Copiii ai caror parinti sufera de anxietate au un risc crescut de a dezvolta ei insisi o tulburare de anxietate. Din fericire, vestea buna este ca, potrivit unui nou studiu publicat vineri in Jurnalul American de Psihiatrie, parintii pot invata cum sa previna anxietatea la copii.
Toti oamenii se simt, uneori, anxiosi. Acest lucru este unul normal si benefic pentru ca ne face sa fugim, de pilda, atunci cand intalnim in fata noastra un urs sau sa ne pregatim temeinic pentru un examen dificil. Ceea ce este insa diferit in tulburarea de anxietate, este ca intensitatea acesteia creste in asa masura incat afecteaza remarcabil viata si activitatile celui in suferinta. Ce inseamna insa anxietatea la copii si cum poate fi ea prevenita?
Cum se manifesta anxietatea la copii
Anxietatea la copii se manifesta in diverse feluri. Unii pot suferi de anxietate de separare si, prin urmare, simt o teama excesiva atunci cand trebuie sa ramana pentru o perioada determinata fara parintii lor. Altii sunt diagnosticati cu anxietate sociala care se manifesta, de exemplu, prin resimtirea unui discomfort coplesitor atunci cand se afla intr-un context social: de la ridicatul mainii in clasa pana la a lua pranzul cu alte persoane intr-un restaurant.
Citeste si Anxietatea e atunci cand simti prea mult
In sfarsit, altii pot simti ingrijorare extrema in legatura cu parintii si mediul apropiat. Au sentimentul ca oricand li se poate intampla ceva rau parintilor, oricand poate avea loc o catastrofa naturala, oricand se afla sub amenintarea unui pericol iminent. Visele lor sunt pline de angoasa, aceasta ducand la tulburari ale somnului.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Cum poate fi prevenita anxietatea la copii
Psihoterapia pentru copii si schimbarea stilului de parenting al parintilor sunt mijloacele prin care poate fi prevenita anxietatea in randul copiilor, concluzioneaza un studiu publicat vineri in Jurnalul American de Psihiatrie. Cercetarea a fost condusa de profesorul psihiatru Golda Ginsburg de la Centrul de Sananate al Universitatii din Connecticut. Studiul a insumat 136 de familii care cuprindeau cel putin un parinte diagnosticat cu tulburare de anxietate si cel putin un copil cu varsta intre 6 si 13 ani care inca nu primise un diagnostic de tulburare de anxietate. Jumatate dintre familiile participante la studiu a beneficiat de psihoterapie de familie timp de opt saptamani. Celeilalte jumatati i s-a dat doar un text cuprinzand 30 de pagini in care se explica ce este tulburarea de anxietate, fara strategii specifice de a reduce efectele ei. Dupa un an, doar 5% dintre copiii apartinand familiilor care au urmat o psihoterapie de familie au fost diagnosticati cu o tulburare de anxietate. Intre familiile care au primit doar textul scris, procentul copiilor diagnosticati a crescut la 31%. Asadar, eficienta psihoterapiei familiale in cazurile de anxietate la copii a fost dovedita.
Afla povestea unui barbat care sufera de depresie si anxietate
Concluziile studiului, potrivit profesorului Ginsburg, subliniaza importanta preventiei. Unul dintre aspectele importante este de a ajuta parintii sa inteleaga ca cei mici vor trebui sa-si infrunte fricile. Uneori, parintii incearca sa-si ajute copiii protejandu-i de acele situatii care le-ar putea provoca anxietate. Se ajunge astfel la un comportament de evitare care nu va face altceva decat sa perpetueze starea copilului. Ceea ce profesorul psihiatru recomanda este mai degraba incurajarea copilului de a face fata temerilor lui.
Anxietatea la copii poate fi depasita, subliniaza Ginsburg. Copiii nu sunt sortiti distresului, adauga ea.