Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Psihanaliza si film: De ce eu? de Tudor Giurgiu

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Cafe Gradiva
0
Psihanaliza si film: De ce eu? de Tudor Giurgiu
Share
psihanaliza si film de ce eu tudor giurgiu psihanalisti

Psihanaliza si film: De ce eu? de Tudor Giurgiu

Vizionat pe terenul interpretativ al psihanalistilor prezenti la Conferinta de Psihanaliza 2015, filmul De ce eu? al lui Tudor Giurgiu, propus intalnirii de cunoscutul critic de film Irina-Margareta Nistor, a produs o puternica impresie asupra publicului prezent, asa cum publicul s-a marturisit pe mai multe voci dupa vizionare. Discutiile ulterioare s-au bucurat de prezenta a regizorului Tudor Giurgiu insusi, care a vorbit despre ideea filmului si despre experientele sale interesante legate de documentarea si realizarea acestuia.

Dupa proiectie, discutiile au fost deschise de moderatorul intalnirii, psihanalistul Daniela Luca. Apoi a vorbit psihanalistul britanic Andrea Sabbadini, directorul prestigiosului Festival de Psihanaliza si Film de la Londra si, de la o vreme, o prezenta obisnuita in Romania, la manifestarile de psihanaliza si de psihanaliza si film de la noi. Andrea Sabbadini a citit trama filmului in cheie afectiva si larg psihanalitica, punctand momentele-cheie in psihologia personajului principal, procurorul Cristian Panduru. Esential este, pentru psihanalistul britanic, sa se obtina un raspuns la intrebarea daca tanarul procuror care va sfarsi tragic opunandu-se unui sistem corupt si pervers poate fi suspectat de simptome paranoice sau daca aceste reactii ale sale care ar putea fi astfel etichetate (si exista destule momente in film care sa ne trimita pe aceasta pista) sunt de fapt aparari sanatoase la presiunea permanenta si sufocanta exercitata de sistem.

andrea sabbadini tudor giurgiu irina nistor daniela luca psihanaliza
De la stanga la dreapta: Daniela Luca, Andrea Sabbadini, Tudor Giurgiu si Irina-Margareta Nistor

You said it all!, a concluzionat Tudor Giurgiu la finalul expozeului lui Sabbadini. In cuvantul sau, regizorul s-a concentrat asupra figurii procurorului Cristian Panait, din cazul real si de notorietate al caruia s-a inspirat indeaproape filmul De ce eu?. Ca si la alte interventii publice despre film, Tudor Giurgiu a reliefat coeficientul personal de implicare in acest subiect, incepand cu faptul ca a fost intrigat si provocat de gestul final, suicidal, al procurorului Cristian Panait, si continuand cu o serie de „coincidente”, surprinzatoare, intre traseul procurorului Panait si traseul sau. Cristian Panait si Tudor Giurgiu facand de altfel parte din aceeasi generatie; iar uneori „traseele” lor intersectandu-se si suprapunandu-se chiar la propriu, intr-un Bucuresti al deceniului zece. A reiesit ca Tudor Giurgiu s-a identificat intr-o mare – si surprinzatoare masura, in primul rand pentru sine – cu procurorul Cristian Panait, idealist „poate putin prea mult” si cu un parcurs intrerupt in imprejurari tulburatoare.

Citeştedespre

Noi Dostoievski sado-masochism

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

22 iunie 2022
Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022
Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022



Un loc amplu au ocupat in expunerea regizorului relatiile cu mediul de munca al procurorului, in etapa de documentare a filmului. A reiesit ca aceia care ar fi putut da raspunsuri cu privire la profilul lui Cristian Panait si unele indicii despre evolutia si sfarsitul sau au incercat consistent sa il scoata „nebun”, „paranoic” (asa cum apare si in film), stabilindu-se de altfel si o „premiera” postdecembrista a sistemului juridic, asa cum usor ironic s-a exprimat Tudor Giurgiu, respectiv a fost realizata pentru prima data o „expertiza psihiatrica post-mortem” (ceea ce spune totul!, a exclamat Andrea Sabbadini). Pe de alta parte, va voi dezamagi, a raspuns Tudor Giurgiu unei intrebari: nu a existat nici o interferenta de vreun fel a institutiilor implicate in viata profesionala a procurorului Cristian Panait in turnarea filmului, absolut nici una. (Presupunerea sa personala este insa, asa cum va explica mai tarziu, ca va fi existat un consemn ca respectivele institutii si persoane sa nu ia pozitie publica referitoare la acest caz evocat in film).

Interventiile din sala, ale psihanalistilor prezenti, au fost consistente, exprimand peste toate emotia incercata la vizionarea filmului si publicand felicitari pentru modul in care a fost realizat. Citez cateva idei exprimate in aceste interventii. Ramane o intrebare esentiala ce inseamna sa fii „normal” intr-un sistem atat de corupt si de pervertit, iar reactiile lui Cristian Panduru, redate in film, exprima bine aceasta nevoie de definire; in cunoscutul film Balanta al lui Lucian Pintilie exista un genial schimb de replici intre cele doua personaje principale ale unui cuplu care sintetizeaza exact aceasta realitate si aceasta dilema: „- Daca vom avea un copil, va fi fie oligofren, fie genial. – Daca va fi normal, atunci il voi omori cu mana mea.” (Irena Talaban). S-a observat cum, in acest climat de confuzie intretinuta, sistemul utilizeaza secvente mari de adevaruri, dar in rama minciunii, iar asta ii arata cum nu se poate mai bine natura perversa; personajul principal ar fi avut nevoie de o figura paterna care sa ii spuna care este adevarul (Brindusa Orasanu). Aceasta tacere a autoritatilor implicate in cazul Cristian Panait este de fapt una tensionata, nelinistitoare, caracteristica unui context postdecembrist mai general, si e inca o cale lunga si spinoasa pana la momentul in care tacerea va insemna intr-adevar liniste (Radu Clit).

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

In ansamblu, intalnirea dintre psihanalisti si film sau intre psihanalisti si regizorul Tudor Giurgiu mi s-a parut consistenta si „in adevar”, ceea ce mi se pare o buna performanta, mai ales ca primii „au jucat acasa”, dar si pentru ca stim cat de greu, din cateva puncte de vedere, este in general sa stabilesti un dialog in campul psihanalizei culturale. Tudor Giurgiu a parut sincer interesat de aceasta intalnire, fara obisnuitele (si, desigur, firestile) defense sau nu prea mari, iar dialogul cu psihanalistii – real. Si, nu fara importanta, nu au intrat pe albia discutiilor unui cenaclu de film (interesante, dar nespecifice aici), ci, fara sa devina pretioase ori tributare jargonului breslei, au ramas in termenii observatiei psihanalitice si ai verbalizarii trairilor personale autentice.

psihanalist Dorin-Liviu Bîtfoi psihoterapeut Bucuresti Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihanalist -in-formare, scriitor si jurnalist. A fondat si conduce AIPsA, Cafe Gradiva si Psihoo. Cea mai recenta carte publicata: Asa s-a nascut omul nou. In Romania anilor ’50.

Toate articolele acestui autor

Vedeti aici filmul evenimentelor Conferintei Internationale de Psihanaliza 2015 >>>

Foto: deceeu.ro

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti?

>> Cu ce se ocupă un psihanalist

Tags: Arteautor: Dorin-Liviu Bîtfoimanifestare 2015: A VII-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Psihanaliză a Societăţii Române de Psihanalizăparanoiaparanoicpsihanaliza si filmrubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Vino şi vezivideo a

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

Proiectionistul Oedip José Maria Cabral
Psihanaliză

Proiecționistul, încă un Oedip literal

by Marin Marian-Bălaşa
7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud
Psi

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

by Marin Marian-Bălaşa
15 iunie 2021
Scriitorul Andrew Solomon
Cultură

Scriitorul Andrew Solomon despre povestea de viaţă, nevoia de sens și politica identității

by Alexandra Frîncu
9 iunie 2021
Load More
Next Post
Conferinta de Psihanaliza 2015 in imagini

Conferinta de Psihanaliza 2015 in imagini

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Alfred Adler despre sentimentul de inferioritate si fenomenul de supracompensare
Cafe Gradiva

Alfred Adler despre sentimentul de inferioritate si fenomenul de supracompensare

8 octombrie 2020
Perioada postimediată traumei
Cafe Gradiva

Perioada postimediată traumei

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.