Anxietatea sociala manifestata prin teama excesiva in situatii care presupun interactiunea sociala este una dintre cele mai raspandite afectiuni psihice. Una din zece persoane este diagnosticata cu fobie sau anxietate sociala. Sigur, cu totii am experimentat stari de discomfort in anumite contexte sociale. Atunci cand intensitatea sentimentului de teama si discomfort este una foarte mare, vorbim despre o dimensiune patologica.
Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre
Anxietatea sociala si generozitatea
Un studiu recent afirma ca a gasit un remediu pentru anxietatea sociala. Este vorba despre mici acte de generozitate practicate in mod constant. Cercetarea a fost condusa de psihologul Jennifer Trew de la Universitatea Simon Fraser impreuna cu Lynn Alden, cercetator la Universitatea British Colombia. Plecand de la studii anterioare care aratau ca generozitatea practicata contribuie la starea de fericire a omului, ele au dorit sa afle daca simple fapte bune precum gatitul cinei pentru un prieten, daruirea de haine si mancare celor nevoiasi pot reduce anxietatea sociala.
Citeste cum poate fi prevenita anxietatea la copii de catre parinti
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
La experiment au luat parte 115 studenti impartiti in trei grupuri in functie de gradul de fobie sociala specific fiecarui participant. Timp de o luna, o parte dintre ei a primit sarcina de a infaptui trei acte de generozitate pe zi, de doua ori pe saptamana. Al doilea grup a fost supus terapiei prin expunere in care obiectivul era de a se expune unor situatii care le provoaca neliniste. Al treilea grup nu a primit nicio sarcina.
Ulterior, intrebati despre felul in care s-au raportat la situatii sociale si despre dorinta de a le evita, s-a constatat ca cei din primul grup manifestau tendinta cea mai mica de a evita contexte sociale si aveau cel mai mic grad de anxietate. Explicatia, potrivit psihologului Trew, ar fi aceeea ca persoanele care au o mai mare deschidere catre a practica acte de generozitate au tendinta de a interactiona mai usor cu semenii, chiar si atunci cand subiectul simte anxietate legata de aceasta situatie.
Totul depinde de felul in care privim lucrurile. In mod natural, suntem preocupati mai mult de noi insine si, prin urmare, de propriile problemele. Daca insa cand ne concentram atentia si asupra altora, o facem ca sa ne imaginam in ce fel ne privesc sau cum ne judeca. Ca sa fim generosi, trebuie sa iesim putin din propria minte si sa ne gandim la felul in care putem imbunatati contextul social.
Dincolo de implicatiile benefice aduse la lumina de acest studiu asupra sanatatii mintale prin practicarea generozitatii, sa nu uitam insa ca dorinta de a face fapte bune depinde in mare masura de motivatii intrinseci. Pe de alta parte, daca anxietatea sociala se reduce implicand persoanele afectate in acte de caritate, avem un motiv in plus sa incurajam aceste practici. Cu atat mai mult cu cat sarbatorile se apropie si odata cu ele dorinta celor mai multi de a ajuta pe cineva in nevoie, de a face o bucurie cuiva drag.
Alexa Plescan
este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.