Tulburarea obsesiv-compulsiva si o secventa din viata cotidiana
Te pregatesti sa pleci in vacanta mult visata si indelung planuita. Toate bagajele sunt aranjate atent in fata usii si asteapta cuminti sa fie transportate catre masina care te va duce la gara. Verifici biletele de tren. Vrei sa te asiguri ca totul e in regula. Mai verifici inca o data biletele, data si ora plecarii, numarul locurilor in tren si destinatia. Iti pui pantofii, inchei haina, verifici lumina, gazele, apa. Iesi din casa, incui usa. Verifici usa. O ultima privire catre casa care va ramane pustie pentru o vreme, apoi urci in taxi. In drum spre gara, mai verifici, pentru ultima data, biletele. Totul e in regula. Te afli in tren, in drum spre vacanta. Te simti usurat. Gandurile iti zboara deja de la grijile legate de casa, apa, gaz, curent, facturi catre zilele de relaxare care stau in fata.
Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre
Tabloul de mai sus surprinde o realitate cu care multi dintre noi ne confruntam inainte de a ne parasi locuinta pentru o vreme. Verificam, mai verificam o data, verificam de trei ori chiar. Asta, insa, nu ne face obsesivi-compulsivi. Ne plac ordinea, planificarile minutioase, detaliile aranjate – ne fac sa ne simtim mai in siguranta si in control. Nici acest lucru nu indica faptul ca am suferi de tulburare obsesiv-compulsiva. Si totusi, in vocabularul obisnuit, auzim tot mai des de TOC (tulburare obsesiv-compulsiva) asociat cu te miri ce persoane si situatii. Atunci…
Ce este tulburarea obsesiv-compulsiva?
Tulburarea obsesiv-compulsiva, asa cum se deduce din insasi denumirea sa, trimite la o patologie. Una in care cel suferind aceasta tulburare se caracterizeaza prin prezenta intruziva, de necontrolat si repetitiva a unor ganduri care ii invadeaza mintea si pe care nu le poate opri. Acestea se numesc obsesii. Obsesiile pot avea teme extrem de variate. De la cea a contaminarii, la nevoia imperativa de a sti lucrurile intr-o anumita ordine care nu poate fi schimbata, pana la tema indoielii excesive, a fricii extreme ca ai putea produce un rau sau a imaginilor obsedante de natura sexuala. Toate aceste obsesii sunt invalidante pentru viata personala si sociala, ele stand la baza a ceea ce se numeste compulsie. Compulsia este un comportament repetitiv, de cele mai multe ori cu caracter ritualic, cu rolul de a diminua anxietatea provocata de obsesie si de a neutraliza efectele gandurilor intruzive asupra mintii. Prin urmare, obsesiile care au in centru ideea de contaminare vor fi urmate de compulsia spalatului pe maini. Actiune la fel de invalidanta, cu atat mai mult cu cat ea se poate prelungi pentru mai multe ore intr-o zi. Obsesiile legate de indoiala excesiva vor incerca sa fie anihilate prin ritualul verificarii si al numaratului. Cele cu privire la ideile sexuale iau calea unor compulsii legate de ritualuri religioase de curatire nesfarsite.
Adevarata tragedie in tulburarea obsesiv-compulsiva este data de caracterul egodistonic, adica cel diagnosticat cu aceasta tulburare o resimte ca pe ceva intruziv si invalidant pentru el.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Vezi tulburarea obsesiv-compulsiva in 3 minute
Tulburarea obsesiv-compulsiva si cauzele ei
Tulburarea obsesiv-compulsiva are multiple cauze, studii recente concentrandu-se asupra functionarii creierului in astfel de cazuri. S-a descoperit, de pilda, ca prezenta gandurilor cu caracter intruziv sunt corelate cu hiperactivitatea anasamblului de circuite din creier. Sigur, exista si alti factori care contribuie la etiologia legata de tulburarea obsesiv-compulsiva, precum cei ce tin de istoricul personal emotional al individului. Intelegand cauzele si simptomele acestei tulburari, vom ajunge sa intelegem mai bine suferinta persoanelor cu aceasta afectiune si vom avea cunostintele necesare pentru a-i sprijini in drumul catre vindecare.
Tulburarea obsesiv-compulsiva si obsesia contaminarii
A. este o femeie care sufera de obsesii si compulsii. Ea crede ca orice din casa ei care ar contine cuvantul „Arad” va fi contaminat negresit. Asadar, acest cuvant, „Arad”, este pentru A. un purtator de virusi si de moarte. Se va dedica, prin urmare, eliminarii acestui infestator din casa si viata ei. Va distruge toate scrisorile primite de la o destinatie care contine „Arad”, va elimina toate revistele, ziarele, produsele care amintesc denumirea care ii provoaca atata zbucium. Linistea ei depinde de acest ritual de curatire. Liniste care nu va dura, insa, pentru ca actiunile dedicate eliminarii cuvantului „diavolesc” ii vor stirbi in totalitate viata personala si pe cea sociala.
Alexa Plescan
este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.