Detectoarele de pedofili…
Exista detectoare de minciuni a caror eficacitate este, pentru mine, cel putin indoielnica. Psihologul elvetian Carl Gustav Jung s-a aflat la originea acestei descoperiri care ne incanta in filmele americane ale anilor ’50, mai ales atunci cand se dovedea ca vinovatul nu era cel indicat de politia stiintifica.
Curand vor aparea detectoare de pedofilie – obsesia vremii noastre – care ne vor permite sa il identificam pe cel mai mult sau mai putin periculos, si pe cel susceptibil sa recidiveze, inregistrandu-i reactiile cerebrale si fiziologice la vizionarea de imagini lascive cu baietei goi si fetite goale. Un timp agreabil petrecut de cei care vor trece testul, un murdar sfert de ora pentru amatorii de Lolite, un atac de cord asigurat emotivilor.
Aceste aparate, puse la punct pe banii Confederatiei elvetiene de universitatile din Bâle si din Zürich, vor evalua chiar si eficacitatea terapiilor de incercat pentru a-l readuce pe delicventul sexual la calea dreapta. Ar trebui, chiar mai mult, sa dezvoltam acest tip de tehnologie pentru a ne asigura ca cititorul Coranului nu ascunde un viitor terorist sau ca o fata care e deja fashion victim nu va sucomba deliciilor anorexiei.
Pe scurt, pentru moment, cel putin copiii sunt protejati, iar „domnii obraznici” – ne intrebam si de ce femeile sunt excluse din acest club – vor trebui sa se fereasca sau sa isi dubleze vigilenta. Evident, nu putem decat sa ne bucuram, chiar daca stim ca dracul are adesea un avantaj formidabil asupra tuturor tehnologiilor… care fac parte, probabil, din planurile sale.
Traducere din limba franceza de D. L. Bîtfoi
Roland Jaccard
este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.
Cauti un psihoterapeut in Bucuresti?
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Minunat..vom outea sa "identificam pe cel mai mult sau mai putin periculos, si pe cel susceptibil sa recidiveze". In acest fel persoana respectiva va putea fi perceputa prin intermediul prezumptiei de vinovatie, atat vreme cat testul nu constituie o dovada in instanta. Vom putea insa sa ne investigam rudele, cunostintele si persoanele de contact si in baza acestei prezumptii elimina din cercul apropiatilor….Rezultaul? Poate intarirea sentimentului de siguranta al parintilor si crucificarea probabilor vinavati chiar daca sunt inca fara de vina si chiar daca nu ar avea niciodata vina. Multe fantasme sexuale raman la nivel de fantasme toata viata dar asa se poate pedepsi orice fantasma, chiar daca nu se pune in act.