Uita-te la mine, sunt frumos!
reprezinta motto-ul unei campanii al carei scop este de a arata frumusetea copiilor nascuti in urma unui abuz sexual.
Peste tot in lume, femeile sunt vulnerabile inca de la o varsta frageda. Multe dintre ele se confrunta cu violenta domestica si lupta pentru drepturile lor, pentru egalitate, pentru libertate si pentru abolirea abuzurilor. Ele sunt sprijinite de initiative locale si de programe internationale menite sa-i ajute pe supravietuitorii violentei domestice si ai abuzului sexual sa fie reintegrati in societate si sa-si redobandeasca increderea si controlul asupra vietii lor.
Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre
De exemplu, in Goma, un oras din Republica Democrata Congo, multi copii stau marturie crimelor de razboi si abuzului sexual. Ei sunt rodul violurilor si al violentei. Aceasta realitate dureroasa a inspirat-o pe artista Patricia Willocq sa realizeze o campanie fotografica prin care acesti copii, unii dintre ei deveniti adulti, sa arate ca sunt frumosi si ca pot fi si merita sa fie iubiti. Ei nu mai sunt victime, ci supravietuitori care au invins teama! Campania a inceput in august 2014 si a primit premiul Alfred Fried Photography pentru cea mai buna fotografie din lume pe tema pacii.
Vezi cum afecteaza violenta domestica sanatatea mintala
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
In seria de imagini de mai jos o intalniti pe Esther, o micuta nascuta in urma unui viol. Ea este prezentata in momentele cele mai importante ale vietii: ziua de nastere, primii pasi, prima zi la scoala, casatoria, prima nastere etc. Esther este intotdeauna plasata in centrul fotografiilor si este inconjurata de barbati care o sprijina si o protejeaza.
Potrivit paginii oficiale de Facebook a campaniei Uita-te la mine, sunt frumos!, Esther are acum 30 de ani. A devenit mama si a luat in serios acest rol. Confruntata cu realitatea razboiului, ea depinde de barbati, de militari care s-o protejeze si care s-o ajute sa construiasca un viitor mai bun pentru ea si pentru copilul ei. Violurile comise de cei aflati in serviciul armatei distrug identitatea unei femei. A restaura aceasta identitate reprezinta un pas decisiv in procesul de vindecare al femeilor victime ale abuzurilor sexuale. In Kivu de Nord, violul este folosit in conflictul armat ca o arma. El reprezinta cel mai puternic mijloc psihologic si fizic de a distruge identitatea etnica si de a umili inamicul. Adesea, femeile sunt obligate sa se prostitueze sau sa devina sclave sexuale ale puterii ocupante.
Alexa Plescan
este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.
E greu pentru un copil nascut in urma unui abuz sexual, mama il va privi diferit de multe ori, ii va fi greu sa il iubeasca pentru ca acel copil ii poate aduce aminte de trauma prin care a trecut
„Copiii nascuti in urma unui abuz sexual merita o viata implinita,,,”
De la merită, la va avea – distanța e imensă.
Ce psihoterapii se fac cu așa mînuitori de vorbe?