• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Homosexualitatea in psihanaliza. Scurt istoric

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Homosexualitatea in psihanaliza. Scurt istoric
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
Homosexualitatea in psihanaliza. Scurt istoric

Editura Trei va publica in noiembrie o utila istorie a psihanalizei postfreudiene sub titlul Experienta psihanalizei. Panorma psihanalizei contemporane (titlul original: Freud and Beyond). Autorii-psihanalisti Stephen A. Mitchell si Margaret J. Black surprind intr-un limbaj clar atat contributiile marilor nume (de la Klein si Sullivan la Kernberg si Kohut), dar si temele si curentele semnificative. Una dintre mizele constante din istoria psihanalizei se refera la gen si sexualitate si, mai specific, la orientarea sexuala, asa cum se poate vedea din fragmentul urmator, selectat din Experienta psihanalizei.

Freud a privit orientarea sexuala ca avand, in general, baze constituţionale. El era de parere ca, in multe cazuri, homosexualitatea nu era in mod primar defensiva sau avand origini psihodinamice; astfel, schimbarea orientarii sexuale a unui pacient nu reprezenta un scop adecvat al tratamentului analitic.

Cititi si Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Citeştedespre

Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Donald Trump presedintia identificare proiectiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

29 noiembrie 2020

Aceasta atitudine faţa de orientarea sexuala a fost una dintre puţinele trasaturi ale ideilor lui Freud pe care curentul psihanalitic principal din Statele Unite realmente le-a ignorat. Pe masura ce psihanaliza era adoptata in societatea americana, cu proeminentele ei curente homofobice, s-a instituit un tip diferit de determinism biologic. In anii 1950 şi 1960, poziţia care a dominat literatura psihanalitica americana a fost ca toţi oamenii sunt heterosexuali din punct de vedere constituţional şi ca homosexualitatea reprezinta un refugiu patologic, defensiv şi fobic, din faţa fricilor de castrare. Homosexualitatea a fost privita in mod variabil in termenii fixaţiei preoedipiene, ai dezvoltarii intrerupte, ai dinamicii narcisice, ai mamelor fuzionale, ai taţilor detaşaţi şi aşa mai departe.

Analiştii au fost presaţi sa adopte o poziţie directiva / sugestiva (Bieber, 1965; Hatterer, 1970; Ovesy, 1969; Soccarides, 1968), insistand ca pacienţii sa renunţe la orientarea lor sexuala şi dirijand in mod activ procesul transformarii in heterosexualitate. Toate acestea reflecta pasiunea celor care au creat aceasta poziţie, insa pare sa fi trecut neobservata distanţa pe care aceasta a luat-o faţa de viziunea lui Freud asupra orientarii sexuale şi de idealul analitic central al nondirectivitaţii.

Citeste despre psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger

Incepand cu jumatatea anilor ’80, abordarea directiva / sugestiva a fost discreditata in mai multe zone ale lumii analitice. La fel ca in cazul identitaţii de gen, au luat naştere teoriile neobiologice asupra orientarii sexuale. In ultima perioada s-a manifestat un interes considerabil faţa de neurofiziologia orientarii sexuale, unele studii timpurii controversate sugerand diferenţe la nivelul structurii cerebrale intre barbaţii homosexuali şi cei heterosexuali.

Richard Isay a avut o influenţa mare printre cei care au susţinut ca orientarea sexuala este in mod fundamental constituţionala şi ca nu poate fi supusa schimbarii; iar unele feministe radicale au susţinut ca toate femeile ar fi in mod natural bisexuale sau lesbiene daca nu ar exista obligativitatea heterosexualitaţii.
Pe de alta parte, majoritatea autorilor contemporani sunt inclinaţi sa priveasca orientarea sexuala, ca şi identitatea de gen ca fiind construcţii sociale şi psihologice complexe, in nici un caz simple extensii ale capacitaţilor noastre reproductive cu baze anatomice sau ale fiziologiei cerebrale. Odata ce sexualitatea este desprinsa de constituţie şi de funcţia reproductiva, patologizarea absoluta a homosexualitaţii nu mai este rezonabila. La randul ei, heterosexualitatea nu mai poate fi privita ca dezvoltandu-se in mod natural din biologia umana, ci reprezentand ceva care trebuie, de asemenea, sa fie explorat şi explicat.

Psihanaliza si gandirea psihanalitica in psihoterapie

* Freud a inclus homosexualitatea in categoria perversiunilor, deoarece el considera ca numai actul sexual genital heterosexual reprezinta organizarea sexuala „normala“. In terminologia lui Freud, perversiunile reprezinta fixaţii pregenitale cauzate fie de factori constituţionali (o pulsiune parţiala in exces), fie de conflict.

Foto: O caricatura descrie vederile unui psihoterapeut din anii ’60 care aplica notiuni de baza ale psihanalizei ca trauma pentru a explica orientarea sexuala: “Can Homosexuals be Changed?”, in Homosexuals Today, edited by Isadore Rubin, New York: Health Publications, 1965 – Beinecke Rare Book & Manuscript Library / Yale University Library via psycheandmuse.library.yale.edu

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? 

Tags: actul sexualheterosexualitatehomosexualitateperversiunepsihanalizăpsihoterapie de reorientare sexualăSigmund Freud

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Carl Gustav Jung Roland Jaccard
Cafe Gradiva

O întâlnire cu Carl Gustav Jung

by Roland Jaccard
1 decembrie 2020
Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
copilul corporalitate dorinta parintilor dolto
Psi

Copilul, corporalitate şi limbaj al dorinței părinților

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Ce inseamna sa fii tacanit (1974)

Ce inseamna sa fii tacanit (1974)

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Alejandro Jodorowsky Arborele genealogic
Psi

„Posesiunile” arborelui genealogic și „dezamorsarea” lor

19 ianuarie 2021
Familia patologica
Cafe Gradiva

Familia patologica

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.