
Trauma psihologica, iata cu ce se confrunta nu putini dintre refugiatii din Orientul Apropiat si din Africa care isi cauta adapost in Europa din cauza atrocitatilor razboaielor si a saraciei, sustin rezultatele unui studiu foarte recent realizat de Departamentul de Medicina al Universitatii din Dresda, intr-un azil de refugiaţi din acest oraş.
Mai exact refugiaţii se confruntă cu tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) si cu alte traume psihologice, ne spun rezultatele foarte partiale ale studiului realizat de universitarii germani.
Potrivit studiului,16 din cele 23 de persoane care au răspuns chestionarelor psihologice au avut experienta razboiului, al torturilor si al altor traume, in timp ce 17 persoane au intrunit criteriile tulburarea de stres posttraumatic ori pentru alte tulburari.
Aceste rezultate subliniaza importanta serviciilor de sanatate mintala pentru refugiati, spun autorii studiului. Provocarile nu sunt deloc mici, o echipa de voluntari formata din doctori si studenti din Dresda tratand intre 60 si 90 de pacienti refugiati zilnic.
Potrivit lui Enrico Ullmann, conducatorul studiului, si opiniei colegilor sai,
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Conform previziunilor cu privire la afluxul de refugiati in statul german Saxonia, ne asteptam sa vina circa 20 000 de persoane cu tulburare de stres posttraumatic. Acest numar de pacienti cu probleme de sanatate mintala impune un efort de cooperare intre factorii de decizie din sanatate si cei politici, asa incat sa facem fata acestei provocari si sa putem sa asiguram un tratament adecvat.
Cercetatorii mai subliniaza si faptul ca stigmatizarea refugiatilor le poate agrava traumele.
Un numar de circa 1 milion de refugiati sunt estimati sa soseasca in Germania in 2015, in cel mai mare val de emigrare in Europa de la al II-lea Razboi Mondial incoace. Conform agentiei pentru refugiati a ONU, la sfarsitul anului 2014 circa 59,5 milioane de oameni au fost dislocati in toata lumea din locurile lor de rezidenta, un numar in crestere fata de cel din 2013 – 51,2 milioane. Principala cauza a acestei cresteri este, desigur, conflictul armat din Siria, dar se adauga totodata si refugiatii din Eritrea, Afganistan si din alte zone de conflict.
Sursa: livescience.com
Acea categorie de refugiati ce provin din Africa sau din alte tari europene/asiatice care nu ar avea mare contact direct cu razboaiele si conflictele interne, ci mai degraba cu conflictele cu propria viata, ei cred ca nu ar trebui sa fie neglijati atat de mult. Multi(daca nu chiar toti) sunt oameni care au trait toata viata in cel mai josnic stadiu al saraciei, acel stadiu de subzistenta.