Recentele atentate teroriste de la Paris au adus in discutie o serie de probleme legate de felul in care gestionam consecintele psihologice pe care le au astfel de evenimente asupra oamenilor. Propun, in continuare, sa ne aplecam atentia asupra modului in care le vorbim copiilor despre evenimentele tragice. Cum le vorbim despre actiuni cu efect traumatic carora le este greu de atribuit un sens chiar si de catre adulti.
Fie ca este vorba despre un eveniment traumatic personal (moartea cuiva drag, divortul etc.), fie ca vorbim despre o trauma colectiva (atentate teroriste, accidentul de la clubul Colectiv etc.), ca parinti, ne confruntam cu o dubla dificultate: pe de-o parte aceea de a elabora propriile sentimente de durere, pe de alta cea legata de ajutorul pe care trebuie sa-l oferim copiilor nostri in astfel de momente. Asadar, cum sa le vorbim copiilor despre un eveniment tragic intr-un mod optim?
- Vorbeste-i copilului!
Este mic, nu intelege!
sau
Dorim sa-l protejam pe copil de asemenea atrocitati, de aceea alegem sa nu vorbim despre evenimente tragice.
Aceste decizii reflecta intentia buna a parintilor de a-i tine pe micuti departe de evenimente care implica o suferinta intensa. Cu toate acestea, sunt foarte multe sanse ca cei mici sa afle din alte surse: de la gradinita, de la un prieten, de la scoala, internet, televizor etc. Este mult mai bine pentru copil ca parintii sa fie cei care-i comunica stirea nefericita decat s-o afle singur din alta parte.
- Asculta-l pe copil!
De ce sa omori oameni inocenti?
sau
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Ce inseamna sa fii terorist?
sau
Ce putem face ca asemenea tragedii sa nu se mai intample?
A raspunde la astfel de intrebari constituie o intreprindere dificila pentru parinti. Nu exista un raspuns standard, ci opinii diverse impartasite de persoane diferite. Pentru a-i ajuta totusi pe copii sa gaseasca raspuns unor intrebari dificile, de pilda, Ministerul Educatiei din Franta a conceput o campanie special creata pentru copii despre atentatele din Paris. Proiectul a constat in realizarea unor desene care sa explice, pe intelesul copiilor, tragedia care i-a lovit pe parizieni saptamana trecuta. Turnul Eiffel este in lacrimi si, alaturi de el, o multime de copii isi dau mana in semn de solidaritate. Teroristii sunt descrisi ca persoane care folosesc teroarea si violenta pentru a-si impune ideile asupra celorlalti. Un desen il are in centru pe un baietel care exclama:
Terorismul ma sperie!
Drept raspuns, o fetita spune
Dar teroristii sunt chiar mai speriati de libertate!
- Reasigura-ti copilul
Sa-i vorbesti copilului despre moarte sau despre un act de violenta poate fi dificil daca insusi copilul simte ca se afla in pericol. De aceea e important sa li se explice micutilor ca evenimentul tragic nu este ceva obisnuit, ci este un act care se intampla rar. De asemenea, copiii trebuie sa stie ca exista persoane special pregatite pentru a investiga tragediile si pentru a lucra la prevenirea lor. Adultii ii pot reasigura pe copii spunandu-le ca presedintele si alte persoane importante in stat au intervenit imediat pentru ca oamenii sa fie in siguranta.
- Fii disponibil pentru copil
Nu in ultimul rand, fii disponibil pentru copil. Daca vezi ca se simte trist sau preocupat, petrece timp mai mult cu el. Asta il va ajuta sa se simta in siguranta. Nu il bombarda cu prea multe informatii legate de evenimentul tragic, asteapta mai degraba ca el sa puna intrebari. Cand o face, raspunde-i cu deschidere si onestitate. Respectarea rutinei copilului este deosebit de importanta in gestionarea psihica a unui eveniment tragic. Dupa ce socul a trecut, revino la programul obisnuit al copilului. Rutina zilnica reprezinta o forma practica de alinare pentru cei mici.
Alexa Plescan
este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.