Anxietatea copiilor scade daca au un caine de companie
Anxietatea ar putea fi mai redusa la copiii care au un caine de companie, sugereaza rezultatele unui studiu recent. S-ar parea, asadar, ca parintii care le iau un pet dog copiilor sunt inspirati in aceasta privinta.
Cel putin parintii americani, circa 79,7 milioane de gospodarii americane detinand cate un pet.
Studii despre efectul benefic al cainilor de companie asupra adultilor s-au mai facut, dar nu si cat priveste efectele acestora asupra copiilor. Studiul realizat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) este prin urmare primul in aceasta privinta.
Anxietatea copiilor, mai redusa in familiile cu caine de companie
Studiul a luat in evidenta 643 de copii cu varsta de minimum 18 luni, media totala a varstelor fiind de 6,7 ani. Majoritatea copiilor cuprinsi in studiu, adica 96%, au fost copii albi, 45% au fost fetite, iar 58% din copii aveau caini de companie.
Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Parintii copiilor au completat un chestionar de sanatate, cu indicatori ca body mass index (BMI), timpul petrecut la televizor, sanatatea mintala, activitatea fizica si timpul petrecut cu cainii de companie.
In urma analizei factorilor de risc cat priveste anxietatea, s-a constatat ca acei copii care aveau caini de companie erau mai putin expusi riscului de anxietate, prezentand simptome de anxietate intr-un procent de numai 12%, spre deosebire de copiii fara caini de companie, care prezentau simtomele anxietatii in procent de 21%.
Cat priveste BMI, timpul petrecut la televizor sau nivelele activitatii fizice, cele doua categorii de copii, cu sau fara caini de companie, nu au prezentat diferente semnificative.
Construind ipoteze explicative pe baza acestor rezultate, cercetatorii nu s-au hazardat in a afirma ca detinerea de caini de companie e de natura sa imbunatateasca in mod direct sanatatea mintala, ci au incercat sa afle corelatii utile. Astfel, cainii pot stimula jocul si interactiunea sociala, care pot reduce anxietatea si pot imbunatati totodata sprijinul social. Cainii pot fi de asemenea tovarasi suportivi, iar ingrijirea lor poate dezvolta simtul responsabilitatii si empatia la copii.
Cainii de companie – beneficii
Nu doar copiii pot beneficia de prezenta cainilor de companie, ci si adultii. Printre beneficii, sa le notam pe cele privind sanatatea mintala, cainii de companie ajutand la reducerea stresului, a anxietatii, a depresiei si a comportamentelor obsesiv-compulsive.
Anxietatea copiilor si cainii de companie – bibliografie
- Gadomski, A. M., MD, MPH, Scribani, M. B., MPH, Krupa, N., Jenkins, P., PhD, Nagykaldi, Z., PhD, & Olson, A., PhD. (2015, November 25). Pets dogs and children’s health: Opportunities for chronic disease prevention? http://www.cdc.gov/pcd/issues/2015/15_0204.htm
- Pets by the numbers. (n.d.). http://www.humanesociety.org/issues/pet_overpopulation/facts/pet_ownership_statistics.html?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Sursa: GoodTherapy