Sindrom Capgras: Straniul caz al barbatului care nu se mai recunoaste in oglinda
Sindrom Capgras: Un caz rar neurologic al unui barbat care nu isi mai recunoaste propria reflexie in oglinda a fost semnalat la 25 august de jurnalul Neurocase.
Un batran francez in varsta de 78 de ani a fost surprins si speriat de prezenta unui strain in propria casa. Batranul sustine ca strainul se uita la el din oglinda de la baie.
Cititi despre sindromul Capgras
Potrivit doctorului Capucine Diard-Detoeuf, neurologist la Spitalul Universitar din Tours, citat de Neurocase,
Strainul era dublul lui: avea aceeasi marime, acelasi par, aceeasi forma a corpului si aceleasi trasaturi, purta haine identice si se comporta si gesticula identic. Domnul B [cum a fost anonimizat cazul] i s-a adresat strainului, fiind destul de incurcat intrucat acesta stia multe despre el. Domnul B chiar a adus de mancare langa oglinda, cu tacamuri pentru doua persoane.
In cele din urma, pacientul i-a spus fiicei sale ca strainul a devenit agresiv, asa incat ea a hotarat sa il duca pe tatal ei la spital.
Examinandu-l, doctorii l-au diagnosticat pe Domnul B cu sindrom Capgras atipic.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Sindromul Capgras – ce este
Afectiunea neurologica cunoscuta ca sindrom Capgras a fost numita astfel dupa psihiatrul francez Joseph Capgras, care a publicat in premiera, in 1923, o lucrare stiintifica despre afectiune.
In mod obisnuit, persoana care sufera de sindrom Capgras crede ca un membru al familiei sau un prieten a fost inlocuit cu o persoana identica, impostoare. Cazul atipic de sindrom Capgras al Domnului B se refera insa nu la altcineva, ci la propria persoana.
Nu se stie de ce unele persoane sunt afectate de sindromul Capgras, dar s-a observat ca aceasta afectiune pare similara alteia, numita prosopagnozie, aceia care sufera de prosopagnozie devenind incapabili sa mai recunoasca fetele persoanelor familiare din jur. Prosopagnozia a fost diagnosticata la persoane precum neurologul Oliver Sacks, in ultima sa perioada de viata, ori primatologul Jane Goodall.
Cititi si Psihanalist de mai bine de 46 de ani pentru acelasi pacient: Oliver Sacks
In cazurile de sindrom Capgras atipic insa lucrurile sunt mai complicate, asa cum arata neurologii si psihiatrii Spitalului Universitar din Tours, persoanele cu aceasta afectiune prezentand deteriorari a doua cai neuronale, nu doar a uneia sau a alteia, precum in cazul prosopagnoziei (unde persoana nu recunoaste figurile familiare, dar reactioneaza emotional la aceste figuri, asa cum arata reactia fiziologica la stimuli) ori in cazul sindromului Capgras tipic (persoana poate recunoaste figurile familiare, dar sa nu reactioneze emotional, sa nu aiba senzatia de familiaritate, ci in schimb, in absenta acesteia, una de stranietate – in contrast asadar cu situatia din prosopagnozie).
Tratamentul Domnului B a constat in medicatie antipsihotica si de asemenea in anxiolitice, intrucat se simtea anxios si nervos legat de faptul ca locuieste cu un „strain agresiv” in propria-i casa. Dupa trei luni de medicatie Domnul B si-a revenit si a semnalat faptul ca strainul a disparut.
Psihoterapeut Bucuresti – aici
Sindrom Capgras: alte cazuri
Cazurile de sindrom Capgras sunt rare, cu deosebire in forma atipica. Literatura de specialitate semnaleaza numai alte doua cazuri similare de sindrom Capgras atipic. Potrivit unei lucrari stiintifice din 1968, o femeie de 61 de ani din Noua Zeelanda s-a speriat de dublul sau, care ii aparea doar atunci cand se uita in oglinda. Un alt caz este, potrivit unei lucrari din 1989, cel al unei batrane de 77 de ani care isi imagina ca vorbea cu „dublul” sau in oglinda, cu o alta femeie care din intamplare era copia identica a batranei, ca infatisare, varsta, educatie, istorie de viata.
Sursa: livescience.com
Foto: modifylifestyle.com