Texte despre darwinism, eseuri literare, cronici de concert, stiri la cald despre pulsusl vietii in spital, iata cateva subiecte ale unui ziar de secol XIX. Nu orice fel de ziar, ci unul scris in intregime de pacienti cu tulburari psihiatrice internati in primul spital de psihiatrie din Alabama. Proiectul poate fi incadrat astazi in sfera terapiei ocupationale atat de benefica pentru cei care sufera tulburari psihice grave. In anul 1827 insa, atunci cand s-a publicat petru prima oara Meteors, incurajarea celor internati de a se implica in activitati care sa-i mentina functionali era o idee cu totul noua.
Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre
Meteors, denumirea publicatiei, a fost aleasa de pacienti. Ea face trimitere la meteoritii care au capacitatea de a te surprinde mereu. Asa cum aveau s-o faca si paginile scrise de contribuitorii ziarului. Editia scrisa a publicatiei a durat din 1872 pana in 1881. La inceput aparea regulat, o data la trei luni. Cu trecerea anilor, frecventa s-a redus. Ziarul a constituit un experiment inedit pentru cercetarile in sanatate mintala privind tratamentul bolilor psihice severe.
Vezi cum arata un spital de psihiatrie si pacientii sai la 1869
In primele decade ale secolului XIX, afectiunea psihica era vazuta ca rezultatul decadentei morale. Ideea revolutionara ca boala mintala este o conditie medicala a zguduit lumea psihiatriei din temelii. Ea a condus catre atentia ulterioara a specialistilor din domeniul sanatatii mintale de a privi pacientul cu mai multe grija si intelegere. Daca cei cu tulburari psihice erau tinuti in trecut in aziluri sau inchisori, acum li se atribuie un spatiu destinat doar lor. Sa nu uitam ca, pana in secolul XIX, chiar si cei cu viciul fumatului puteau fi internati in institutii de sanatate mintala. S-a descoperit, de asemenea, importanta muncii si a recrearii in tratamentul celor cu afectiuni psihice. Asa au luat nastere radacinile terapiei ocupationale.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
In ce priveste publicatia Meteors scrisa de pacienti ai spitalului de psihiatrie din Alabama, Ryad Phillips, un jurnalism care a scris o carte despre acest spital, spunea:
Climatul economic din sud, la acea vreme, a facut ca publicarea ziarului sa fie o mare investitie din partea statului si, tototdata, un mare risc. Publicatia era un mijloc de comunicare intre pacientii internati in spitalul de psihiatrie si comunitate. Dar, cel mai important, le arata celor care si-au adus contributia financiara ca munca lor nu era in zadar.
Citeste despre psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger
Meteors avea un motto foarte interesant, Imgus a non Locendo. In traducere libera, lumina din intuneric. Totusi, in realitate, cuvintele din latina care apareau ca motto al ziarului erau Lucus a non Lucendo, adica crang intunecat din cauza ca nu e lumina. Este o expresie absurda care vine in sprijinul notei ironice a intregii publicatii. Editorul acesteia a ramas anonim pana la sfarsitul ei. Dar Phillips, a carui bunica a fost jandarm in spitalul de psihiatrie din Alabama, crede ca editor la Meteors a fost un pacient pe nume Joseph Goree care a murit in spital in Decembrie 1896. Altii spun ca editor ar fi fost Peter Bryce, directorul spitalului. Aceasta ipoteza vine sa confirme faptul ca publicatia era condusa de cineva care nu era bolnav.
Sursa: The Atlantic
Alexa Plescan
este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.