• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

De la strada la ansambluri rezidentiale. Opt ipostaze ale locuirii in Bucurestiul contemporan

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
De la strada la ansambluri rezidentiale. Opt ipostaze ale locuirii in Bucurestiul contemporan
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
case vii bucuresti asociatia vira

De la strada la ansambluri rezidentiale. Opt ipostaze ale locuirii in Bucurestiul contemporan

Asociatia VIRA anunta lansarea rezultatelor cercetarii multidisciplinare realizata in cadrul proiectului Case Vii. Diversitatea culturala a spatiilor de locuit din Bucuresti si imprejurimi. Casele si oamenii din spatele usilor, resorturile de ordin cultural, social si economic care isi pun amprenta asupra experientei de locuire, au reprezentat directiile de analiza ale echipei extinse de cercetare. Dezbaterea dedicata cercetarii va avea loc vineri, 11 decembrie, incepand cu ora 16:30 la Cetatea Artelor din strada Henri Coanda nr. 38, Bucuresti.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Modul in care spatiul de locuit este folosit descrie idei si valori culturale, iar experientele de locuire surprind deopotriva istoria personala si pe cea a comunitatilor sau grupurilor de oameni. Astfel, subiectul locuirii in Capitala a fost abordat prin prisma a opt tipologii si, in special, a particularitatilor acestora: caminele si chiria, casa in credit, apartamente din blocurile construite in perioada socialista, ansamblurile rezidentiale, spatiile de locuit din zona periurbana din proximitatea Bucurestiului, fostele case nationalizate si cazul persoanelor evacuate, locuintele din zone de tip „ghetou” si persoanele fara adapost.

Citeştedespre

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

6 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
case vii bucuresti asociatia vira

Cercetarea De la strada la ansambluri rezidentiale. Opt ipostaze ale locuirii in Bucurestiul contemporan scoate in evidenta influenta majora pe care statutul de proprietar continua sa il aiba asupra experientei de locuire. Detinerea unei locuinte este asociata cu stabilitatea, securitatea si este, in acelasi timp, o investitie. Acesta este si unul dintre motivele pentru care statutul de chirias e perceput ca fiind unul vulnerabil, atat in raport cu proprietarii, cat si in raport cu propriile asteptari. In ceea ce priveste locuirea in rate, o constanta a acesteia este data de notiunea de compromis pe care viitorii proprietari o resimt prin alegerea unei zone si unui anumit tip de locuinta, prin adoptarea unui stil de viata mai cumpatat si prioritizarea creditului.

Rezultatele studiului prezinta si standardul aspirational in privinta caminului visat: locuinta individuala sau, altfel spus, „casa pe pamant”, diferita insa de locuinta rurala traditionala. Studiul de caz ce prezinta specificul locuirii in zona periurbana a Capitalei – comuna Chiajna, judetul Ilfov – abordeaza transformarile prin care trec locatarii, locuintele lor, dar si localitatea per ansamblu. Dintr-un spatiu eminamente agricol acesta devine, treptat, unul construit, capatand caracteristicile celui urban.

case vii bucuresti asociatia vira

Analiza transformarii unui spatiu de locuit in „acasa”, cu accent pe apartamentele din blocuri ridicate in perioada industrializarii socialiste (cartierul Tineretului), reflecta caracterul de proces al acestei transformari. De cele mai multe ori interiorul unui astfel de apartament, standardizat, se afla in stransa legatura cu identitatea celui care il locuieste. In cazul noilor ansambluri rezidentiale, criteriile modernului si ale esteticului devin factori decisivi in alegerea unei locuinte.

Acolo unde exista deficiente de infrastructura, resurse sau servicii – cu accent pe zonele de tip „ghetou” din Capitala – valorile familiei extinse si comunitatea devin mai importante decat spatiul fizic privat detinut. Despre strategii de supravietuire si adaptare se face discutie si in legatura cu nationalizarea caselor si restituirile de facto. Este vorba de locuirea in vecini, la rude si chiar bricolarea unor locuinte in strada.

Legatura cea mai puternica intre locuire si identitate iese in evidenta in situatia persoanelor fara adapost. Cercetarea reflecta rolul organizatiilor nonguvernamentale in procesul de redobandire a identitatii, prin sprijinul pe care acestea il ofera persoanelor care locuiesc in strada.

Echipa care a documentat si analizat varietatea formelor si experientelor de locuire din Bucurestiul contemporan, coordonata de Natalia Negru, a fost alcatuita din cercetatori din cadrul Asociatiei Vira (Andra-Mitia Dumitru, Cristina Boboc, Oana-Cristiana Iftode, Vlad Catuna) si Muzeului National al Taranului Roman (Carmen Mihalache, Maria Mateoniu, Ciprian Voicila, Bogdan Iancu, Cosmin Manolache). Acestia au fost sprijiniti de studenti voluntari de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (Universitatea din Bucuresti), Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

Raportul final de cercetare va putea fi consultat la adresa www.bucharesthousingstories.ro, la o data pe care Asociatia Vira o va face publica in curand. Acesta va cuprinde urmatoarele titluri:

  • Locuiri tranzitorii. De la camera de camin la locuinta cu chirie. Autor: Maria Mateoniu
  • O etnografie a locuirii in rate. Autor: Oana Cristiana Iftode
  • Apartamentul de bloc intre spatiu de locuit si „acasa”. Autor: Andra-Mitia Dumitru
  • „Mare, curat si frumos”. De la blocul comunist la ansamblu rezidential. Autor: Cristina Boboc
  • „Metropola” Chiajna. Experiente ale locuirii intr-un spatiu rural periurban. Autor: Carmen Mihalache
  • Locuirea in spatii disputate. Case nationalizate, retrocedari si evacuari in Bucuresti. Autori: Bogdan Iancu si Cosmin Manolache
  • Locuire colectiva si solidaritate in zonele de tip „ghetou”. Autor: Vlad Catuna
  • Casa din strada. Cum locuim cand nu avem unde locui. Autor: Ciprian Voicila

Complementar activitatii de cercetare, echipa proiectului Case Vii continua realizarea web documentarului Bucharest Housing Stories si desfasurarea unor ateliere de educatie culturala cu tineri liceeni.

case vii bucuresti asociatia vira

Cercetarea De la strada la ansambluri rezidentiale. Opt ipostaze ale locuirii in Bucurestiul contemporan a fost realizata in cadrul proiectului Case Vii. Diversitatea culturala a spatiilor de locuit din Bucuresti si imprejurimi, finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei in cadrul programul PA17/RO 13 Promovarea Diversitatii in Cultura si Arta din cadrul Patrimoniului Cultural European.

Promotor proiect: Asociatia VIRA
Parteneri proiect: Asociatia MAIE si Muzeul National al Taranului Roman

Evenimentul este inclus in cadrul conferintei Caleidoscop. Perspective interdisciplinare asupra spatiilor alternative, este desfasurat in perioada 10-11 decembrie si e organizat de echipa Caleidoscop in parteneriat cu Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti.

https://spatiucaleidoscop.wordpress.com/

Pentru detalii nu ezitati sa ne contactati

Andrei Craciun, manager proiect, andrei.craciun@vira.ro | 0721.282.741
Natalia Negru, coordonator cercetare, natalia.negru@vira.ro | 0742.521.586

Tags: rubrică: Imagorubrică: Ştiri

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

tulburările funcţionale somatice
Psihanaliză

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

by Cafe Gradiva
3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu
Cultură

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola
Societate

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

by Paula Larsson
4 martie 2021
Load More
Next Post

Latura patologica a contradictiei la Cioran

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei
Cafe Gradiva

Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei

8 octombrie 2020
Imbatranirea ca deconstruire de sine
Cafe Gradiva

Imbatranirea ca deconstruire de sine

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

6 martie 2021
scrierea creativă expresivă traumei

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

4 martie 2021
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.