• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Cum le vorbim copiilor despre evenimentele tragice

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Cum le vorbim copiilor despre evenimentele tragice
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
turnul eiffel paris atac terorist copii
Foto: Astrapi, www.theguardian.com

Recentele atentate teroriste de la Paris au adus in discutie o serie de probleme legate de felul in care gestionam consecintele psihologice pe care le au astfel de evenimente asupra oamenilor. Propun, in continuare, sa ne aplecam atentia asupra modului in care le vorbim copiilor despre evenimentele tragice. Cum le vorbim despre actiuni cu efect traumatic carora le este greu de atribuit un sens chiar si de catre adulti.

Fie ca este vorba despre un eveniment traumatic personal (moartea cuiva drag, divortul etc.), fie ca vorbim despre o trauma colectiva (atentate teroriste, accidentul de la clubul Colectiv etc.), ca parinti, ne confruntam cu o dubla dificultate: pe de-o parte aceea de a elabora propriile sentimente de durere, pe de alta cea legata de ajutorul pe care trebuie sa-l oferim copiilor nostri in astfel de momente. Asadar, cum sa le vorbim copiilor despre un eveniment tragic intr-un mod optim?

  • Vorbeste-i copilului!
Foarte important este ca parintii sa fie cei care ii dau primii vestea nefericita copilului. Evitarea discutiei despre subiecte foarte dureroase cu copilul nu este benefica pentru acesta. Auzim adesea formulari precum

Este mic, nu intelege!

sau

Citeştedespre

Desenele copiilor şi terapeutul

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

26 ianuarie 2021
Educaţie, învăţare, copilărie

Educaţie, învăţare şi o irepetabilă copilărie

2 decembrie 2020
Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

29 noiembrie 2020

Dorim sa-l protejam pe copil de asemenea atrocitati, de aceea alegem sa nu vorbim despre evenimente tragice. 

Aceste decizii reflecta intentia buna a parintilor de a-i tine pe micuti departe de evenimente care implica o suferinta intensa. Cu toate acestea, sunt foarte multe sanse ca cei mici sa afle din alte surse: de la gradinita, de la un prieten, de la scoala, internet, televizor etc. Este mult mai bine pentru copil ca parintii sa fie cei care-i comunica stirea nefericita decat s-o afle singur din alta parte.

  • Asculta-l pe copil!
Dupa ce copilul a primit vestea, asculta-l cu atentie. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre sentimentele pe care le are in legatura cu ceea ce tocmai a aflat. Va fi vorba despre emotii intense de teama, de furie, de neputinta. Copiii pot pune intrebari dificile:

De ce sa omori oameni inocenti?

sau

Ce inseamna sa fii terorist? 

sau

Ce putem face ca asemenea tragedii sa nu se mai intample? 

A raspunde la astfel de intrebari constituie o intreprindere dificila pentru parinti. Nu exista un raspuns standard, ci opinii diverse impartasite de persoane diferite. Pentru a-i ajuta totusi pe copii sa gaseasca raspuns unor intrebari dificile, de pilda, Ministerul Educatiei din Franta a conceput o campanie special creata pentru copii despre atentatele din Paris. Proiectul a constat in realizarea unor desene care sa explice, pe intelesul copiilor, tragedia care i-a lovit pe parizieni saptamana trecuta. Turnul Eiffel este in lacrimi si, alaturi de el, o multime de copii isi dau mana in semn de solidaritate. Teroristii sunt descrisi ca persoane care folosesc teroarea si violenta pentru a-si impune ideile asupra celorlalti. Un desen il are in centru pe un baietel care exclama:

Terorismul ma sperie!

Drept raspuns, o fetita spune

Dar teroristii sunt chiar mai speriati de libertate!

paris atac terorist copii.jpg
  • Reasigura-ti copilul

Sa-i vorbesti copilului despre moarte sau despre un act de violenta poate fi dificil daca insusi copilul simte ca se afla in pericol. De aceea e important sa li se explice micutilor ca evenimentul tragic nu este ceva obisnuit, ci este un act care se intampla rar. De asemenea, copiii trebuie sa stie ca exista persoane special pregatite pentru a investiga tragediile si pentru a lucra la prevenirea lor. Adultii ii pot reasigura pe copii spunandu-le ca presedintele si alte persoane importante in stat au intervenit imediat pentru ca oamenii sa fie in siguranta.

  • Fii disponibil pentru copil

Nu in ultimul rand, fii disponibil pentru copil. Daca vezi ca se simte trist sau preocupat, petrece timp mai mult cu el. Asta il va ajuta sa se simta in siguranta. Nu il bombarda cu prea multe informatii legate de evenimentul tragic, asteapta mai degraba ca el sa puna intrebari. Cand o face, raspunde-i cu deschidere si onestitate. Respectarea rutinei copilului este deosebit de importanta in gestionarea psihica a unui eveniment tragic. Dupa ce socul a trecut, revino la programul obisnuit al copilului. Rutina zilnica reprezinta o forma practica de alinare pentru cei mici.

Cum le vorbim copiilor despre evenimentele tragice

Alexa Plescan

este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexa Bîtfoirubrică: În mintea copiilor

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
copilul corporalitate dorinta parintilor dolto
Psi

Copilul, corporalitate şi limbaj al dorinței părinților

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
copil parinte psihoterapeut dolto
Psi

Dar adulţii chiar îi înţeleg pe copii? Ce crede Françoise Dolto

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Marina Abramovic & Ulay: Un cuplu extraordinar, in arta si in viata

Marina Abramovic & Ulay: Un cuplu extraordinar, in arta si in viata

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Gustave Le Bon despre ideile si rationamentele multimilor
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre ideile si rationamentele multimilor

22 noiembrie 2020
Gustave Le Bon despre caracteristicile multimii
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre caracteristicile multimii

27 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.