Dependenta de telefonul mobil este un subiect care intereseaza tot mai mult. Specialisti in domeniul sanatatii fizice si mintale, cei care au in ingrijire copii, artisti, cu totii atrag atentia asupra unui fenomen alienant ale carui consecinte vor fi vizibile si in generatiile viitoare.
Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre
A devenit aproape imposibil contactul vizual intre oamenii aflati intr-un mijloc de transport in comun. Toti privesc intr-un ecran micut si urmaresc ultimele date actualizate pe retele de socializare sau joaca jocuri cu monstruleti care trebuie sa manance bomboane intr-un timp cat mai scurt. Pe strazi, daca oamenii nu butoneaza, sunt preocupati de selfie-uri: cu cladiri, cu inghetata, la fast-food si la scoala. Toaletele cluburilor par studiouri foto pentru tinerii care le frecventeaza. Multe locuri devin spatii potentiale de a fi imortalizate pe loc si transmise live in malaxorul retelelor sociale ce inghite totul, fara dorinta si fara discernamant. La muzee se merge nu pentru a contempla opera de arta, ci pentru a te poza alaturi de ea. Timp pentru contemplare, pentru reflectie nu mai exista de cand totul se transmite la cald, fara filtru, fara elaborare interioara, fara o minima amenajare sufleteasca. Dependenta de telefonul mobil merge mana in mana cu noile mijloace de comunicare, tot mai avansate si tehnologizate.
Cum ii vad copiii pe parintii dependenti de telefonul mobil
Telefonul mobil a devenit o prelungire a corpului uman. O prelungire indispensabila, o carja narcisica vitala. Adevar ilustrat foarte sugestiv de artistul Antoine Geiger in seria fotografica intitulata Sur-Fake. Fotografiile, prelucrate in Photoshop, arata niste oameni ale caror expresii faciale sunt complet sterse. Chipurile lor se contopesc cu ecranul telefonului pe care il au in fata. Artistul arata relatia alienata dintre noi si propriul nostru corp si instrainarea tot mai acuta fata de lumea fizica.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Protagonistii fotografiilor sunt oameni de afaceri, turisti, adolescenti, toti avand in comun un lucru: dependenta de telefonul mobil. Ironia este ca si tu, cel care privesti acum aceasta serie foto, probabil, o faci de pe telefonul mobil.
Sursa: thisiscolossal.com
Alexa Plescan
este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.