Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Serge Frisch: Adaptarile dispozitivului analitic in functie de situatiile clinice

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Cafe Gradiva
2
Serge Frisch: Adaptarile dispozitivului analitic in functie de situatiile clinice
76
SHARES
Share
serge frisch rita teodoru gianina micu psihanalisti
Serge Frisch, presedintele Federatiei Europene de Psihanaliza, incadrat de Gianina Micu si Rita Teodoru,
presedintele in functie si presedintele ales al Societatii Romane de Psihanaliza

Serge Frisch: Adaptarile dispozitivului analitic in functie de situatiile clinice

Intentia psihanalistului Serge Frisch, presedintele Federatiei Europene de Psihanaliza, explicit declarata inca din debutul prezentarii sale la Conferinta de Psihanaliza 2015, a fost de a arata cat de important este pentru psihanalist, in profesia si activitatea sa, sa inteleaga in profunzime si sa integreze psihic dispozitivul analitic, asa incat sa il poata adapta lesne la situatii clinice ce ies din marginile tratamentului-tip. Termenul de „tratament” fiind considerat de Serge Frisch in dublu sens, ca modalitate terapeutica si ca transformare a materialului inconstient. Rezultatul procesului analitic putand fi evaluat prin aspectele productivitatii psihice, nu prin eliminarea simptomelor. Tratament, deci – ca evolutie, proces, schimbare, transformare.

Psihanalistul Serge Frisch si-a ilustrat ideile printr-o destul de ampla vigneta clinica. Vom ramane insa la nivelul consideratiilor sale teoretice, incadrate istoric si bazate pe de alta parte pe marea sa experienta clinica – dar si ca supervizor si profesor.

Cadrul analitic (sau, cu terminologia actuala, dispozitivul analitic) a fost propus, cum bine se stie, chiar de Sigmund Freud – numarul regulat de sedinte saptamanale, plata sedintelor, asocierea libera si toate celelalte reguli care delimiteaza cadrul. Se vede din aceste reguli ca avem un cadru sau un dispozitiv stabil, fixat de psihanalist si care le permite analistului si pacientului sa observe procesele psihice ce se desfasoara in acest dispozitiv si datorita acestui dispozitiv. Acest tip de dispozitiv nu este potrivit insa pentru toti pacientii, asa cum Freud insusi observa, nu fara regret, trimitand, foarte probabil, la pacientii care nu sunt nevrotici – ci, cu un termen preferat de Frisch, pre-nevrotici: cu un psihism mai nestructurat, cu probleme de simbolizare, cu dificultati in asocieri.

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022
Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022

In fapt, Serge Frisch realizeaza un tablou destul de detaliat al „situatiei clinice pre-nevrotice”, extrem de diferita, aceasta, fata de cea nevrotica. Pacientul pre-nevrotic se manifesta cu totul altfel, relatia sa de obiect este exprimata altfel, transferul e altfel, drept care si contratransferul difera, ca si interventia terapeutica.

O paranteza, aici, foarte sugestiva insa pentru o anumita confuzie in abordare. Studentii sai la psihologie problematizeaza exclusiv nevroza, prin intrebari clasice precum: Cu ce problema ati venit? Ce doriti sa schimbati in viata dv.? Problema este ca pacientii pre-nevrotici nu inteleg acest gen de intrebari si nici nu pot formula in acesti termeni, avand alte forme de a exprima o „solicitare”: treceri la act, simptome antisociale, somatizari, tentative de suicid, scarificari; ori alte modalitati: nu mai pot continua asa, nu ma simt bine etc. Ceea ce incearca mai intai de toate pacientii pre-nevrotici este tocmai sa se limpezeasca in privinta a ceea ce solicita.

O alta eroare frecventa de intelegere sau de situare a psihoterapeutilor mai tineri si mai neexperimentati apare in abordarea traumei: psihoterapeutii sunt inclinati, „in mod natural”, sa „repare” – „prea multul traumei ori prea putinul iubirii obiectelor primare”. Dupa Frisch, este inutil, ba chiar daunator, obiectele reparatoare fiind de gasit in viata reala a pacientilor, in familie sau printre prieteni. Solicitarea pacientului si sarcina psihoterapeutului ar fi „sa umple cu dragoste atunci cand ei traiesc ca un butoi fara fund”. Or, este imposibil sa umpli un butoi fara fund, butoiul trebuie reparat. Iata care e sarcina psihanalistului, asadar cu totul si cu totul alta decat urmarea naturalei inclinatii la reparatie.

Revenind la dispozitivul terapeutic, in coordonatele clasice descrise de Freud, Frisch ridica problema felului in care psihoterapeutul se poate raporta la acesta – respectiv nu prin invatare, nu prin intelect, nu la scoala, nu prin lecturi; ci „printr-o lunga si lenta interiorizare in propria sa psihanaliza si in parcursul de formare psihanalitica”. Interiorizat, acest dispozitiv va fi adaptat in situatia unor practici clinice diferite.

>> Cu ce se ocupă un psihanalist

Psihanalistul Rita Teodoru, noul presedinte ales al Societatii Romane de Psihanaliza, aici in calitate de discutant al lucrarii prezentate de Serge Frisch, a aratat ca ideea limitelor psihanalizei pune pe tapet chestiunea dificultatilor pe care psihoterapeutii le intampina in activitatea lor, incepand chiar cu Freud, care si-a reconfigurat permanent conceptiile, fiind din acest punct de vedere un model de urmat. Limitele au fost cele care au determinat progresul in psihanaliza. Sa nu fim freudieni in aceasta privinta ar insemna sa privim cum curge raul fara sa ne lasam purtati de el. Si Rita Teodoru citeaza indemnul lui André Green (1975): Esential pentru psihanaliza este sa pastram mostenirea lui Freud integrand noile contributii.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Cateva aspecte importante pentru activitatea psihanalistului a mai avut in vedere Rita Teodoru. Flexibilitatea limitelor si multitudinea semnificatiilor, iata ce trebuie pastrat mereu in minte, cel putin in mintea analistului. Munca psihanalistului este cea de a-i oferi pacientului un container pentru continutul sau si un continut pentru containerul sau. In acest context si ramanand in campul discutiei despre limitele psihanalizei, setting-ul e o tacere care le permite variabilelor sa se manifeste.

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Raspunzand interventiilor si comentariilor ulterioare din sala, Serge Frisch si-a exprimat o convingere personala – si anume ca intr-o psihoterapie este mult mai important ca pacientul sa reuseasca sa se joace (in acord cu sensurile cuvantului frantuzesc jeu) decat ca psihoterapeutul sa isi propune sa trateze cutare sau cutare simptom. Serge Frisch a trasat de asemenea o distinctie utila – si anume cea dintre a fi „mut” (mute – in engleza) si a fi „tacut” (silent): sensuri fundamental diferite. Evident, este dezirabil ca psihanalistul sa fie nu mut, ci tacut. Tacut – pentru a-i lasa pacientului timp si spatiu psihic pentru a veni cu continuturile sale, cu inconstientul. Tacut: ping pongul nu este psihoterapie.

psihanalist Dorin-Liviu Bîtfoi psihoterapeut Bucuresti Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihanalist -in-formare, scriitor si jurnalist. A fondat si conduce AIPsA, Cafe Gradiva si Psihoo. Cea mai recenta carte publicata: Asa s-a nascut omul nou. In Romania anilor ’50.

Toate articolele acestui autor

Vedeti aici filmul evenimentelor Conferintei Internationale de Psihanaliza 2015 >>>

Tags: autor: Dorin-Liviu Bîtfoicadru analiticdispozitiv analiticmanifestare 2015: A VII-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Psihanaliză a Societăţii Române de Psihanalizăpre-nevroticrubrică: GradivariumsettingSigmund Freud

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

La mulți ani 2022!
Societate

La mulți ani 2022!

by Cafe Gradiva
14 februarie 2022
adolescenta un exod ambivalent
Psihologie

Adolescența, un exod ambivalent, între 14/15 ani și 18/25 ani

by Alexandra Frîncu
30 noiembrie 2021
Psihiatrul Karl Deisseroth
Psihiatrie

Cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth: Coronavirusul ne-a schimbat pe toţi

by Cafe Gradiva
20 octombrie 2021
Load More
Next Post
Nadia Bujor: Limita, doliu si creativitate

Nadia Bujor: Limita, doliu si creativitate

Comments 2

  1. Ioana Marculescu says:
    7 ani ago

    Multumesc, Dorin! Inteleg din relatare ca psihanaliza merge inainte…

    Răspunde
    • Dorin-Liviu Bîtfoi says:
      7 ani ago

      Cu placere! Merge…

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Nevroză traumatică şi prăbuşire narcisică
Cafe Gradiva

Nevroză traumatică şi prăbuşire narcisică

22 noiembrie 2020
Personalitatea narcisica si „cel mai bun” doctor
Cafe Gradiva

Personalitatea narcisica si „cel mai bun” doctor

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.