotii. Daca parintele este ocupat cu altceva atunci cand copilul are nevoie de el, cel mic va trebui sa se descurce singur cu astfel de experiente. Or, el nu este inca suficient de dezvoltat pentru a le face fata.
Campania publictara initiata de cei de la Ogilvy are rolul de a constientiza efectele pe care le are dependenta de smarphone asupra relatiilor dintre parintii si copii. Totodata, ea incurajeaza o comunicare autentica, o comunicare nemediata de tot felul de gadgeturi care sa departeze in loc sa apropie.
Surse: huffingtonpost.com, boredpanda.com
Alexa Plescan
este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.