HomeFest
Am inceput sa organizez teatru si performance acum sapte ani sub titulatura lorgean theatre, primul teatrul de sufragerie din Romania. In primii ani evenimentele s-au intamplat numai in propria garsoniera, apoi spectatorii si-au dorit sa gazduiasca la randul lor spectacole. Asa a aparut campania ”Se joaca cu casa deschisa” care a insemnat o stagiune raspandita prin casele si apartamentele Bucurestiului. HomeFest a fost pasul firesc: un festival artistic organizat in spatii domestice. Daca primariile se ocupa de reabilitarea exterioara a blocurilor, noi ne-am propus sa reabilitam blocurile pe interior, prin arta de toate felurile. HomeFest inseamna teatru, expozitii (in camere si pe scara blocului) dans contemporan, conferinte, workshop-uri si concerte. Orice act cultural care intampla in spatiul public, noi ne-am propus sa-l aducem in casele oamenilor. Mai multi locatari ai apartamentelor Bucurestiului au devenit, de la prima editie, gazde de evenimente. Noi i-am numit, cu drag, parodiind terminologia de oengisti, operatori culturali domestici. Invitatii sunt vecinii de bloc, cartier si straini.
HomeFest propune transpunerea artei contemporane in spatiul privat si locuit. Timp de o saptamana locuitorii Bucurestiului au ocazia de a se intalni in diverse apartamente pentru a avea o experienta culturala inedita in blocul in care locuiesc sau in apropierea acestuia. Astfel, membrii unei comunitati au ocazia sa interactioneze cu ceilalti spectatori, intr-un context diferit de cel cu care sunt obisnuiti. Mai mult, ei au ocazia sa descopere noi valente ale spatiului domestic si ale blocului care contine acest spatiu, sa se apropie de cartier in alt fel decat au facut-o pana acum. Ca si in anii trecuti, proiectul nostru se bucura de sprijinul financiar al AFCN, iar din acest an si de cel al ARCUB. 2015 inseamna 17 case si apartamente, si tot atatea performance-uri, cu 35 de artisti din Norvegia, Israel, Iran, Finlanda, Austria si, desigur, Romania.
Intre public si artisti se stabileste o legatura mai directa decat in spatiile de joc obisnuite, iar spectatori au ocazia de a interactiona altfel decat de obicei. Locul unde se intalnesc toti actantii l-am numit domestic box, definit ca spatiul locuit in care au loc acte performative asumate, care pastreaza sau nu o forma dramatica. Acesta se activeaza, desigur, atunci cand el se produce o intalnire, cea dintre artisti si public, intalnire mediata de gazda direct (prin organizare) si indirect, prin spatiul pus la dispozitie, care devine implicit scenografia tuturor spectacolelor desfasurate in acea casa. Homemade culture este ceea ce se naste din aceasta intalnire, produsul viu generat in si de spatiul domestic.
Spre deosebire de black box, un spatiu care poate fi cu usurinta adaptat, micsorat, colorat, imaginat si re-imaginat, transformat conform nevoilor spectacolului si relatiei pe care regizorul sau artistii vor sa o creeze intre audienta si performeri, domestic box-ul nu este niciodata neutru. Daca in black box lipsa de repere este una estetica, peretii lui negri suportand orice modificare, in domestic box sunt provocate normele teatrale, cu scopul de a produce insa ceea ce si-a propus dintotdeauna teatrul: o intalnire. Esential pentru HomeFest este faptul ca spectatorii nu platesc bilet, ci aduc cate o carte. Cartile stranse ne vor ajuta sa stim exact cate persoane au participat la evenimentele noastre, fiind donate unei organizatii care si-a propus refacerea bibliotecilor rurale. Desigur, capacitatea redusa a spatiilor reduce din start posibilitatea participarii unui numar mare de oameni, transformand festivalul intr-unul exclusivist. Uneori e placut sa afli, in calitate de organizator, ca oamenii vorbesc despre ceea ce ai facut, fara ca sa fi avut sansa sa participe vreodata in mod direct. intr-o societate a transparentei, misterul trebuie pretuit si prezervat.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Sursa: e-zeppelin.ro
Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre