Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

De ce sunt femeile batrane intruchiparea Raului in basmele pentru copii?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
De ce sunt femeile batrane intruchiparea Raului in basmele pentru copii?
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
alba ca zapada vrajitoare mama buna mama rea clivaj melanie klein

De ce femeile batrane din basme si povesti pentru copii sunt, de multe ori, intruchipari ale Raului? De la Alba ca Zapada pana la Hansel si Gretel vedem figuri feminine hidoase cu pielea zbarcita, negi, nas si urechi mari, dinti negri si haine ponosite. Ele sunt adesea femei batrane, vrajitoare a caror ocupatie este magia si a caror placere este de a manca de vii copiii. Sa ne amintim scena din Alba ca Zapada in care regina-mama-vitrega se transforma intr-o baba urata care cauta s-o omoare pe fata plecata de acasa. In Hansel si Gretel, copiii intalnesc in calea lor prin padure o casuta din turta dulce in care-si duce veacul o vrajitoare care mananca pe cei mici. Nu departe de acest portret se afla si personajul mamei vitrege din Cenusareasa care, fara sa faca vraji diabolice, o exploateaza totusi pe fiica cea mica fara pic de mila. Sa nu uitam nici de Ariel si de vrajitoarea Ursula, cea care ravneste dupa vocea fermecatoare a tinerei fete. Nu se va lasa pana cand nu va obtine ceea ce isi doreste.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Acum ca ne-am amintit cateva dintre secventele cheie in care apar figuri feminine rele, sa revenim la intrebarea initiala: de ce fata raului din basme se ascunde in spatele chipului unei femei batrane?

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm

De ce Hitler era plictisitor

5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

23 decembrie 2020

Maria Tatar preda un curs de folclor si mitologie la Harvard. Ea observa ca una dintre cele mai infricosatoare scene, mai mult chiar pentru adulti decat pentru copii, este cea din Alba ca Zapada in care mama vitrega se transforma dintr-o femeie frumoasa si carismatica intr-o batrana respingatoare. Maria Tatar crede ca acest episod este atat de odios mai ales pentru ca el comprima procesul imbatranirii in mai putin de 20 secunde. Explicatia pentru existenta acestor personaje feminine negative este aceea portivit careia figura cea mai puternica in primele luni de viata ale unui copil este mama sa. Copiii folosesc o cale de a imparti, de a cliva figura materna intr-o mama rea care se ocupa de reguli, limite, comportament, o mama care se poate infuria pe copilul ei si intr-o mama buna care este protectoare, iubitoare si care isi ingrijeste bebelusul. Sustinem explicatia data de Maria Tatar care vine in sprijinul psihanalistului Melania Klein care, de asemenea, sustine existenta unui clivaj in mintea sugarului intre mama buna si mama rea, intre sanul bun si sanul rau. Pe masura ce bebelusul creste, copilul integreaza cele doua imagini intr-una singura, unitara. Astfel copilul introiecteaza figura unei mame iubitoare care protejeaza si a unei mame care pune limite, care nu satisface imediat dorintele bebelusului etc. intr-una singura: mama este si cea care iubeste si protejeaza si cea care pune reguli si frustreaza.

Citeste despre sanul bun si sanul rau la Melanie Klein

De ce sunt femeile batrane intruchiparea Raului in basmele pentru copii?

Probabil ca unul dintre cele mai infricosatoare personaje feminine este Baba Yaga, un personaj apartinanad mitologiei ruse. Ea este o baba cu nas lung si ascutit, cu un dinte de fier. Are picioare de gaina si rapeste copiii pentru a-i manca ulterior. Baba Yaga a provocat insomnie copiilor est-europeni de-a lungul secolelor. In Romania, copiii care nu vroiau sa doarma sau sa manance erau amenintati cu baba care urma sa vina cu un sac mare si sa-i fure pe micutii neascultatori. Pe langa aceasta functie canibalica a Babei Yaga, mitologia ii atribuie si una umana. Ea o ajuta pe o fetita ratacita in padure sa gaseasca drumul spre casa. Iata cum cele doua figuri, cea diabolica si cea umana, se integreaza intr-una unitara. Aceasta este adevarata forta a acestor personaje, subliniaza Maria Tatar. Pe de o parte, amenintarea canibalica, agresiva. Pe de alta, interventia benefica ce duce catre un sfarsit fericit.

Psiholog copii: cand sa merg la psiholog

Sheldon Cashdan, autorul lucrarii Vrajitoarea trebuie sa moara (ed. Trei, 2009), remarca:

Mare parte din existenta umana impune reconcilierea scindarilor elementare ale Sinelui care ne guverneaza relatiile cu ceilalti: atragator versus respingator, loial versus neloial, valoros versus nevalorors. Aceste scindari isi au inceputul in separarea cruda a lumii copilului in senzatii care provoaca satisfactie (bune) si senzatii nesatisfacatoare (rele): plinatatea este buna, lipsa este rea, caldura este buna, frigul este rau, a fi tinut in brate este bine, a fi privat de contact este rau. Cu mult inainte de a putea atribui etichetari verbale binelui sau raului, o inteligenta senzoriala primitiva le da copiilor posibilitatea sa recunoasca faptul ca lumea – ori ceea ce exista – se imparte in bine si rau.

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

De ce sunt femeile batrane intruchiparea Raului in basmele pentru copii?

Alexa Plescan

este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.

Toate articolele acestui autor

Tags: Arteautor: Alexa BîtfoiclivajMelanie Kleinrubrică: Atenţie se interpretează!

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric
Psi

Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

by Alexa Bîtfoi
29 noiembrie 2020
Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei
Cafe Gradiva

Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic
Cafe Gradiva

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Oglinda motivationala IKEA si stima de sine

Oglinda motivationala IKEA si stima de sine

Comments 1

  1. Tine says:
    5 ani ago

    http://www.edituratrei.ro/product.php/Sheldon_Cashdan_Vr%C4%83jitoarea_trebuie_s%C4%83_moar%C4%83_Psihologia_basmului/2209/

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Ediţia Freud la capăt de drum
Cafe Gradiva

Ediţia Freud la capăt de drum

8 octombrie 2020
Metagenealogia Alejandro Jodorowsky arborele familial
Psi

Metagenealogia, între comoara şi capcana arborelui familial

15 decembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.