In zilele noastre copiii au lumea la degete. La propriu. Cu un singur click este posibila conectarea in timp real cu cineva dintr-un alt capat al planetei. Cu ajutorul telefoanelor inteligente si al internetului, realizarea unor lucruri pe care acum cateva zeci de ani lumea nici nu si le putea imagina este acum la indemana oricui. Si, cum altfel, acest progres revolutionar isi are victimele lui. Una dintre ele este dependenta de tehnologia digitala. Acest flagel este intalnit nu doar in randul adultilor, ci si al adolescentilor si chiar al copiilor. Intr-o lume a telefoanelor inteligente, un psiholog pentru copii pe nume Yekaterina Murashova, a gandit un experiment prin care a studiat efectele limitarii accesului la tehnologie pentru o singura zi.
Participantii la experiment au avut varste cuprinse intre 12 si 18 ani si, voluntar, s-au angajat ca timp de 8 ore sa nu aiba acces la nici o forma de comunicare digitala (internet, telefon etc.). Li s-a interzis, de asemenea, accesul la calculator, la radio si la televizor. In schimb, au fost incurajati sa se implice in activitati numite clasice precum cititul, scrisul, pictatul, cantatul la un instrument sau vocal, plimbarile etc. Ipoteza autoarei experimentului a plecat de la ideea ca generatia tanara de astazi foloseste adesea metode de divertisment la realizarea carora ei nu participa in mod activ. Prin urmare, ei intampina dificultati in a se mentine ocupati pe ei insisi in afara acestor granite tehnologice. Mai mult, psihologul avanseaza ideea ca tinerii nu sunt familiari cu capacitatea lor de imaginatie si, prin urmare, o folosesc putin sau deloc. Dupa terminarea experimentului, a doua zi, copiii si adolescentii trebuiau sa povesteasca experienta lor din ziua precedenta, sa vorbeasca despre gandurile si sentimentele avute.
Vezi cum ii vad copiii pe parintii dependenti de smartphone
La prima vedere, experimentul pare unul fara consecinte dramatice. Totusi, rezultatele au fost surprinzatoare. Doar 3 din cei 68 de participanti au reusit sa ajunga la capatul experimentului, o fata si doi baieti. Trei dintre subiecti au prezentat ganduri suicidare. Cinci au experimentat atacuri de panica intense, iar 27 dintre copii au manifestat simptome psihosomatice precum greata, transpiratie abundenta, dureri abdominale. Aproape toti cei care au luat parte la studiu au trait sentimente de frica si anxietate. Cei mai multi dintre participanti au esuat in fata conditiilor experimentului la inceputul celei de-a treia ore. Doar 10 au inceput sa aiba sentimente de anxietate dupa trei sau mai multe ore de la inceperea studiului.
Ce s-a intamplat cu adolescentii in timpul experimentului? Asa cum exemplificam mai sus, cei mai multi dintre ei au trait o teama intensa cand au fost confruntati cu situatia reala de a ramane mai multe ore fara acces la tehologie digitala. In afara de aceasta restrictionare clara, tinerii puteau sa:
- gateasca;
- citeasca o carte;
- faca temele;
- se uite pe geam;
- mearga la cafenea si sa bea ceva;
- rezolve puzzle, sa construiasca din Lego;
- picteze sau sa deseneze;
- faca dus;
- se joace cu un caine sau cu o pisica;
- faca gimnastica;
- scrie o scrisoare;
- sa-si inregistreze gandurile si emotiile;
- sa cante la un instrument;
- sa faca ordine in camera.
Ce au ales sa faca? Trei adolescenti au scris poezie si proza, un baiat si-a petrecut aproape cinci ore mergand cu autobuzul, o fata a brodat, un baiat a mers la parcul de distractii, o fata a mers la muzeu, iar un baiat la zoo. Aproape toti participantii au incercat sa doarma, dar nici unul nu a reusit din cauza gandurilor apasatoare care le treceau prin minte.
Din cauza reactiilor celor mai multi, pentru ei, experimentul a fost oprit inainte de expirarea celor 8 ore . Dupa ce conditiile experimentale au fost intrerupte, 14 tineri s-au logat imediat la retelele sociale, 20 si-au sunat prietenii pe telefonul mobil, 3 si-au chemat parintii, iar 5 au mers sa-si viziteze prietenii. Altii au deschis televizorul sau calculatorul cu jocuri. Aproape toti si-au bagat castile in urechi. Simptomele de stres au disparut de indata ce accesul la internet, telefon, televizor etc. a fost redobandit.
Cand au fost intrebati ce au simtit in timpul experimentului, 51 de persoane au folosit expresii precum „am simtit dependenta”, „am descoperit ca nu pot trai fara…”, „doza”, „sevraj”, „am nevoie de…”. Toti, fara exceptie, au fost surprinsi de gandurile care le treceau prin minte in timpul experimentului, dar au marturisit ca nu s-au simtit in stare sa examineze aceste ganduri rational din cauza conditiei psihologice generale care nu le permitea acest lucru.
Doar 3 tineri au mers pana la capat si au reusit sa petreaca 8 ore fara acces la gadgeturi si internet. Unul dintre cei doi baieti care au reusit a petrecut 8 ore inventand o macheta a unei nave maritime, cu o pauza in care a luat pranzul si a iesit la o plimbare cu cainele. Alt baiat si-a petrecut timpul organizandu-si lucrurile personale. Nici unul nu a simtit emotii precum frica sau anxietate pe durata experimentului.
Abonaţi-vă la newsletter Cafe Gradiva
Primiţi în email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Alexa Plescan
este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.
Neasteptat rezultat. Cercetatorul ar fi trebuit sa ne ofere mai multe detalii despre esantion. Altfel nu putem stii cat de relevant este, chiar daca trage un semnal de alarma.
Intr-adevar, un rezultat surprinzator! O statistica privitoare la adolescenti, internet si retelele sociale gasiti aici: http://www.pewinternet.org/2015/04/09/teens-social-media-technology-2015/
Cred ca mai multe detalii se gasesc in cartea scrisa de Murashova in care se gaseste si acest experiment. Insa, din cate am gasit eu, tot ce a publicat Murashova e scris in rusa.
Recomand cărțile domnului Virgiliu Gheorghe. Puteți găsi conferințe de-ale dumnealui pe youtube.
Good job, Alexa 🙂