Mesajul de Anul Nou al psihanalistului Stefano Bolognini, presedintele Asociatiei Internationale de Psihanaliza
Dragi colegi,
Acest mesaj de Anul Nou va fi diferit de cele precedente: simt ca nu pot sa incep fara o constienta si dureroasa mentiune a ingrozitoarelor evenimente de pe mapamond, care ne-au socat si intristat pe noi toti.
Dupa ce a trecut prin nesfarsita oroare a doua devastatoare razboaie mondiale in prima jumatate a secolului al douazecilea si prin tulburari in diferite parti ale lumii in cea de a doua jumatate a acelui secol, acum umanitatea este din nou tulburata de intensificarea unor noi forme de razboi si de extinderea lor in vaste zone ale planetei. Se pare ca nori negri si spectre sumbre se aduna din nou la orizont, tot mai tenace, si ca Miscarea Psihanalitica trebuie sa elaboreze consecintele acestor noi amenintari care invadeaza cu brutalitate realitatea psihica a indivizilor si a natiunilor.
Psihanalistii, senzori fin acordati pentru continua evolutie interna si externa, individuala si colectiva, sunt interpretii eternei inclestari dintre Eros si Thanatos si martorii dezvrajiti ai ceea ce Roger Money Kyrle numea „traditionalul comert al nefericirii dintre oameni”. Cu toate acestea ei continua (si vor continua) sa duca mai departe munca lor de zi cu zi de consolidare a lumii interne a pacientilor, in intimitatea practicii lor profesionale.
Aceasta va fi contributia lor in lupta impotriva distructivitatii si impotriva denaturarii fara discernamant a durerii in ura, fara presupuneri metafizice sau iluzii de omnipotenta magica: este ceea ce psihanalistii au facut vreme de peste un secol, reflexiv, creativ si cu metoda si, peste toate, cu dedicare si cu multa rabdare.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Asociatia Internationala de Psihanaliza (IPA) recunoaste, ca institutie, o functie sociala psihanalizei si intreprinde o actiune necesarmente limitata, dar semnificativa in favoarea studierii celor mai importante probleme socio-culturale, prin activitatea comitetelor noastre de la Organizatia Natiunilor Unite, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Psychoanalysis and the Mental Health Field, Psychoanalysis and Law,
Psychoanalysis and Culture, Women and Psychoanalysis, Family and
Couples, and Child and Adolescent Psychoanalysis, printre altele. Unele dintre aceste comitete au dat viata unor importante initiative comune, cum ar fi grupul de lucru inter-comitete pentru depistarea, prevenirea si tratamentul abuzului asupra copiilor.
In 2016 vom vedea cateva roade ale initiativelor precedentului an.
- Vom avea prima serie de intrari pentru IPA Encyclopaedic Dictionary of Psychoanalysis, cu dinamica si continua sa evolutie in curs.
- Dupa inauguralul Numar Zero, noul eJournal Psychoanalysis.Today, intemeiat pe criterii inovatoare (articole mai scurte, mai informale, si internationalizare spre a racorda psihanaliza la toate zonele lumii), isi va consolida prezenta cu Numarul Unu, ca parte a sincronizarii fructuoase si in plina desfasurare dintre IPA si federatiile regionale.
- Vom lansa un site IPA cu un design nou ce va cuprinde sectiuni suplimentare, precum o Banca de Date Stiintifice ce va aduna cercetarile noastre, congresele, realizarile, documentele comitetelor si ale societatilor. IPA Resource Library, lansata la sfarsitul anului trecut, reprezinta o colectie online unde pot fi aflate proiecte realizate si instrumente cu adresare la public, cu scopul de a promova psihanaliza in lumea moderna. Intreaga sectiune de comunicare, intarita prin venirea unui nou manager, isi va extinde activitatile prin intermediul a noi investitii in social media.
- Cea de a treia editie a Open Door Review, acum disponibila pe site, este o resursa esentiala pentru domeniul nostru, oferind o panorama accesibila a studiilor clinice si conceptuale si a proceselor si rezultatelor, care toate arata diversitatea cercetarilor psihanalitice contemporane.
- In cele din urma vom incepe crearea unei IPA Historical Archive, folosind cele mai noi criterii de organizare, pentru a completa golurile din memoria noastra administrativa – un paradox, cumva, pentru o institutie ca a noastra: dorim sa ne amintim cu claritate, pentru o coerenta mai buna cu teoriile noastre si de asemenea pentru a evita repetitia si pentru a incerca sa ne elaboram experientele institutionale, cu o privire spre viitor.
2016 ne va pune la incercare si cat priveste progresiva expansiune a psihanalizei in lume: va trebui sa fim atenti pentru ca IPA sa aiba o prezenta adecvata si corecta in noi tari, fara a recurge la compromisuri nepotrivite ce ar putea dauna calitatii formarii viitorilor analisti.
Unul dintre scopurile noastre cele mai interesante va fi sa pregatim Conferinta Clinica pentru analistii din zona Asia-Pacific, care va fi preludiul cel mai bun pentru planurile pentru o viitoare Fourth IPA Region.
Muncim deja din greu pentru organizarea Congresului IPA 2017 la Buenos Aires. Tema aleasa, Intimitatea, este fascinanta si complexa din punct de vedere teoretic si clinic si suntem increzatori ca ii va implica in mod profund pe participanti.
In ceea ce priveste formarea, ne vom continua dezbaterile asupra evolutiei metodelor noastre de formare de viitori analisti si in special asupra evolutiei Modelelor de Formare, printre altele si in forul site-ului IPA: dorim sa incurajam reflectia si discutiile despre aceste probleme, in mod responsabil, fara prejudecati si deschisi la posibilitatea schimbarilor, chiar si a schimbarilor semnificative, daca se considera ca sunt potrivite.
In cele din urma doresc sa amintesc despre doua initiative, pe care le-as defini ca „autoanalitice” la nivelul comunitatii. Activitatea este in curs de desfasurare:
- in Task Force on Institutional Issues, cu scopul de a spori intelegerea si constientizarea privind dinamica organizationala, inclusiv a Societatilor noastre si a insasi IPA, si
- in Task Force on the IPA and Constituent Organizations, insarcinata cu explorarea relatiilor complexe dintre aceste organizatii.
Ambele initiative vor implica un proces de reflectie – desi cu focus diferit – despre cum lucram, cum ne putem imbunatati relatiile interne in societati si cum ne putem dezvolta creativitatea in mod adecvat la nivel institutional.
Inca o data, de aceea, munca noastra trebuie sa se adreseze celor doua fete ale lumii, lumii externe si lumii interne, armonizandu-le intr-o modalitate, sa speram, rodnica: iata care sunt traditionalele noastre expertize si rol, la nivel stiintific, profesional si formativ.
Intorcandu-ma la ceea ce am spus la inceput despre situatia noastra actuala, as dori sa inchei prin a-i incuraja pe colegii psihanalisti sa nu demisioneze de la potentiala lor functie culturala si sociala.
Intr-o vreme tragica si de suferinta, in care distructivitatea umana pare sa creasca in mod periculos, psihanalistii isi pot aduce o valoroasa contributie, chiar daca sunt constienti ca in moduri particulare si limitate, prin studierea problemelor psihosociale si a tensiunilor dintre grupuri si oameni. Iata ceea ce a facut si Sigmund Freud insusi si ceea ce inca mai fac si azi colegi cu o deosebita sensibilitate, cu curaj, activi in sfera culturala.
Sa nu dam inapoi dinaintea acestei sarcini, ci sa ne afirmam in felul potrivit, cu sprijinul comunitatii noastre stiintifice si al tuturor colegilor nostri.
Acum sarcina mea, pe de alta parte, este una foarte placuta: sa va trimit tuturor, din partea IPA Administration and Board si a intregii echipe de la Broomhills, cele mai calde urari, pentru un an 2016 rodnic, creativ si fericit, atat in viata personala, cat si in activitatea dv.
Puteti vedea mesajul meu video in engleza, franceza, germana sau spaniola.
Stefano Bolognini
Presedinte IPA
Sursa: ipa.informz.net
Citeste si interviul „Stefano Bolognini: Psihanaliza, o stiinta cu statut special”