• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Gandire magica si gandire critica

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Gandire magica si gandire critica
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
gandire magica critica Alfred Adler Eric Berne

Jocurile psihologice:

Eu am dreptate! Ba nu, Eu

sint des intilnite peste tot in mediul real si virtual. La nivel profund nu exista nici o diferenta intre doi copii de 3 ani care isi spun

Jucaria mea e mai frumoasa. Ba nu, a mea!

si doi adulti care isi spun unul altuia

Citeştedespre

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

22 decembrie 2020
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

1 decembrie 2020

Gindirea mea e mai buna. Ba nu, a mea.

Cind vedem totul prin ochelarii extremisti, atunci desconsideram alte opinii care pot fi la fel de “reale”.

Nu gindim in termeni de “Si / si”, ci de “Sau / sau”. Jocurile se joaca deseori inconstient prin intermediul “gindirii magice”. Daca gindirea critica ar interveni, nu am mai avea jocuri. Daca gindirea critica ar domina lumea nu am mai avea “logica privata / personala”, ci poate doar “logica generala” acceptata de toti. Ma refer la gindire critica si in cazul unui savant care vede un fenomen pe care nu si-l poate explica stiintific si il lasa ca atare, necontestindu-l, fiind capabil de a accepta ca “Nu stie”. O astfel de gindire critica inseamna luciditate. Si, dincolo de spiritul stiintific, luciditatea mi se pare o calitate de dorit la fiintele umane pentru ca se inrudeste cu intelepciunea si capacitatea de a accepta si de a suporta neputinta, necunoscutul, confuzia, incertitudinea. O calitate dificil de avut pentru multi dintre noi. Si scepticii cu spirit stiintific pica in “gindirea magica” daca nu accepta nimic din ceea ce ar putea sa le dea peste cap experimentele. Au tendinta de a controla totul, au o teama viscerala de “subiectiv”, incit devin subiectivi.

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Pe de alta parte, in viata de zi cu zi nu pot sa functioneze doar cu “gindirea critica”, ci si cu partea de afectivitate, astfel incit nu m-ar mira ca sint mai putin logici si rationali in relatiile interpersonale decit persoanele considerate de ei “irationale”. Savantul, posibil in lumea reala, se poate comporta mai infantil decit un nesavant, ca un sef de pluton care taie si spinzura la locul de munca si in particular este sub papucul sotiei.

Se stie ca de multe ori argumentele noastre despre care pretindem ca sint logice, rationale, privitoare la o problematica, nu vizeaza decit anumite aspecte ale acelei problematici. Noi nu putem cuprinde toate variabilele implicate pentru ca nu le cunoastem pe unele si nu constientizam ca nu le cunoastem, pentru ca nu ne gindim ca sint si alte variabile decit vede “mintea noastra”. Insa demonii interni ne pindesc pe fiecare din noi si toti ne putem transforma in monstri daca alunecam pe panta gindirii absolutiste si nu ne testam niciodata convingerile sau nu avem puterea de a le verifica si nuanta.

Nevoia noastra de siguranta (implicit de ordine interna) este pusa la incercare cind intervine o alegere. Si atunci alegem sa “credem” in ceva pentru ca ne e mai usor sa alegem sa credem in ceva fie si “fals”, decit sa traim intr-o lume fara repere. Si daca nu alegem, ne aflam intr-o eterna suspendare. Si a nu ne decide e o decizie si este luata de persoanele care se tem de pierderi.

Din atitea oferte, multi dintre noi alegem una sau doua, nu pentru ca celelalte ar fi aprioric rele pentru noi, ci pentru ca la un moment dat avem nevoie de o decizie, orice decizie, indiferent de consecinte. E dificil sa ne accesam nesiguranta si sa traim cu ea si atunci alegem dintr-o multitudine de variante. Credem ca alegerile noastre sint “in cunostinta de cauza”, logice, rationale. Alegerile sint de fapt “cele mai bune” in acel moment al vietii noastre. Si deseori sint bazate pe afect, nu pe logica. Alegerile deseori fac casa buna cu rationalizarile si temerile noaste, nu cu ratiunea.

A alege ceva, inseamna a da cu piciorul celeilalte oferte. A alege inseamna o pierdere, deci un doliu dupa oferta pe care am respins-o. Viata noastra este o multitudine de alegeri, de doliuri. Unii oameni ramin suspendati in lipsa de decizie sau o amina la nesfirsit pentru ca nu doresc sa isi traiasca doliurile.

Un asemenea caz care imi vine in minte este al unei persoane care se decide aparent sa scrie o carte si culege date, care niciodata nu sint de ajuns pentru cartea sa. Nu e doar faptul ca driverul “Fii perfect” ii da batai de cap (pentru ca are dorinta ca trebuie sa scrie cartea “perfecta”), ci si teama ca, o data pusa pe hirtie va trebui sa se desparta de acea carte. O data scrisa, scriitorul trece printr-un doliu, la fel ca mama care aduce pe lume un copil.

Cit despre decizii, daca nu constientizam mai intii resorturile inconstiente, ele vor fi tot afective, oricite argumente logice ne-am da sau am da altora.

Constientizarea a ceea ce Adler numea stilul vietii si Berne scenariul de viata (deciziilor inconstiente luate in copilaria mica si in adolescenta) este eficienta pentru a lua deciziile din Adult – constient integrat. Totusi si Eric Berne in Ce spui dupa Buna ziua? pastra o umbra de indoiala referitoare la faptul ca este total in afara scenariului parental.

Umbra de indoiala in anumite situatii tine tot de starea de Adult a eului. Numai o persoana care discerne poate sa inteleaga ca poate sa se insele in unele situatii. Umbra de indoiala ca putem cuprinde totul cu mintea noastra ne face lucizi. Nu vom putea cuprinde niciodata intreaga cunoastere de diverse tipuri si diverse domenii, de aceea intotdeauna vom avea pete oarbe. Nici daca ne-am dori sa cuprindem intreaga cunoastere si de a verifica daca este “reala” sau fantasmagorica nu am reusi.

Problema este cind nu sintem constienti de aceste pete oarbe si cind credem cu obstinatie ca parerea noastra este infailibila. Atunci nu sintem in Adult, sintem in partea negativa a Copilului si a Parintelui. A ne pastra mereu mintea limpede, a cerceta, a ne intreba tine de partea buna din Adult si de intuitia din Copil. Functionind cu cele doua sint mai mari sanse de a nu deveni fanatici in orice domeniu. Picam in gindirea magica si absolutista atunci cind nu testam realitatea si nu privim nuantat, flexibil.

Gandire magica si gandire critica

Cristiana Alexandra Levitchi

este psihoterapeut, psiholog clinician, facilitator constelatii. “Sunt om si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain” – vorba lui Terentiu a devenit motto-ul sau.

Toate articolele acestui autor

Foto: almanac2010.wordpress.com

Tags: Alfred Adlerautor: Cristiana Alexandra LeviţchiBerne Ericdoliu / travaliul doliuluigandire magicarubrică: Imagosistem Părinte-Adult-Copil

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989
Gradiva Podcast

Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

by Cafe Gradiva
15 octombrie 2020
Load More
Next Post
Utopii care se doresc nebigote

Utopii care se doresc nebigote

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Pacientul ii gaseste psihanalistului punctul vulnerabil. Mai devreme sau mai tarziu.
Cafe Gradiva

Pacientul ii gaseste psihanalistului punctul vulnerabil. Mai devreme sau mai tarziu.

8 octombrie 2020
Ce vede (proiecteaza) alchimistul in picatura de vin
Cafe Gradiva

Ce vede (proiecteaza) alchimistul in picatura de vin

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.