• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Heinrich Himmler: un caz clinic de sadism anal-acumulator

Erich Fromm by Erich Fromm
in Cafe Gradiva
0
Heinrich Himmler: un caz clinic de sadism anal-acumulator
1 Shares
Share1
Share
Pin
Tweet

Heinrich Himmler: un caz clinic de sadism anal-acumulator

Agresivitatea umana e innascuta sau este mai curand o trasatura de caracter determinata de familie si societate? De la aceasta intrebare porneste psihanalistul Erich Fromm in volumul Anatomia distructivitatii umane. Cartea va aparea in luna noiembrie la Editura Trei in colectia „Psihologie-Psihoterapie“. Iata un fragment in avanpremiera, cuprinzand o psihobiografie a celui de-al doilea om din statul nazist german – Heinrich Himmler (intertitlurile apartin editurii).

Pe masura ce intreaga structura de caracter a lui Himmler se dezvaluie, vom vedea ca el este, intr-adevar, ilustrarea de manual pentru caracterul anal (acumulator) sado-masochist, la care am remarcat deja ordinea exagerata si pedanteria considerabila ca trasaturi dominante. De la varsta de cincisprezece ani Himmler a tinut un registru al corespondentei sale in care a notat fiecare scrisoare pe care a scris-o sau primit-o. (…) Mai tarziu, cand era comandant al SS-ului, Himmler avea un fisier in care inregistra fiecare obiect pe care-l daduse vreodata cuiva.

Un papa-lapte ambitios

heinrich himmler 1907
Heinrich Himmler la varsta de 7 ani (1907)

Avem o excelenta relatare despre Himmler din timpul anilor de scoala, facuta de colegul sau G.W.F. Hallgarten, care mai tarziu a devenit un istoric eminent.

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm

De ce Hitler era plictisitor

5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

23 decembrie 2020

Hallgarten il descrie pe Himmler ca fiind un papa-lapte grasut care purta deja ochelari si avea adesea un „zambet pe jumatate jenat, pe jumatate rautacios“. Era preferatul tuturor profesorilor si a fost un elev exemplar toti anii de scoala, cu cele mai bune calificative la toate materiile importante. In clasa era considerat superambitios (un Streber). La o singura materie Himmler nu se descurca deloc si aceea era gimnastica. Hallgarten descrie in detaliu cat de umilit se simtea Himmler cand nu era capabil sa execute exercitii relativ simple si era subiectul ridiculizarii nu numai de catre profesor, dar si de catre colegi, care erau fericiti sa-l vada pe baiatul ambitios intr-o pozitie de inferioritate.

In ciuda caracterului sau ordonat, lui Himmler ii lipseau totusi disciplina si initiativa. Era guraliv si stia asta, se mustra si incerca sa se corecteze. Dar cel mai mult ii lipsea aproape complet puterea vointei; astfel, deloc surprinzator, el elogia vointa puternica si determinarea ca virtuti ideale, dar nu le-a atins niciodata. Si-a compensat lipsa de vointa prin puterea coercitiva asupra altora.

Dictatorul propriei familii

Pentru a urmari dezvoltarea sadismului lui Himmler este nevoie sa intelegem semnificatia relatiei lui cu fratele sau Gebhard. Gebhard era de fapt opusul lui Heinrich; deschis, indragit, curajos si cu succes la fete. Cand cei doi erau mai tineri, Heinrich pare sa-l fi admirat pe Gebhard, dar aceasta admiratie s-a transformat in invidie amara atunci cand Gebhard a avut succes acolo unde Heinrich esuase. Fusese pe front in Primul Razboi Mondial, fusese avansat in lupta si primise Crucea de Fier, clasa I. Se indragostise de o fata frumoasa si se logodise cu ea intr-o vreme cand fratele mai mic, lispit de glorie si iubire, era neindemanatic, slab si neiubit. La inceput doar isi critica acid fratele pentru lipsa de disciplina si de consecventa, ca nu era suficient de curajos si ca era necugetat – criticand, ca de obicei, pe altii, tocmai pentru propriile lui defecte. Dar viitorul ministru de Interne pare sa fi capatat aripi in relatia sa cu Gebhard dupa ce acesta din urma i-a facut curte cu succes unei verisoare de-a lor, distanta si pare-se atragatoare, pe nume Paula. Fata nu corespundea ideii lui Heinrich cu privire la o logodnica timida, retrasa si casta si, din pacate, intre Gebhard si Paula au avut loc niste neintelegeri din cauza unei presupuse „indiscretii“ din partea ei. Gebhard i-a scris lui Heinrich implorandu-l sa mearga acasa la Paula si sa impace lucrurile. Heinrich a mers in vizita la Paula, dar nu se stie ce s-a intamplat. Cu toate acestea, schita scrisorii pe care i-a scris-o cateva saptamani mai tarziu, dupa ce ea se pare ca facuse patru juraminte de fidelitate, ne spune ceva despre caracterul lui coercitiv:

Voi fi bucuros sa cred ca te vei tine de aceste patru promisiuni, mai ales ca Gebhard te ajuta direct prin prezenta lui. Dar asta nu este destul. Un barbat trebuie sa aiba incredere in mireasa lui, chiar daca lipseste cu anii, si nu o vede si nu au vesti unul despre celalalt vreme indelungata. Ai in fata un test pe care s-ar cuveni si trebuie [subliniat in original] sa-i faci fata…

In urmatoarele sapte luni Heinrich a evitat sa se amestece deschis pana cand, in februarie 1924, a primit niste informatii care l-au convins ca Paula comisese din nou o „indiscretie“. De data aceasta nici macar nu i-a spus fratelui sau, ci le-a spus imediat parintilor si a incercat sa-i convinga ca onoarea familiei cerea ruperea imediata a logodnei. Mama sa a capitulat si, in lacrimi, si-a dat acceptul si in cele din urma l-a convins si pe tatal sau; abia apoi s-a confruntat direct cu Gebhard. Cand Gebhard a acceptat sa se supuna si a fost de acord cu ruperea logodnei, Heinrich s-a simtit triumfator si, in acelasi timp, dispretuitor fata de lipsa de opozitie a fratelui sau. Era, a spus el,

ca si cum el [Gebhard] n-avea nici un pic de suflet. 

Acest tanar de douazeci si patru de ani reusise sa-si infranga tatal, mama, fratele mai mare si sa devina practic dictatorul propriei familii.

erich fromm anatomia distructivitatii umane
Erich Fromm

Sadism la scara istorica

Himmler este un exemplu de caracter dictatorial, sadic si anal-acumulator. Era un ins slab (nu numai ca se simtea slab); isi gasea un oarecare sentiment de confort in ordine si disciplina, in supunerea in fata unor puternice imagini paterne si in cele din urma a dezvoltat patima controlului absolut asupra altora ca singura modalitate de a-si depasi sentimentul de impotenta vitala, rusine si anxietate. Era extrem de invidios pe cei pe care viata ii inzestrase cu mai multa putere si stima de sine. Impotenta lui vitala si invidia rezultata au condus la dorinta malefica de a-i umili si distruge, fie ca era vorba de logodnica fratelui sau, fie de evrei. Era extrem de rece si nemilos, ceea ce il facea sa se simta inca si mai izolat si mai speriat. Concluzia care se impune este ca Reichsfürerul SS era un caracter sadic inainte de a ajunge lider militar; functia i-a dat posibilitatea sa-si manifeste sadismul la scara istorica; dar sadismul era acolo dinainte.

Foto: mirror.co.uk, hu.wikipedia.org, Erich From online

Tags: autor: Erich Frommcaracter anal sado-masochistPolispsihanaliza si istorierubrică: Atenţie se interpretează!sadism

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Erich Fromm

Erich Fromm

Erich Fromm (1900-1980) este psihanalist, sociolog, psiholog social, filosof umanist şi freudo-marxist din Şcoala de la Frankfurt, autorul unor studii şi cărţi de referinţă.

Citeşte şi

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare
Cafe Gradiva

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele
Cafe Gradiva

Am să mă întorc bărbat: Analiza unui caz de întoarcere a obiectelor rele

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar
Cafe Gradiva

Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Personalitatea psihotica si tortura memoriei

Personalitatea psihotica si tortura memoriei

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei
Cafe Gradiva

Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei

8 octombrie 2020
Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom
Cafe Gradiva

Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.