Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul

Numai iubirea, doar iubirea…

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
3
Numai iubirea, doar iubirea…
61
SHARES
Share
iubirea dragostea romantica ura ambivalenta

Intr-o perioada in care cautam cu orice pret optimismul ca mod de viata permanent, gandirea pozitiva ca motto personal, armonia universala ca o aspiratie spirituala si gandul magic care vindeca prin puterea lui insusi, citeam saptamana trecuta un articol motivational care promova iubirea. De fapt, scopul lecturii era sa ne convinga ca putem trai numai cu iubire, nu avem nevoie de absolut nimic altceva. Daca imi aduc bine aminte, ideea era cam asa: daca seful a tipat la tine, iubeste-te; daca ai varsat cafeaua pe tine, iubeste-te; daca te simti rau, iubeste-te; daca ceva te scoate din sarite, iubeste-te etc. Si inca un aspect dezbatut in texte era faptul ca toate relele din lumea asta provin din ura si ca daca vom face in asa fel incat ura sa nu mai existe si vom pastra doar iubirea, lumea va fi un loc minunat.

Aproape instantaneu, o imagine mi-a rascolit mintea. N-am putea trai doar cu o mana? Nu cumva cealalta ne incurca? Dar la un picior n-am putea renunta? Sau la o ureche? Cine s-a incapatanat oare sa faca lucrurile asa duale, ba chiar sa mearga pana la ambivalenta cand viata ar fi fost mult mai simpla daca ramanea monocroma din punct de vedere afectiv. Cu siguranta, o astfel de imagine ne-ar ingrozi si ne-ar produce suferinta, nicidecum nu ne-ar da sentimentul de usurare al unui om care traieste in armonie.

Revenind la iubire, ea nu este un mausoleu pe care il pastram neatins si care la orice atingere a furtunii emotionale ce exista in fiecare din noi devine o impuritate. Ea exista tocmai pentru ca toate celelalte, furia, tristetea, ura ii permit sa se defineasca, sa se puna la incercare si sa se dezvaluie in mod autentic. A te enerva te ajuta sa intelegi ce anume te deranjeaza si cum ai putea sa reusesti sa fii mai calm data viitoare. A te infuria te ajuta sa intelegi ce anume te-a ranit si cum ai devenit vulnerabil. A uri inseamna a intelege ce din tine este speriat si s-a simtit neputincios in fata unei situatii imposibil de controlat. A te iubi si atat inseamna a ascunde sub o mangaiere rece de matase tot ceea ce este viu si a construi ceea ce Winnicott numeste Sine fals.

Citeştedespre

Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral

Proiecționistul, încă un Oedip literal

7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

15 iunie 2021
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Daca ne-am imagina un Ideal al iubirii, el ar suna cam asa:

Iubirea este indelung rabdatoare, iubirea este binevoitoare, nu este invidioasa, iubirea nu se lauda, nu se mandreste. Ea nu se poarta necuviincios, nu cauta ale sale, nu se manie, nu tine cont de rau. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucură de adevar. Toate le suporta, toate le crede, toate le spera, toate le indura. Iubirea nu incetează niciodata (Epistola intaia catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel, XIII, 4-8).

Dar acest ideal nu ar fi altceva decat o negare vehementa a tot ceea ce in fapt este iubirea in fiecare clipa: iubirea este impulsiva, iubirea este necrutatoare, este invidioasa, iubirea se lauda, se mandreste. Se poarta adesea necuviincios, se cauta mereu pe sine, se manie, este razbunatoare. Se bucura uneori de nedreptate, asa cum se bucura alteori de adevar. Toate le suporta, toate le crede, toate le indura, dar isi cere recompensa la final. Iubirea este egoista, nu inceteaza niciodata, dar inceteaza imediat atunci cand este ranita.

Aceasta iubire capricioasa este cea care permite cresterea si maturizarea. Este cea care isi construieste spatiu si invata sa fie mai atenta, mai ingaduitoare, mai continatoare si mai ales, mai libera. Fara tot acest travaliu, iubirea este o bula de aer pe care o putem umfla, dar care intr-o clipita, cand ne asteptam mai putin, se va sparge in fata noastra. Iubirea nu poate exista fara perechea ei opusa. Are nevoie de contrapondere, asa cum noi avem nevoie de doua maini pentru a ne sincroniza, de doua picioare pentru a merge in echilibru, de doi ochi pentru a vedea complet.

Excesul are exact acelasi efect ca si deficitul. Prea mult inseamna la fel de nociv ca prea putin. Iubirea care sufoca orice alta traire este toxica. A te iubi pentru a masca ceea ce simti nu este o experienta autentica, ci a te iubi pentru ca te accepti cu tot ceea ce simti.

Dar mi-am adus aminte de o vorba celebra:

Omului ii trebuie un vis ca sa suporte realitatea

(S. Freud) sau de vorba unui trubadur autohton :

Numai iubirea, doar iubirea / iti da speranta sa traiesti.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: http://www.newlovewallpapers.com/?titile=romantic-love-couples-images

Tags: autor: Cristina Călărăşanuiubirerubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Incursiuni în actualitateSocietate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm
Psi

De ce Hitler era plictisitor

by Erich Fromm
5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Load More
Next Post
David Bowie, Alan Rickman si cateva ganduri despre moartea in modernitate

David Bowie, Alan Rickman si cateva ganduri despre moartea in modernitate

Comments 3

  1. Mircea Ordean says:
    6 ani ago

    Mai vorbim peste 20 ani.

    Răspunde
  2. Unknown says:
    6 ani ago

    Adevărat , frumos, multumesc !

    Răspunde
    • Unknown says:
      6 ani ago

      Cu placere 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Franz Ruppert despre trauma si psihoterapia traumei
Cafe Gradiva

Franz Ruppert despre trauma si psihoterapia traumei

22 noiembrie 2020
Erich Fromm despre obiectul narcisismului de grup
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre obiectul narcisismului de grup

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.